Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν αναφέρεται και πάλι στην πιθανότητα αποστολής δυτικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας στο πλαίσιο ενός σεναρίου κατά το οποίο η Μόσχα θα έσπαγε τις γραμμές του μετώπου και το Κίεβο θα ζητούσε συνδρομή.
«Αν οι Ρώσοι έσπαγαν τις γραμμές του μετώπου, αν υπήρχε ουκρανικό αίτημα – αυτό δεν ισχύει σήμερα – θα έπρεπε νομίμως να θέσουμε στους εαυτούς μας το ερώτημα», δηλώνει σε συνέντευξή του στον Economist ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Αν το αποκλείσουμε a priori, είναι σαν να μην έχουμε αντλήσει τα διδάγματα των δύο τελευταίων ετών», όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ απέκλεισαν αρχικά το ενδεχόμενο αποστολή τανκς και αεροσκαφών στην Ουκρανία για να αναγκαστούν στην συνέχεια να αλλάξουν γνώμη, πρόσθεσε.
«Όπως έχω πει, δεν αποκλείω τίποτε, διότι αντιμετωπίζουμε κάποιον που δεν αποκλείει τίποτε», λέει αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αναμφίβολα έχουμε υπάρξει υπερβολικά διστακτικοί θέτοντας όρια στην δράση μας απέναντι σε κάποιον που δεν έχει όρια και είναι ο επιτιθέμενος».
«Εχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει στην Ουκρανία. Αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη. Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι η Ρωσία θα σταματήσει εκεί; Ποια ασφάλεια θα έχουν οι γειτονικές χώρες, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Λιθουανία και τόσες άλλες;
Και εν τέλει, ποια αξιοπιστία θα έχουν οι Ευρωπαίοι που θα έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια, που θα έχουν πει ότι διακυβευόταν η ασφάλεια της ηπείρου και δεν έδωσαν στον εαυτό τους τα μέσα για να σταματήσουν την Ρωσία; Κατά συνέπεια, ναι, δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτε».
Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί επίσης για την άνοδο των εθνικιστών στην Ευρώπη λέγοντας ότι είναι «όλοι» «κρυφοί brexiters» και «παίρνουν όμηρο» την ήπειρο με «μία και την αυτή ρητορική ψεύδους».
«Ο Εθνικός Συναγερμός (της Μαρίν Λεπέν) ήθελε την έξοδο από την Ευρώπη, από το ευρώ, απ’ όλα. Τώρα δεν λέει πια τίποτε. Κερδίζει από την Ευρώπη θέλοντας να την κατραστρέψει χωρίς να λέει τίποτε», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν στην συνέντευξή του στον Economist πέντε εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.
«Με κάποιον τρόπο είναι σαν να λέγαμε “δεν είναι σημαντικό να εμπιστευθούμε την τράπεζα στους ληστές” », προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν.