15.7 C
Athens
15.4 C
Thessaloniki
Τρίτη 30 Απριλίου 2024
More

    Ξύλο, απειλές και σεξουαλική κακοποίηση καταγγέλλουν 5 πρώην αθλήτριες της γυμναστικής


    Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των αθλητριών γυμναστικής ένα χρόνο μετά την πρώτη καταγγελία για κακοποίηση από προπονητές κατά την περίοδο που ήταν ανήλικες. Πέντε πρώην αθλήτριες μιλούν στην εκπομπή του ANT1 «Special Report για πέρασαν στα χέρια των προπονητών τους.

    Η εκπομπή» έκανε ντοκιμαντέρ για το MeToo στην Ελλάδα και τις αθλήτριες της γυμναστικής, με τα λόγια των γυναικών που μίλησαν να συγκλονίζουν με τις μαρτυρίες τους!


    «Με απειλούσε και έτρωγα μπουνιές και κλωτσιές»

    Η Ελευθερία Βένιου μίλησε στην εκπομπή και είναι μία από τις αθλήτριες η οποία έχει κάνει καταγγελία για κακοποίηση:

    «Στην αρχή ήταν όλα καλά. Στη πορεία ήρθαν φωνές, χαστούκια, να τραβάνε αθλήτριες από τα μαλλιά για να τις ανεβάσουν πάνω στα όργανα. Ανάλογα με την διάθεσή τους. Μέχρι μπουνιές και κλωτσιές. Δεν τους ενδιέφερε το ότι πονούσαμε και κλαίγαμε. Μόνο να βγει η προπόνηση. Είτε με ξύλο είτε με απειλές. Αυτά από τα 6 μας ως τα 15 περίπου.

    Όταν είσαι 6 ετών και ξέρεις ότι αν δε κάνεις καλά την άσκηση ο προπονητής σου θα σε χτυπήσει, σου περνά υποσυνείδητα ότι έτσι πρέπει να γίνεται η προπόνηση και αν θέλω να συνεχίσω θα πρέπει να τα υποστώ όλα αυτά.


    Μια μέρα οι γονείς μου είδαν το χαστούκι γιατί άφησε σημάδι, ρώτησαν τι συνέβη και τους είπα. Πήγε ο πατέρας μου στον σύλλογο κι εκεί τους δικαιολόγησαν την προπονήτρια λέγοντας ότι ίσως ήταν η ένταση της στιγμής. Εννοείται ότι ξαναέγινε.

    Ημουν μικρή για να πάω να μιλήσω στην ομοσπονδία. Ούτε στους γονείς μου μίλησα γιατί υπήρχε ο φόβος ότι θα σταματήσω την γυμναστική και δεν ήθελα. Οι προπονήσεις πάντα γίνονταν με κλειστές πόρτες. Μόνο εμείς και ο προπονητής».

    «Λέγαμε “πω πω τι ξύλο τρώει”, εμένα με έβριζε»

    Μάλιστα τα λόγια της Ελευθερίας επιβεβαίωσε η συναθλήτριά της, Σοφία Δρέττα: «Βλέπαμε τι ξύλο έτρωγε η Ελευθερία και λέγαμε: πω πω τι ξύλο τρώει. Εμένα με έβριζε ο προπονητής μου. Μου έλεγε ότι δεν αξίζω τίποτα, με έπιανε από την κοτσίδα για να με ανεβάσει στη μπάρα. Με έσερνε. Κλωτσιές έφαγα… Τέσσερις ώρες ίδια άσκηση και ξύλο. Εμενα εκεί όμως. Ηταν η τιμωρία του φόβου. Ήθελα να το κάνω σωστά (την άσκηση). Δεν είναι το πότε το βίωσες, αλλά τι βίωσες. Στην καρδιά και στο μυαλό. Για 7 χρόνια έτρωγα ξύλο. Αν με ρωτούσες τώρα, δεν θα πήγαινα ποτέ. Εμαθα τι σημαίνει αυτοσεβασμός και δεν επιτρέπω σε κανέναν πλέον να απλώσει χέρι πάνω μου. Με κρατούσε η αγάπη μου για το άθλημα και οι συναθλήτριές μου. Είναι ένας κλειστός κύκλος η γυμναστική. Σταμάτησα στα 12, δεν μου ταίριαζε αυτό που ζούσα».

    Παράλληλα, μίλησε και ο πατέρας της Σοφίας Δρέττα: «Στην αρχή ήταν όλα καλά. Δεν μας είχε πει κάτι. Γυρνώντας μια μέρα από τη προπόνηση μου είπε η σύζυγός μου ότι είχε μελανιές κοντά στον σβέρκο της. Πήγα την άλλη μέρα στον πρόεδρο του συλλόγου και μου είπε πως δεν έγινε κάτι. Μας είπαν ότι συμβαίνουν αυτά. Πήγαμε στην αστυνομία. Το πήρε πάνω του, αλλά μέχρι να τελειώσει και να σβήσει το θέμα».

    «Πρώτα με χτυπούσε και μετά άπλωνε χέρι»

    Παράλληλα, μίλησε και η Μαρία Παπάκου η οποία ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας: «Απλωνε το χέρι του να χαϊδέψει στήθος, ενώ πριν με είχε χτυπήσει.

    Φεύγοντας προσπαθούσε να δώσει φιλί στα χείλια δήθεν για επιβράβευση. Ανοιγε τις τουαλέτες και με στρίμωχνε στον τοίχο. Δεν είχε τον φόβο ή την ανησυχία ότι μπορεί να μπει κάποια μέσα. Αυτό γινόταν στο γυμναστήριο του Ολυμπιακού Σταδίου, με την εθνική ομάδα. Μιλάμε για καθημερινή συμπεριφορά.

    Όλοι του έκαναν πλάτες και συνέχιζε το έργο του. Εγώ φοβόμουν να ρισκάρω την αποβολή μου από την Εθνική ομάδα. Αγαπούσα απίστευτα το άθλημα. Σε αποστολή στο εξωτερικό ζήτησε από τις άλλες αθλήτριες να βγουν από το δωμάτιό μου και να μείνει αυτός εκεί.

    Έτριβε το σώμα του πάνω μου, με έριξε στο κρεβάτι και προσπάθησε να βγάλει το παντελόνι του. Προσπάθησα να φύγω και με τράβηξε από το χέρι συνεχίζοντας τα ίδια.

    Το 2019 ήμουν προπονήτρια ήδη και ήρθε και με ρώτησε προπονήτρια από περιέργεια όπως είπε για το αν με πείραξε ο συγκεκριμένος προπονητής. Οι γονείς μου το έμαθαν φέτος τον Ιανουάριο. Δεν τους είχα πει ποτέ τίποτα».

    «Θυμάμαι ότι τρώγαμε φαγητό και μετά τα βγάζαμε»

    Η συναθλήτριά της, Δήμητρα Καστρίτση, δήλωσε: «Ήρθε μετά στο δωμάτιο η Μαρία κλαίγοντας και μας είπε να μην την αφήσουμε πάλι μόνη της στο δωμάτιο μαζί του. Αντιληφθήκαμε τι γίνεται γιατί τη συγκεκριμένη περίοδο έκανε τα ίδια σε εμένα. Ερχόταν πίσω μας με πρόσχημα να ζεστάνει τους ώμους μας και τριβόταν πίσω μας.

    Άλλες φορές με πρόσχημα ότι οι Ρώσοι φιλούν στο στόμα για επιβράβευση, ήθελε να κάνει το ίδιο. Το θέμα είναι ότι εμείς ήμασταν παιδιά και έγκλειστες στο γυμναστήριο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι.

    Θυμάμαι ότι τρώγαμε φαγητό και μετά τα βγάζαμε, ή καταφεύγαμε σε χρήση διουρητικών. Ήταν έντονο κυρίως σε περίοδο αγώνων. Ένα από τα άσχημα που μας πέρασαν, ήταν ότι ούτε μεταξύ μας δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Δημιούργησαν τέτοια ανταγωνιστικότητα που δεν μιλούσαμε μεταξύ μας οι αθλήτριες. Είχα βάλει όσα συνέβησαν σε ένα κουτάκι μαύρο, φοβούμενη να το ανοίξω. Χάνεις την προσωπικότητά σου με όλα αυτά. Για 20 χρόνια σχεδόν εξαρτάσαι από αυτούς τους ανθρώπους και όταν βγαίνεις έξω στη ζωή, χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου».

    «Φοβόμουν για το βάρος μου»

    Από την πλευρά της η Βάσω Τσαβδαρίδου δήλωσε ότι φοβόταν μην τη χτυπήσει ο προπονητής της για το βάρος της:

    «Μου έλεγε ο προπονητής μου πως είμαι έτσι, ότι τρώω όλη μέρα. Διάφορα τέτοια. Το χειρότερο ήταν η αγωνία μου για το βάρος μου και τη τιμωρία θα μου έβαζε η προπονήτριά μου. Ήμουν συνεχώς λυπημένη και αγχωμένη.
    Σκεφτόμουν να πάρει φωτιά το γυμναστήριο, να γίνει κάτι να μην πάω».

    Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εκπομπή του ANT1.

     


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ