Σε κινήσεις που ταράζουν τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιστρέφει η Τουρκία, εγείροντας και πάλι ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο. Με παράνομη NAVTEX που εξέδωσε, δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης για εργασίες πόντισης καλωδίου επικοινωνιών.
Η Ελλάδα αντέδρασε εκδίδοντας δικής της NAVTEX, διαμηνύοντας ότι η περιοχή ανήκει στη δική της δικαιοδοσία και πως αποτελεί τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας και στις προκλητικές δηλώσεις Φιντάν ότι Κύπρος και νησιά Ιονίου χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Σε αυστηρό τόνο η Αθήνα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς και υποδείξεις στις οποίες προχώρησε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν, με τις οποίες κατ’ ουσίαν καταδεικνύει Κύπρο και Ελλάδα ως εμπλεκόμενες στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Και μάλιστα ο κος Φιντάν προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις ύστερα από γεγονότα που μαρτυρούν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αθήνας, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να συνομιλεί τόσο με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, όσο και με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα».
Ο Χακάν Φιντάν αντί να καταδικάσει τις απειλές Νασράλα προς την Κύπρο έριξε λάδι στη φωτιά υποδεικνύοντας τόσο την Λευκωσία, όσο και την Αθήνα ως εμπλεκόμενες, συμμάχους του Τελ Αβιβ.
Υποστήριξε ότι: «το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε τον “ελληνοκυπριακό τομέα”, ούτε την Ελλάδα. Η συμβουλή μας, αυτό που είπαμε στους Έλληνες, είναι “μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα”, γιατί όταν εμπλακείτε με αυτόν τον τρόπο στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αν γίνετε μέρος αυτών, θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει».
« Απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως απαράδεκτες.
Είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς περιστροφές, διαχρονικά και σταθερά δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Και αν θέλετε και συμπληρωματικά κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Είναι τεράστια υποκρισία από τη μεριά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να εμφανίζεται ότι βρίσκεται απέναντι στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα στηρίζει ένα άλλο κατοχικό κράτος, όπως αυτό του Ισραήλ» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Πιστοί στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα επαναφέρει τις γνωστές διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή την πόντιση καλωδίων νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης.
Μέσω ναυτικής οδηγίας η γείτονα επιχείρησε να επικαλύψει μεγάλο μέρος της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία «βάπτισε» τουρκική. Η απάντηση από το Πολεμικό Ναυτικό και την υδρογραφική υπηρεσία ήταν άμεση, επισημαίνοντας ότι αυτές οι περιοχές εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Νέα αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα
«Πόλεμος NAVTEX» και στην Κυπριακή ΑΟΖ με την Άγκυρα να στρέφεται κατά της Κύπρου μετά από NAVTEX που εξέδωσε για τις υποθαλάσσιες εργασίες πόντισης καλωδίου επικοινωνιών. Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και την περιοχή ευθύνης που έχει ο Σταθμός της Λάρνακας για την έκδοση ναυτικών οδηγιών.
Πηγή: ertnews.gr