20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Αποστολάκης: «Δεν έχουμε βάλει κόκκινες γραμμές στο τραπέζι με την Τουρκία»

    «Δεν έχουμε βάλει κάποιες κόκκινες γραμμές με τις οποίες να πείσουμε ότι κοιτάξτε, μέχρι εδώ, από εκεί και πέρα δεν το ανεχόμαστε, δεν μπορεί να πάει άλλο. Το οποίο δεν είναι απλό, αλλά είναι κάτι που είναι και προσδιορισμένο, τα σύνορά μας, η ελληνικότητα των νησιών, οι θαλάσσιες ζώνες τις οποίες διεκδικούμε» τόνισε ο Βαγγέλης Αποστολάκης.

    Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στον χειρισμό των τουρκικών προκλήσεων από την ελληνική πλευρά, είπε πως «δεν έχουμε κάνει σαφές μέχρι πού μπορεί να πάει αυτή η ιστορία. Το θερμό επεισόδιο είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς, Αυτό που πρέπει να δούμε λογικά, είναι εάν ένα θερμό επεισόδιο προσθέτει κάτι στις επιδιώξεις της Τουρκίας. Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να ψάχνουμε να βρούμε θεωρίες που μας εφησυχάζουν και να λέμε ότι το κάνει γιατί έχει θέμα στο εσωτερικό του και πρέπει να αυξήσει την δημοτικότητά του. Όλα αυτά είναι λόγοι αλλά υπάρχει και ένας βασικός λόγος που έχει σχέση με την περίοδο που περνάμε. Πρώτα απ’ όλα ξέρει ότι εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εντάσεις, δεν θέλουμε να μπούμε σε πόλεμο, προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να επιλύσουμε τα προβλήματα. Αυτή η κατά κάποιο τρόπο υποχωρητικότητα ή ομαλή διαχείριση της κατάστασης δίνει στον Ερντογάν την αίσθηση ότι εμείς υποχωρούμε και αυτό προσπαθεί να εκμεταλλευτεί, να κερδίσει πράγματα από τις πιέσεις, από τους εκβιασμούς και από την κλιμάκωση που δημιουργεί».

    «Κανείς δεν μπορεί να ησυχάσει με τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές των Τούρκων»

    Ερωτηθείς αν προκαλεί ανησυχία η κατάσταση, ο κ. Αποστολάκης απάντησε «όλοι ανησυχούμε, κανείς δεν μπορεί να ησυχάσει με τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές των Τούρκων αλλά θέλει λίγο ψυχραιμία γιατί «γενικώς δεν είναι εύκολοι γείτονες, κάθε τόσο μας βγάζουν και μια καινούρια ιστορία, κάθε τόσο δημιουργούν εντάσεις και ψάχνουμε να βρούμε μέχρι πού θα το πάνε».


    Επιπλέον, επισήμανε πως το ότι δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι πάρα πολύ άσχημο και πολύ ανησυχητικό, υποστηρίζοντας όπως και να’ ναι τα πράγματα, ό,τι και να συμβαίνει θα πρέπει να υπάρχει κατ’ ελάχιστον μια επικοινωνία. «Η ένταση που έχει δημιουργηθεί και οι δηλώσεις και από τις δύο μεριές, της Τουρκίας είναι πάρα πολύ προκλητικές αλλά και οι δικές μας είναι αρκετά σοβαρές, επιτείνουν την ένταση. Ελπίζουμε ότι αυτό θα σταματήσει και θα πέσουν οι τόνοι. Όμως η συγκυρία αυτή την στιγμή δίνει στον Ερντογάν την αίσθηση ότι έχει ένα πλεονέκτημα, ότι είναι πλέον πολύ πιο σημαντικός απ’ ό,τι ήταν παλιότερα και θέλει να δείξει ότι στην περιοχή αυτός κάνει κουμάντο» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

    Το κλειδί για την διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης είναι η διπλωματία, επισήμανε ο ίδιος, μαζί με το εργαλείο που λέγεται ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. «Επιπρόσθετα, οι συμφωνίες που κάνουμε με τους συμμάχους μας, θα πρέπει να αποδώσουν και αυτές στον βαθμό που αναμένουμε. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει κανείς την κατάσταση, αλλά δεν πρέπει να γίνουν λάθη» σημείωσε.


    «Η Ελλάδα είναι ισχυρή έτσι κι αλλιώς»

    Σε σχέση με το κατά πόσο έχει ισχυροποιηθεί η χώρα μας και με τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες, ο κ. Αποστολάκης είπε «η Ελλάδα είναι ισχυρή έτσι κι αλλιώς. Τα επιπρόσθετα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν έχουμε πάρει τίποτα ακόμη στα χέρια μας, η ισχύς που έχουνε όμως οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι δεδομένη. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ισχύ και δύναμη, απλά βελτιώνουμε τις δυνατότητές μας και πάμε ένα βήμα μπροστά.  Όσο αφορά τις συμφωνίες, είναι καλές και είναι καλύτερο να υπάρχουν από το να μην υπάρχουν, όμως μερικές είναι ετεροβαρείς και έχουν γίνει συμφωνίες για να γίνονται. Αλλά στο αποτέλεσμα και στην απόδοση των συμφωνιών δεν έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Στην συμφωνία με την Γαλλία έχουμε μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Άργησε πάρα πολύ η Γαλλία να πάρει θέση στην περίπτωση της Τουρκίας. Πήρε κάποια στιγμή μια θέση, δεν κάνει όμως κανείς μια κίνηση που θα έπρεπε να πιεστεί η Τουρκία να μην προχωράει έτσι».

    Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να πιεστεί να σταματήσει η Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι να σταματήσει, μέσα από την οικονομία. «Αυτή την στιγμή ξεκινούν οι κουβέντες για την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία και τα θέματα της τελωνειακής ένωσης, εκεί έχουμε πάρα πολλά σημεία όπου μπορεί να πιεστεί η Τουρκία. Η πρώτη πίεση που θα είναι,  είναι να μπει στους κανόνες και τα δεδομένα ότι πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και πιθανώς την υπογραφή ενός συνυποσχετικού για να παραπέμψουμε τα θέματά μας στην Χάγη. Και θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι αποδεκτές από την διεθνή κοινότητα ούτε οι δηλώσεις ούτε οι προσπάθειες παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου» επισήμανε.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ