Τα αίτια για την αργή απονομή Δικαιοσύνης στην Ελλάδα καταγράφει η έκθεση Πισσαρίδη, στο κεφάλαιο που αφορά στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η οποία βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, οι αργοί ρυθμοί απονομή Δικαιοσύνης στη χώρα μας οφείλονται στην πολυπλοκότητα και τις επικαλύψεις μεταξύ νόμων, οι οποίες «δίνουν τροφή σε ένδικες διαφορές και επιβαρύνουν αχρείαστα το δικαστικό σύστημα».
Ακόμη στην έκθεση αναφέρεται πως οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν οφείλονται σε χαμηλό αριθμό δικαστών, δεδομένου πως η χώρα μας έχει τους περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς αναλογικά με τον πληθυσμό της από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ενδεικτικά αρκεί να αναφερθεί πως το 2016 η χώρα μας είχε 25,8 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 21 μέσου όρου στην ΕΕ. Στη Γερμανία αντιστοιχούν 24,2 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, στη Γαλλία 10,4, στην Ισπανία 11, 5, κ.λπ.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την έκθεση, έγκειται στο ότι οι Έλληνες δικαστές δεν έχουν υποστήριξη στο έργο τους από δικαστικούς υπαλλήλους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία κατά μέσο όρο στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης αντιστοιχούν 3,1 υπάλληλοι ανά δικαστή, τη στιγμή αντίστοιχη αναλογία για το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι …μισός υπάλληλος ανά δικαστή. «Η έλλειψη ικανού αριθμού δικαστικών υπαλλήλων δημιουργεί πρόσθετο φόρτο εργασίας για τους δικαστές, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ασχολούνται με δραστηριότητες μάλλον γραμματειακής φύσεως» αναφέρεται στην έκθεση και σε άλλη σημείο αυτής προτείνεται η «θεσμοθέτηση ενός διακριτού κλάδου επικούρων», όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.