Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία όσον αφορά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα επαναληφθούν στις 9 Μαρτίου, ύστερα από την καθυστέρηση του Ιανουαρίου μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες πυρπολήθηκε το Κοράνι.
«Η συνάντηση θα γίνει στις 9 Μαρτίου», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.
Η Τουρκία πάγωσε στα τέλη Ιανουαρίου τις διαπραγματεύσεις αναβάλλοντας μια τριμερή συνάντηση, ύστερα από πολλές διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και του Ισλάμ στην Στοκχόλμη.
Ο γγ του ΝΑΤΟ ζήτησε άμεση ένταξη των δυο χωρών
Σε επίσκεψη στα μέσα Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε «άμεσα» την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, των οποίων οι υποψηφιότητες προκειμένου να γίνουν μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας μπλοκάρονται από τον περασμένο Μάιο από την Άγκυρα.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Σουηδία συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράφηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, παρόλο που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοι έχουν δηλώσει ότι η Στοκχόλμη έχει αλλάξει τη νομοθεσία της.
«Δυστυχώς δεν έχουμε δει ικανοποιητικά βήματα από τη Σουηδία στην εφαρμογή του μνημονίου της Μαδρίτης», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Δεν είναι δυνατόν για εμάς να πούμε ‘ναι’ στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ πριν δούμε αυτά τα βήματα».
Η Τουρκία ραγίζει το σκανδιναβικό μέτωπο
Η πλειονότητα των Φινλανδών τάσσεται υπέρ της προσχώρησης της χώρας τους στο NATO χωρίς να περιμένουν την Σουηδία, η οποία έχει αποκλειστεί επ’ αόριστον από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Φλεβάρη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί την Κυριακή για πρώτη φορά ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO χωρίς να κάνει το ίδιο γι’αυτήν της Σουηδίας, ενώ οι δύο χώρες έχουν καταθέσει μαζί αίτημα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Taloustutkimus, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στη φινλανδική εφημερίδα Ilta-Sanomat, το 53% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η Φινλανδία δεν θα πρέπει “να περιμένει την Σουηδία” ακόμη κι “αν αυτό χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επικυρωθεί λόγω, για παράδειγμα, της αντίθεσης της Τουρκίας”.
Μόνον το 28% κρίνει ότι η χώρα θα πρέπει να περιμένει την Σουηδία για να προσχωρήσουν μαζί στο NATO, σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή που έγινε σε δείγμα 1.021 Φινλανδών μεταξύ της 30ης Ιανουαρίου και της 1ης Φεβρουαρίου. Γυρνώντας την πλάτη στην παραδοσιακή τους πολιτική μη ένταξης, οι δύο χώρες υπέβαλαν μαζί αίτηση για προσχώρηση στον οργανισμό τον Μάιο του 2022, σε απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Καθώς η προσχώρηση μιας χώρας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρωθεί από το σύνολο των χωρών μελών του, οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας έχουν τώρα μπλοκαριστεί από την Τουρκία. Αυτή προσάπτει κυρίως στη Σουηδία άρνηση να εκδώσει δεκάδες υπόπτους, που η Άγκυρα συνδέει με μαχητές “τρομοκρατικών” κουρδικών οργανώσεων και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η απόφαση της Στοκχόλμης να επιτρέψει νωρίτερα αυτόν τον μήνα διαδήλωση μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας στην σουηδική πρωτεύουσα, κατά την οποία ακροδεξιός έκαψε ένα Κοράνι, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, η οποία σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις μετά την αναβολή τριμερούς συνόδου που προβλεπόταν να γίνει αυτόν τον μήνα.
Σπέρνει διχόνοια ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπονόησε για πρώτη φορά ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εγκρίνει την φινλανδική υποψηφιότητα για ένταξη στο NATO χωρίς να κάνει το ίδιο για τη Σουηδία. Η Φινλανδία επαναβεβαίωσε την βούλησή της να προσχωρήσει στο NATO μαζί με την Σουηδία.
Ο Ερντογάν είχε επισημάνει νωρίτερα πως η Άγκυρα θα μπορούσε να συμφωνήσει στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε παρόμοιες δηλώσεις προχθές, Δευτέρα.
Μια σειρά διαδηλώσεων στη Σουηδία κατά της Τουρκίας και κατά του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό Δανοσουηδό πολιτικό στη σουηδική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα, οδήγησαν την Άγκυρα να παγώσει τις συνομιλίες για τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία θα αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία
Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, μερικούς μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου με την Τουρκία το οποίο είχε στόχο να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας ώστε να επικυρώσει την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.
Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο, θα δίνει στις αρχές περισσότερες εξουσίες για να συλλαμβάνουν και να διώκουν άτομα τα οποία στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις με οποιοδήποτε τρόπο, οικονομικό ή άλλο.
Μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να διωχθεί κάποιος για τρομοκρατία, εκτός κι αν οι ενέργειές του μπορούσαν να συνδεθούν με μια συγκεκριμένη ενέργεια, εξήγησε ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ.
Το νέο νομοσχέδιο θα καλύπτει κάθε είδους συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Στρόμερ εξήγησε ότι η ανάγκη για πιο αυστηρή αντιτρομοκρατική νομοθεσία φάνηκε ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση του 2017 στο κέντρο της Στοκχόλμης, όταν ένας άνδρας έπεσε με ένα φορτηγάκι πάνω σε πεζούς σε πολυσύχναστο, εμπορικό δρόμο, με αποτέλεσμα να σκοτώσει πέντε ανθρώπους.