23 C
Athens
19.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Έγκλημα στην Αθήνα τη δεκαετία του 1960: Όταν ένας 32χρονος κατακρεούργησε σύζυγο και κουμπάρο γιατί πίστευε πως είχαν δεσμό (εικόνες)


    Ένα άγριο έγκλημα με θύματα δυο νέους ανθρώπους, κλήθηκε να εκδικάσει τον Ιανουάριο του 1960 το Κακουργιοδικείο της Αθήνας.

    Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισε ένας 32χρονος άνδρας, ο οποίος κατακρεούργησε τη νεαρή σύζυγό του και τον κουμπάρο τους, διότι πίστευε πως διατηρούσαν ερωτικό δεσμό. Το στυγερό έγκλημα αλλά και τη δίκη που ακολούθησε είχαν «αποτυπώσει» οι εφημερίδες της εποχής σε εκτενή δημοσιεύματά τους.

    Ο νεαρός άνδρας, κατά την απολογία του στο δικαστήριο επιχείρησε με κάθε τρόπο να πείσει δικαστές και ενόρκους ότι εκείνος ήταν το θύμα και πως η συμπεριφορά της γυναίκας του, του όπλισε τα χέρια. Όπως φάνηκε δε, από την απόφαση που εξέδωσε αργότερα το δικαστήριο ως ένα βαθμό έπεισε δικαστές και ενόρκους.


    απόκομμα εφημερίδας της εποχής για το διπλό έγκλημα στην αθήνα
    Απόκομμα εφημερίδας της εποχής για το διπλό έγκλημα στην Αθήνα

    Ξεσπώντας συχνά σε λυγμούς ο 32χρονος υποστήριξε ότι τόσο η σύζυγός του, όσο και η οικογένειά του δεν του φέρονται καλά και ενώ εκείνος εργάζονταν σκληρά για να μην λείψει τίποτα τόσο σε εκείνη όσο και στα παιδιά τους.

    Αναφερόμενος στη διαγωγή της γυναίκας του την οποία κατακρεούργησε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι την χαρακτήρισε «χειρίστην». «Με ζήλευε και πολλές φορές φτάσαμε στο σημείο να χωρίσουμε».


    «Τον τελευταίο καιρό με απέφευγε και αυτή ήταν πάντοτε υπεύθυνη για τους καβγάδες μας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ενώπιον δικαστών και ενόρκων.

    «Αν δεν είχα τα παιδιά μου θα τη χώριζα. Αυτά με κράτησαν κοντά της και η αγάπη που της είχα. Δυστυχώς αργά το κατάλαβα ότι δεν είχε πάρει καλή γυναίκα. Ήταν σπάταλη, δεν φρόντιζε το σπίτι και είχε όπως υποψιάζομαι φίλους», συνέχισε.

    Τι είπε για το έγκλημα ο κατηγορούμενος

    Αναφερόμενος στο στυγερό έγκλημά του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως την ημέρα εκείνη, μπαίνοντας στο σπίτι του είχε βρει τη σύζυγό του και τον κουμπάρο τους «εις ένοχον στάσιν». Ωστόσο, πολλοί από τους μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο, ανάμεσά τους και η 14χρονη (!) υπηρέτρια του δράστη, δεν επιβεβαιώσεων τον ισχυρισμό του αυτό.

    Συγκεκριμένα, συγγενείς του δολοφονημένου κουμπάρου του ζεύγους, υποστήριξαν ότι αυτός δεν διατηρούσε καν επαφές με την οικογένεια του κατηγορουμένου.

    Από την πλευρά τους, οι γονείς της κοπέλας κατέθεσαν στο δικαστήριο, ότι ο γαμπρός τους ήταν χαρτοπαίκτης και πως είχε φτάσει στο σημείο να απειλεί την κόρη τους ότι θα τη σκοτώσει επειδή εκείνη δεν τον εφοδίαζε συχνά με κρασί.

    απόκομμα εφημερίδας της εποχής για το διπλό έγκλημα στην αθήνα
    Απόκομμα εφημερίδας της εποχής για το διπλό έγκλημα στην Αθήνα

    Η πλέον σημαντική όμως για το έγκλημα, ήταν η μαρτυρία της 14χρονης υπηρέτριας του ζευγαριού, η οποία ανέφερε στο δικαστήριο πως την ημέρα του φόνου και πριν πάει στο σπίτι ο κατηγορούμενος, την σύζυγο του την είχε επισκεφθεί ο κουμπάρος τους.

    Μάλιστα, το θύμα την έστειλε, όπως είπε, για εξωτερικές εργασίες «δια να παραμείνει μόνη μετ’ αυτού». Ωστόσο, όπως ανέφερε το νεαρό κορίτσι ο χρόνος παραμονής των δυο θυμάτων μέσα στο σπίτι δεν δικαιολογεί την άποψη του κατηγορουμένου ότι τους «βρήκε ασχημονούντας».

    Η απόφαση για το έγκλημα

    Το δικαστήριο έπειτα από δίωρη σύσκεψη κήρυξε ένοχο τον 32χρονο σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Του αναγνώρισε όμως δυο ελαφρυντικά (μέτρια σύγχυση και πρότερος έντιμος βίος) που μείωσαν σημαντικά την ποινή του.

    η τυφλή δικαιοσύνη κρατά τον ζυγό
    Η Τυφλή Δικαιοσύνη κρατά τον Ζυγό / Φωτογραφία: Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

    Η κάθειρξη που του επιβλήθηκε για το έγκλημα, δηλαδή τους δυο φόνους, ήταν 19 έτη. Ακόμη του επιβλήθηκε και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 8 έτη.

    Ο κατηγορούμενος, όπως ανέφεραν τα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων άκουσε την απόφαση με ικανοποίηση…



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ