20.2 C
Athens
23.1 C
Thessaloniki
Τρίτη 30 Απριλίου 2024
More

    Τσιάρας στην συνέλευση Ένωσης Εισαγγελέων: «Υπουργείο Δικαιοσύνης και εισαγγελείς έχουμε κοινή αποστολή, την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης»


    Στην ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, όπως και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας. Το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά και η ανεξαρτησία της, βρέθηκαν αντίστοιχα στο επίκεντρο των ομιλιών της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και της προέδρου της ΕΕ Άννας Ζαΐρη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα ενώ για το ίδιο ζήτημα μίλησε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης.
    Η ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ε.Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΣΑ και το «παρών» έδωσαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ.κ. Τσιάρας και Κράνης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτριος Βερβεσός, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών των Διοικητικών Δικαστηρίων Κωστάκης Δημήτριος, κ.ά. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των κομμάτων αλλά και εκπρόσωποι άλλων δικαστικών ενώσεων.
    Τσιάρας: «Βρισκόμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού»
    Κατά την ομιλία του ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, για να δηλώσει μεταξύ άλλων πως ο καθορισμός των νέων οργανικών θέσεων θα γίνει άμεσα και έπειτα «από ενδελεχή επεξεργασία των στοιχείων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες και των δύο βαθμών, και των δύο κλάδων».
    Ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: “Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί, βρισκόμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού.
    Και αναλαμβάνουμε κοινή αποστολή στην ίδια πλευρά της ιστορίας, προκειμένου να επιταχύνουμε την απονομή της Δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών, χωρίς την παραμικρή υπαναχώρηση έναντι όσων αντιμάχονται το κοινό καλό, χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών».
    Κατά την ομιλία του ο κ. Κράνης επισήμανε ότι σε βάθος χρόνου καλούμαστε να δούμε τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει στον νέο Ποινικό Κώδικα ενώ ο κ. Πλιώτας έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί όχι μόνο ορθή, αλλά και ταχεία Δικαιοσύνη.
    Η πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε την ανάγκη διαφυλαξης του κύρους της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως η εικόνα που δίδεται το τελευταίο διάστημα δεν τιμά τη Δικαιοσύνη, είναι όπως είπε σαν να μιλάμε σε μεσημεριανές τηλεοπτικές εκπομπές.
    Ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για του δικηγόρους είναι η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
    Ακόμη επισήαμνε ότι για επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές ενώπιον των Πολυμελών Πρωτοδικείων βάλει εξόφθαλμα κατά της δικαστικής προστασίας και φέρνει τον οικονομικά αδύναμο πολίτη σε δύσκολη θέση.
    Τέλος πρόεδρος της ΕΕΕ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μείζον ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι “εξακολουθούμε να έχουμε το πρόβλημα αυτό». Μάλιστα η ίδια ανέφερε πως κάποιοι συνάδελφοί της ευθύνονται, γιατί έχουν αντιληφθεί λανθασμένα το ρόλο τους.
    Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΕΕ δεν είναι δυνατόν τα δικαστικά ζητήματα να γίνονται δημόσιο θέαμα και ακρόαμα.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ