25.8 C
Athens
19.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Φρεγάτα Belharra: Το κόστος και τα χαρακτηριστικά του πολεμικού πλοίου που «κουμπώνει» στο Αιγαίο και δυναμώνει την Ελλάδα!


    Καθελκύστηκε η φρεγάτα Belharra «Νέαρχος» στα ναυπηγεία του Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να δίνει το παρόν.

    Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ξεκινά η έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας Belharra, καθώς και ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σειράς πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

    Η φρεγάτα Belharra «Νέαρχος» κοστίζει περίπου 1. δις ευρώ.


    Η φρεγάτα Belharra «Νέαρχος»

    Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «Νέαρχος» είναι η για την δεύτερη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, (Κίμων, Νέαρχος και Φορμίων) γνωστές ως Belharra, του Πολεμικού Ναυτικού, που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο.

    Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.


    Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

    Το πρόγραμμα FDI HN βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

    Η Φ/Γ «ΚΙΜΩΝ» καθελκύσθηκε τον Οκτώβριο του 2023, ακολούθησε η «Νέαρχος» και σειρά παίρνει η «Φορμίων». Οι τρεις φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και το 2026.

    Η φρεγάτα FDI HΝ είναι ένα πολεμικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης εκτοπίσματος 4.500 τόνων. ‘Ένα πλοίο πολλαπλών αποστολών και με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Επωφελείται από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες της Thales σε ραντάρ, σόναρ και ηλεκτρονικό πόλεμο.

    Εξαιρετικά ισχυρά οπλισμένη (αντι-επιφανείας βλήματα MBDA Exocet MM40 B3C, και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 30, πύραυλοι RAM, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβόλα), η φρεγάτα FDI ΗΝ έχει ακόμη τη δυνατότητα και τη χωρητικότητα να επιβιβάζει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο εναέριο οχήμα (UAV).

    Ενσωματώνει δε όλη τη τεχνογνωσία όλων των συνεργατών και υπεργολάβων της Naval Group.

    Τεχνικές προδιαγραφές:

    • Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
    • Μήκος: περίπου. 122 μέτρα
    • Πλάτος: 18 μέτρα
    • Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
    • Εγκαταστάσεις για εναέρια Μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)

    Κύριοι οπλισμοί:

    • 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
    • 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
    • Πύραυλοι RAM
    • Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
    • πυροβόλο 76 χλστ
    • 4 τορπιλοσωλήνες
    • Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ