23.7 C
Athens
20.7 C
Thessaloniki
Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024
More

    Νικολακόπουλος: «Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του Σωφρονιστικού Συγκροτήματος του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο»


    Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος μίλησε στην «Political» για το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κυβέρνηση και τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, ενώ ανέλυσε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της νέας ηγεσίας της οδού Κατεχάκη στην ασφάλεια των πολιτών.

    Τέλος, αναφέρθηκεστις μεταρρυθμίσεις που θα περάσει το υπουργείο για το σωφρονιστικό σύστημα, στο μεγάλο πρότζεκτ των φυλακών στον Ασπρόπυργο αλλά και στο πρόσφατο περιστατικό της συμπλοκής στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Πώς κρίνετε την παρέμβαση των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο;


    Δεν μπορώ να σχολιάσω ομιλίες πρώην πρωθυπουργών. Η Νέα Δημοκρατία, ως ένα ιστορικό κόμμα που προσέφερε τόσα στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της πολυφωνίας στη χώρα, δυναμώνει ακόμη περισσότερο όταν στους κόλπους της ακούγονται επιπλέον απόψεις, πόσω μάλλον ιστορικών στελεχών, αρκεί αυτές να διαπνέονται από πολιτική υγεία και κομματική ανιδιοτέλεια. Η μεγάλη εικόνα είναι αυτή που εξέφρασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ετήσιο Συνέδριο του «Economist» και λέει ότι επιβάλλεται να δούμε ακόμη πιο εντατικά τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των πολιτών και να εστιάσουμε στα σημαντικά αποτελέσματα που μπορούμε να φέρουμε. Άλλωστε οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές εξέπεμψαν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που έλεγε: «Δουλέψτε σκληρά και κάντε αυτό που μας είπατε ότι θα κάνετε, διότι αυτός ήταν και ο λόγος που σας επανεκλέξαμε». Αυτό το μήνυμα το λάβαμε και ήδη «τρέχουμε» ακόμη πιο γρήγορα, υλοποιώντας το κυβερνητικό σχέδιο που έχουμε μπροστά μας.

    Υπήρξε πριν από λίγες μέρες μια θυελλώδης συνεδρίαση στη ΚΟ της ΝΔ με πολλά παράπονα από τους βουλευτές. Τέθηκαν θέματα που αφορούν το υπουργείο σας;


    Θα έλεγα ότι τέθηκαν κυρίως ζητήματα γενικότερης πολιτικής και ιδεολογικής φύσεως και λιγότερο θέματα που αφορούν συγκεκριμένα υπουργεία. Είναι κοινή παραδοχή όμως ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και καθημερινά κάνουμε βήματα, ώστε ο πολίτης να αισθάνεται περισσότερο ασφαλής. Η Νέα Δημοκρατία έχει μια ιστορία πενήντα ετών και η διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας του κόμματος επιτυγχάνεται ακριβώς μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, που είναι πάντα σεβαστές. Αυτό γίνεται σε όλες τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, αυτό θα συνεχίσει να γίνεται, με βασικό γνώμονα να βρίσκουμε λύσεις, μέσα από τη βελτίωση στους τομείς που χρειάζεται ή όπου άλλου παρατηρούνται αβελτηρίες. Όπως και να έχει, η Νέα Δημοκρατία παραμένει η ισχυρή και κυρίαρχη δύναμη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της είναι συμπαγής, δεμένη και αρραγής, ενώ μέσα από την καθημερινή και διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, συνεχίζεται η κοινή προσπάθεια με τελικό στόχο την ποιοτικότερη καθημερινότητα για τους πολίτες.

    Η ασφάλεια του πολίτη αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τι προωθεί η κυβέρνηση για την ασφάλεια στις γειτονιές αλλά και στο κέντρο της Αθήνας;

    Μετά τις παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών, είναι ήδη εμφανής η παρουσία αστυνομικών στα κέντρα μεγάλων πόλεων, χωριά και γειτονιές. Πρόσφατα υπογράψαμε ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας με τον Δήμο Αθηναίων, ενώ σας θυμίζω τις τελευταίες σημαντικές επιτυχίες της ΕΛΑΣ σε υποθέσεις εξάρθρωσης εγκληματικών οργανώσεων, κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, την αντιμετώπιση δεκάδων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας όπου πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες καταγγέλλουν, τη μεγάλη αύξηση των ελέγχων και τις βεβαιώσεις παραβάσεων από τις δυνάμεις της Τροχαίας σε δρόμους όλης της χώρας, καθώς και την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης σε περιοχές όπου παρατηρούνται έντονα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων. Παρ’ όλα αυτά, εδώ δεν χωρούν βιαστικά συμπεράσματα και πολιτικές αυταρέσκειες. Εντατικοποιούμε τις παρεμβάσεις μας με σχέδιο και προχωρούμε στην ορθολογική κατανομή του αστυνομικού προσωπικού, πάνω στη βάση του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την εμπέδωση ακόμη μεγαλύτερου κλίματος ασφάλειας στην κοινωνία μας.

    Πριν από λίγο καιρό είχαμε συμπλοκή μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού με έναν νεκρό. Πότε θα αποφορτιστούν οι φυλακές από τέτοια περιστατικά;

    Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο μέσα σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα, δεν υπάρχουν «εύκολες» δικαιολογίες. Αντιθέτως, σε τόσο σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, οφείλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Επιβάλλεται να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά και εντατικά, σπάζοντας τα «τοξικά αποστήματα» μέσα σε χώρους εξαιρετικών ιδιαιτεροτήτων όπως είναι οι φυλακές, προκειμένου να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, για αυτό και με τις παρεμβάσεις μας επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας.

    Ήδη τους τελευταίους μήνες έχουν πολλαπλασιαστεί οι έλεγχοι, οι στοχευμένες έρευνες από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ έχουν εντατικοποιηθεί και οι δραστικές αστυνομικές επιχειρήσεις εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων όλης της χώρας, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Το είδαμε στις φυλακές της Χαλκίδας, σε επανειλημμένες επεμβάσεις αυτούς τους μήνες στον Κορυδαλλό, αλλά και πρόσφατα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ιωαννίνων, όπου είχαμε συλλήψεις, ενώ απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους άμεσα όσα από τα στελέχη του Καταστήματος είχαν εμπλοκή σε αδικήματα. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη μέχρι να φτάσουμε στον τελικό στόχο, για ένα σύγχρονο και ασφαλές σωφρονιστικό περιβάλλον.

    Η ΝΔ παραμένει η ισχυρή και κυρίαρχη δύναμη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της είναι συμπαγής, δεμένη και αρραγής, ενώ μέσα από την καθημερινή και διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία συνεχίζεται η κοινή προσπάθεια με τελικό στόχο την ποιοτικότερη καθημερινότητα για τους πολίτες

    Πότε θα είναι έτοιμες οι φυλακές στον Ασπρόπυργο;

    Πρόκειται για ένα εμβληματικό και φιλόδοξο πρότζεκτ, το οποίο αποτέλεσε μία από τις πιο κύριες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ βρίσκεται πράγματι στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού ως προς την αναδιαμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ζήτησα την επίσπευση των διαδικασιών καθώς και τη συνέχιση του έργου των ομάδων εργασίας που ασχολούνται με το συγκεκριμένο έργο, με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς, κάτι που φαίνεται ήδη να αποδίδει. Σημαντικό βήμα για την ταχύτερη υλοποίηση του συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου υπήρξε η εκκίνηση του δεύτερου σταδίου της δεύτερης φάσης του Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάθεση σύβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, κάτι που έγινε μετά την απόφαση που υπέγραψα στις αρχές Μαρτίου. Συνεχίζουμε με γοργούς ρυθμούς όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είμαι σε θέση να σας πω ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε οριστικά την ανακήρυξη αναδόχου για το έργο, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για να μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά πότε ξεκινούν οι εργασίες και μέσα σε ποια χρονοδιαγράμματα θα έχουν ολοκληρωθεί.

    Ποιες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση στον σωφρονιστικό τομέα μέχρι το 2027;

    Εργαζόμαστε μεθοδικά, προκειμένου να διαμορφώσουμε με τις παρεμβάσεις μας ένα ευρωπαϊκό σωφρονιστικό σύστημα, αντίστοιχο με τα διεθνή πρότυπα, πάνω στη βάση του Στρατηγικού Σχεδίου 2024-2026 της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Όλους αυτούς τους μήνες έχω επισκεφθεί αρκετά καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα, ακούω τις διοικήσεις, συζητώ με το προσωπικό φύλαξης και κυρίως καταγράφουμε τα προβλήματα. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι στη βάση κάθε μεταρρύθμισης βρίσκονται οι σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Ήδη λειτουργεί η νέα σύγχρονη φυλακή στη Δράμα, ενώ στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κρήτη επιθεώρησα τις εργασίες για το νέο κατάστημα της Κρήτης ΙΙ, οι οποίες συνεχίζονται εντατικά. Επιπλέον, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς όπως σας περιέγραψα παραπάνω οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του Σωφρονιστικού Συγκροτήματος του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο.

    Επιμένουμε σε παρεμβάσεις με ξεκάθαρο ανθρωποκεντρικό πρόσημο, όπως είναι η συνέχιση σημαντικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, αλλά και προγραμμάτων εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης των κρατουμένων, ως απαράβατο όρο κοινωνικής επανένταξης. Προχωρούμε, τέλος, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα, στον σωστό διαχωρισμό των κρατουμένων βάσει των αδικημάτων που έχουν τελέσει και τη μεταγωγή τους στο αντίστοιχο σωφρονιστικό κατάστημα, στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ασφαλείας εντός των καταστημάτων, όπως για παράδειγμα την αυτόματη ανίχνευση μεγάλου φάσματος ναρκωτικών, μέσω του ευρωπαϊκού καινοτόμου προγράμματος «DRUGDETECT», με συντονιστή το ΚΕΜΕΑ, ενώ το επόμενο διάστημα εισάγουμε προς ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης, που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση ως μέσο εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινών.

    www.political.gr



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ