Προς ολοκλήρωση βαίνει, όπως όλα δείχνουν, η μεγάλη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Σήμερα, το δικαστήριο θα ανέβει και πάλι στην έδρα στις 12:30 το μεσημέρι και το λόγο θα λάβει αρχικά η εισαγγελέας για να καταθέσει την πρότασή της επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν χθες όσοι καταδικάστηκαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Στη συνέχεια το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του, αν δηλαδή αναγνωρίζει ελαφρυντικά ή όχι στους κατηγορούμενους. Από την απόφαση που θα εκδώσουν οι τρεις δικαστές επί των ελαφρυντικών θα εξαρτηθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβάλλουν. Εφόσον αναγνωριστεί ελαφρυντικό σε όσους κρίθηκαν ένοχοι τότε οι ποινές που προβλέπονται μειώνονται σημαντικά.
Υπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Το πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης.
Εφόσον κριθεί και το θέμα των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα αποφανθεί για τις ποινές που θα επιβάλλει σε όσους έκρινε ενόχους. Και κυρίως θα αποφασίσει για τον αν οι καταδικασθέντες θα έχουν ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους. Για το θέμα αυτό αναμένεται να δοθεί σήμερα «μάχη» στο δικαστήριο καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως όλοι θα διεκδικήσουν αναστολές στην εκτέλεση της ποινής ώστε να μην οδηγηθούν στις φυλακές.
Σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν αναστείλει την εκτέλεση των ποινών, τότε δεν αποκλείεται, εφόσον οι καταδικασθέντες δεν βρίσκονται στο δικαστήριο, να εκδώσει εντάλματα για τη σύλληψή τους ή να ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή τους.
Να σημειωθεί ότι χθες όσοι κρίθηκαν ένοχοι ζήτησαν από το δικαστήριο να τους αναγνωρίσει, κατά περίπτωση, τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν μάλιστα λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς και δήλωσαν πως θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Χθες το δικαστήριο έκρινε ενόχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα τους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Με την ίδια απόφαση, ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι πρώην βουλευτές: Παν. Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντ. Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κων. Μπαρμαρούσης, Ευστ. Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχ. Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς καθώς και 15 ακόμη κατηγορούμενοι. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, ενώ για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.