26.3 C
Athens
23.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024
More

    Εικόνες εγκατάλειψης του σιδηροδρομικού δικτύου: Ποντίκια τρώνε τα καλώδια του πίνακα ελέγχου κυκλοφορίας του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)


    Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες εγκατάλειψης του σιδηροδρομικού δικτύου, οι οποίες έρχονται στο προσκήνιο μετά και το δυστύχημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση του επιβατικού τρένου με την επιβατική αμαξοστοιχία, με τρανταχτό παράδειγμα τον σιδηροδρομικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη.

    Στον σιδηροδρομικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πίνακες κυκλοφορίας από άλλη εποχή και υπάρχουν κολλημένο πάνω του χειρόγραφα σημειώματα, ποντίκια που τρώνε τα καλώδιά του (σ.σ. πίνακα κυκλοφορίας), λαμπάκια να αναβοσβήνουν διαρκώς και σταθμάρχες να ελέγχουν την κυκλοφορία με το… μπακαλοτέφτερο και κρατώντας την ανάσα τους σε ένα κτίριο υπό κατέρρευση.

    Ο λόγος για τον σταθμό «ΤΧ1» στη Θεσσαλονίκη, όπου θεωρείται ένας από τους κεντρικούς σταθμούς της χώρας που ενώνουν τις γραμμές μεταξύ Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ειδομένης, Αθήνας και Φλώρινας.


    Ο σταθμάρχης του σταθμού, Παύλος Πετσαβάς μιλώντας σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο σημείο, ανέφερε ότι δε λειτουργεί τίποτα, ότι δεν υπάρχει σύστημα ασφαλείας, ενώ δεν ανάβει καν η φωτοσήμανση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι την κυκλοφορία την κάνουν με την «ψυχή στο στόμα», για να αποφύγουν τα σιδηροδρομικά ατυχήματα.

    «Αν σας ανοίξω τον πίνακα αυτήν τη στιγμή θα δείτε πως είναι γεμάτος με ποντικοφάρμακο, για να μην τρώνε τα ποντίκια τα καλώδια», συμπλήρωσε παράλληλα για την κατάσταση που επικρατεί στον σταθμό. Όπως εξηγεί, μάλιστα, ο σταθμάρχης όλα στο σημείο πραγματοποιούνται χειροκίνητα, ενώ είναι άγνωστο όταν δίνει εντολή το ηλεκτρονικό σύστημα αν έχει πραγματοποιηθεί η ενέργεια ή όχι.


    «Όταν το τρένο πατά στις γραμμές η ένδειξη κοκκινίζει στην οθόνη, αλλά όταν γυρνάμε ένα ψαλίδι δε σημαίνει ότι είναι ασφαλές. Το λαμπάκι του ψαλιδιού μπορεί να δείξει ότι δεν έχει καθίσει γιατί μπορεί να υπάρχει κάποια μηχανική βλάβη», πρόσθεσε ο κ. Πετσαβάς.

    Όπως καταγγέλλουν και άλλοι σταθμάρχες, ο κίνδυνος ενός σιδηροδρομικού ατυχήματος αυξήθηκε αρκετά το βράδυ, όταν και υπάρχει μόνο ένας σταθμάρχης στη σχετική βάρδια.

    Μάλιστα, σε έγγραφο που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα από τη Θεσσαλονίκη, GRTimes, αποκαλύπτεται ότι υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Θεσσαλονίκη και τη Διεύθυνση Κυκλοφορίας του ΟΣΕ προειδοποιούσαν ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, αναφέροντας λίστα περισσότερων από 30 φωτόσημων που δε λειτουργούσαν στον σταθμό ΤΧ1, κρούοντας έτσι καμπανάκι για τον κίνδυνο ατυχήματος.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ