Μάχη με το χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν μέρος του οπλισμού που εκλάπη από αποθήκη του πολεμικού ναυτικού στη Λέρο, δίνουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να «δέσουν», αν προκύψουν τους τρεις βασικούς υπόπτους και ακολούθως να τους οδηγήσουν στην δικαιοσύνη. Την άκρη στο κουβάρι των ερευνών, βρήκε το κλιμάκιο των 6 στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που στάλθηκε στο νησί υπό τις εντολές του νέου διοικητή της υπηρεσίας κ. Παναγιώτη Κοντολέων . Εκεί τα έμπειρα στελέχη της υπηρεσίας ξεκίνησαν πολυεπίπεδες έρευνες με συλλογή πληροφοριών και αξιοποίηση διαθέσιμου βιντεοληπτικού υλικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις άνδρες φέρονται να έχουν καταγραφεί από κάμερες κλειστού κυκλώματος που υπάρχουν στο σημείο πριν από έναν χρόνο να αφαιρούν σταδιακά τον βαρύ οπλισμό.
Οι ύποπτοι
Στο μικροσκόπιο των αρχών ως βασικοί ύποπτοι για την κλοπή του οπλισμού, έχουν μπει ένας πρώην αποθηκάριος που υπηρετούσε στο νησί και εντοπίστηκε την Πέμπτη σε μονάδα που υπηρετούσε στην Βόρεια Ελλάδα και δυο πρώην ΟΥΚΑΔΕΣ που υπηρετούσαν στο νησί. Μάλιστα για τον εντοπισμό τους είχαν ξεκινήσει έρευνες με την συμμετοχή στελεχών της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ από το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μενίδι. Από την έρευνα δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν να προκύψουν ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς μέχρι στιγμής , οι τρεις βασικοί ύποπτοι αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην σοβαρή αυτή υπόθεση, ενώ λείπει το πιο σημαντικό κομμάτι που θα συμπλήρωνε το «παζλ» και αυτό δεν είναι άλλο από τα όπλα.
Ο κλεμμένος οπλισμός
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το πολεμικό ναυτικό, από την αποθήκη της Λέρου εκλάπησαν δύο αντιαρματικά συστήματα τύπου LAW, δύο ρουκέτες, νάρκες, έξι οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες και δεκάδες μέτρα φιτίλι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε άλλωστε και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, «Το πολεμικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ή πολεμικές ενέργειες». Διόλου τυχαία άλλωστε δεν ήταν η εμπλοκή από την πρώτη στιγμή των ερευνών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, με κλιμάκιο της να μεταβαίνει στο νησί και να συμμετέχει ενεργά στις έρευνες. Το πλέον αξιοσημείωτο πάντως γεγονός, είναι πως η κλοπή του οπλισμού έγινε κατά διαστήματα και σε βάθος χρόνου, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί νωρίτερα.
Η κλοπή των καυσίμων και ο ανοιχτός φάκελος
Η κλοπή των όπλων, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που έχει απασχολήσει τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τον Ιανουάριο του 2016 κατά την διάρκεια των καθιερωμένων ετησίων ελέγχων του φόρτου καυσίμων του πολεμικού ναυτικού σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις της χώρας, είχε διαπιστωθεί βάση της Λέρου υπήρχε έλλειμμα πετρελαίου της τάξης των 284.000 λίτρων, κάτι μάλιστα που είχε προκαλέσει και την αδυναμία τροφοδοσίας με καύσιμα των πολεμικών πλοίων. Για την συγκεκριμένη υπόθεση υπήρχαν πληροφορίες πως είχε σχηματιστεί στην οποία, φέρεται να εμπλέκονται αρκετοί στρατιωτικοί, χωρίς ποτέ να γίνει γνωστό αν η υπόθεση προχώρησε και σε ποιον βαθμό.
Από το Συκούριο στη Λέρο
Η κλοπή του οπλισμού στη Λέρο, δεν ήταν η μοναδική που έχει καταγραφεί στα χρονικά . Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1989, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν» καταφέρνουν να μπουν σε αποθήκες πυρομαχικών του στρατοπέδου στο Συκούριο της Λάρισας. Καταφέρνουν να αφαιρέσουν 59 ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, 7.000 φυσίγγια και χειροβομβίδες. Μέρος του συγκεκριμένου οπλισμού άλλωστε, αποτυπωνόταν στην ιστορική φωτογραφία της οργάνωσης κάτω από τις φωτογραφίες του Καρλ Μαρξ, του Τσε Γκεβάρα και του Αρη Βελουχιώτη. Η πρώτη καταγεγραμένη κλοπή πολεμικού υλικού ήταν και πάλι παραμονή Χριστουγέννων το 1977 στο στρατόπεδο Νάτσιου στην Καβάλα. Εκεί οι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει 36 πιστόλια των 45 mm. Το 1992, άγνωστοι είχαν αφαιρέσει μεγάλο αριθμό ρουκετών από στρατόπεδο τη Χίο. Τα πυρομαχικά βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα σε κοντινή περιοχή από το στρατόπεδο, μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα στην Αστυνομία. Το 1994, είχαν κλαπεί χιλιάδες πυροκροτητές από στρατόπεδο 282 τάγμα Εθνοφυλακής. Τότε η κλοπή είχε αποδοθεί σε Καλύμνιους στρατιώτες που είχαν αφαιρέσει τον οπλισμό ώστε να τον χρησιμοποιήσουν σε ψάρεμα με δυναμίτη. Το 1998 αποκαλύφθηκε κλοπή τεσσάρων αντιαρματικών ναρκών, χειροβομβίδες και σφαιρών στη μονάδα καταδρομέων του Μεγάλου Πεύκου. Το πολεμικό υλικό είχε βρεθεί κρυμμένο σε κοντινή απόσταση από το στρατόπεδο. Τότε είχαν κατηγορηθεί για την συγκεκριμένη περίπτωση, τρεις στρατιώτες. Στις 3 Αυγούστου του 2002, μια ακόμη κλοπή οπλισμού από στρατόπεδο στην Κω, είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη. Άγνωστοι είχαν αφαιρέσει χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, τρία οπλοπολυβόλα, 17 45άρια πιστόλια και τρία τυφέκια μάχης G3A3. Οι δράστες τρύπησαν τον τοίχο διπλανής αποθήκης ιματισμού και μπήκαν μέσα στην αποθήκη των πυρομαχικών. Τηλεφώνημα αγνώστου τότε στο αστυνομικό τμήμα του νησιού είχε συνδέσει την κλοπή με τη 17Ν, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε ποτέ παρά τις έρευνες που είχε πραγματοποιήσει η αστυνομία.