Μια τρίτη αθώωση και μάλιστα ομόφωνη ανέμενε την προηγούμενη εβδομάδα τον Θωμά Λιακουνάκο! Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας που έχει «πολιτογραφηθεί» ως ο πάλαι πότε εθνικός έμπορος οπλικών συστημάτων, κρίθηκε μαζί με 11 ακόμη άτομα αθώος από κατηγορίες που αφορούν στην προμήθεια των 12 ελικοπτέρων Apache και σε ζημία του ελληνικού δημοσίου από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική δικογραφία, η επίμαχη σύμβαση είχε υπογραφεί το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και είχε καταρτιστεί μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της αμερικανικής εταιρείας Boeing. Υποκατασκευάστρια της τελευταίας για την υλοποίηση του έργου είχε επιλεγεί η εταιρεία Sonak του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, η οποία σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, φέρεται να προκάλεσε ζημία στο ελληνικό δημόσιο περί τα 27εκ. δολάρια.
Ωστόσο, το δικαστήριο αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία έκρινε ότι δεν υπέστη ζημία το ελληνικό δημόσιο από την σύμβαση, ούτε όμως και στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό, που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους κατηγορουμένους της υπόθεσης.
Οι άλλες δύο αθωώσεις Λιακουνάκου
Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο του 2020 και πάλι η αθώωση του Θ. Λιακουνάκου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της προμήθειας του στρατού με τα συστήματα παρεμβολής Sonak. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ομόφωνα αθώους τόσο τον επιχειρηματία όσο και τους υπόλοιπους 16 συγκατηγορουμένους του για την επίμαχη σύμβαση που υπογράφηκε πριν από περίπου 18 χρόνια.
Τέλος να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα χρόνο ο επιχειρηματίας έχει κριθεί αθώος για την προμήθειας των ελικοπτέρων τύπου Σινούκ. Την απόφαση είχε λάβει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο έκρινε πω ς όλοι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν από τα αδικήματα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό, τα οποία κατά περίπτωση του είχαν αποδοθεί.
Η υπόθεση αφορούσε την σύμβαση που υπεγράφη το 1998 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλο στο Εθνικής Άμυνας και από την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η εισαγγελία Διαφθοράς είχε προκύψει πως τα Α/Ω ύψους 40,5 εκ. δολαρίων δεν πραγματοποιήθηκαν. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση ήταν το ελληνικό δημόσιο να υποστεί ζημία που αγγίζει τα 5 εκ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Σοβαρό τροχαίο για την Αμαλία Κωστοπούλου-Στις ΗΠΑ η Τζένη Μπαλατσινού
Στοιχεία σοκ για το κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ: Διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους
Ένας χρόνος κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη: Η «βαθμολογία» των υπουργών πριν τον ανασχηματισμό
Η διήμερη απόδραση του Κ. Μητσοτάκη στη Τήνο και η τυχαία συνάντηση με τον Λιάγκα (εικόνες)