26.5 C
Athens
23.8 C
Thessaloniki
Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024
More

    Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το ελληνικό… FBI


    Το ελληνικό… FBI είναι γεγονός και με τη «σφραγίδα» της Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, που φέρει την υπογραφή της κας Σακελλαροπούλου και ημερομηνία 13 Ιουνίου 2024, στη νέα υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που θα έχει αποστολή την καταπολέμηση αυτού που αποκαλείται «Οργανωμένο Έγκλημα» θα υπάγονται η Δίωξη Ναρκωτικών, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, το τμήμα Ανθρωποκτονιών, το τμήμα Διαρρηκτών – Ληστειών, το τμήμα Εκβιαστών, το Οργανωμένο Έγκλημα, η Οικονομική Αστυνομία και το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας.

    Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έλεγε πριν από καιρό έμπειρος αξιωματικός της Ασφάλειας, ο οποίος υποστήριζε ότι «δεν γίνεται να συλλαμβάνεται ένας έμπορος ναρκωτικών από τη Δίωξη Ναρκωτικών και να μην κάνει “φύλλο και φτερό” τα οικονομικά του στοιχεία η Οικονομική Αστυνομία που έχει εξιδεικευμένο προσωπικό με ιδιαίτερες γνώσεις». Συμπλήρωνε όμως ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και οι υποδιευθύνσεις Ασφάλειας».

    Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ετοιμαζόταν το «ελληνικό FBI» πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι «δεν είναι δυνατόν σε αυτό το νέο εγχείρημα να μην υπαχθεί και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ), δηλαδή ο λεγόμενος “κοριός” της ΕΛ.ΑΣ που ουσιαστικά είναι τα “αυτιά” των διωκτικών αρχών». Όμως η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να μην τη συμπεριλάβει.


    Τέλος, σε αυτό που μέχρι σήμερα ήταν η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, η οποία πλέον θα είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένη, θα παραμείνουν «υπό τη σκέπη της» οι υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, Αθηνών, Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής, η υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, η Κρατική Ασφάλεια, το τμήμα Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων, Διοικητικής Υποστήριξης, και η υποδιεύθυνση Αναζητήσεων, Αρχείου και Ταυτοτήτων.

    Ανώτερος αξιωματικός του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έλεγε με νόημα ότι «όλες αυτές οι αλλαγές είναι χρήσιμες και απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά ο κόσμος θέλει αποτελέσματα».


    Ολόκληρο το σχετικό ΦΕΚ μπορείτε να βρείτε εδώ.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ