Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ΜΙΤ, παρακολουθεί Χριστιανούς στην Τουρκία.
Η υπόθεση αφορά Χριστιανούς της προτεσταντικής κοινότητας. Το θέμα προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς μόλις πριν από λίγα χρόνια είχε δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα με μια άλλη σοβαρή υπόθεση, αυτή του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον. Η κράτηση του Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας, με τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην άλλη πλευρά και την τουρκική λίρα να χάνει τεράστιο μέρος της αγοραστικής της αξίας. Για την Τουρκία, ο Μπράνσον ήταν ένας κατάσκοπος, ο οποίος προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Μετά από εκείνη την πολύκροτη υπόθεση, λοιπόν, μια πρόσφατη δικαστική ιστορία στην Τουρκία αποκάλυψε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Nordicmonitor.gr, ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT) παρακολουθούσε κρυφά μέλη της προτεσταντικής κοινότητας στην Τουρκία. Η υπηρεσία παρακολουθούσε στενά τις δραστηριότητές τους και χαρακτήριζε τα μη τουρκικά μέλη ως κατασκόπους, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Ως αποτέλεσμα, πολλά άτομα που είχαν επισημανθεί από τη ΜΙΤ αντιμετώπισαν την απέλαση, οι άδειες παραμονής τους ανακλήθηκαν ή δεν ανανεώθηκαν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τους αρνήθηκαν τη χορήγηση βίζας εισόδου όταν επιχείρησαν να επανέλθουν στη χώρα μετά από ταξίδι ή διακοπές.
Πώς αποκαλύφθηκε το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης
Το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των προτεσταντών χριστιανών από τη MIT αποκαλύφθηκε όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο δημοσίευσε την απόφασή του, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις νομικές διαμάχες στα κατώτερα δικαστήρια. Η απόφαση παρείχε εικόνα για το πώς η υπηρεσία πληροφοριών στόχευε τους Προτεστάντες απλώς και μόνο επειδή δεν ανήκαν στον πλειοψηφικό μουσουλμανικό πληθυσμό.
Όπως αναμενόταν, το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο κυριαρχούν οι πιστοί της ισλαμιστικής κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν διαπίστωσε παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην περίπτωση των Προτεσταντών, οι οποίοι αδικαιολόγητα στοχοποιήθηκαν, διαχωρίστηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία.
Η απόφαση, που ανακοινώθηκε στις 7 Ιουνίου, επαινέθηκε από τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, τα οποία παρουσίασαν τα μέλη της προτεσταντικής κοινότητας ως μυστικούς κατασκόπους που προσπαθούν να βλάψουν το έθνος με το πρόσχημα του θρησκευτικού έργου.