27.1 C
Athens
25 C
Thessaloniki
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024
More

    H ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε φυλακή – Συνελήφθη και σωφρονιστικός υπάλληλος!


    Η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και διακινούσαν ναρκωτικά σε κατάστημα κράτησης, διακριβώθηκε από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

    Ειδικότερα, στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, μεταξύ των οποίων και Σωφρονιστικός Υπάλληλος, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2024, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και προέβαιναν στην εισαγωγή και διακίνηση στο κατάστημα κράτησης ναρκωτικών ουσιών.

    Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση πρωινές ώρες του Σαββάτου, 21-09-2024, σε νησιωτική περιοχή, όπου συνελήφθησαν σωφρονιστικός υπάλληλος και ιδιώτης, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται και δύο έγκλειστοι στο κατάστημα κράτησης.


    Όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους και με συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi).

    Ειδικότερα, κομβικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο Σωφρονιστικός Υπάλληλος, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή, μεταφορά και εισαγωγή των ναρκωτικών στο κατάστημα κράτησης, λαμβάνοντας οδηγίες από τους δύο έγκλειστους, ενώ η «αμοιβή» του ήταν 500 ή 1000 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών που εισήγαγε.


    Για να πετύχει τον σκοπό του, εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και απέκρυπτε τις ποσότητες κυρίως στον χώρο των μαγειρείων, απ’ όπου τις παραλάμβαναν οι συνεργοί του.

    Παράλληλα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διατήρηση της ανωνυμίας τους φρόντιζαν να αποκρύπτουν τη δράση τους λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης κατά τη μεταφορά χρηματικών ποσών αλλά και στις μεταξύ τους επικοινωνίες, κατά τις οποίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις.

    Ενδεικτικά, αποκαλούσαν τα ναρκωτικά «πράγματα», «καπνός», «μαύρο», «καφέ», ενώ όσον αφορά την ποσότητα ναρκωτικής ουσίας, «μικρό», «μεγάλο» και τα χρήματα ως «χαρτιά».

    Κατά την αστυνομική επιχείρηση, ο σωφρονιστικός υπάλληλος εντοπίστηκε αφού είχε παραλάβει άτομο που είχε μόλις αποβιβαστεί από πλοίο και αφού ακινητοποιήθηκαν προέβησαν στον έλεγχο αυτών.

    Από την κατοχή τους και από τις έρευνες στο όχημα και στις οικίες τους βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν:

    • -29,23- γραμμάρια κάνναβης,
    • -8,17- γραμμάρια μεθαμφεταμίνης,
    • -22,65- γραμμάρια φυτικών αποσπασμάτων ναρκωτικής ουσίας,
    • -3- κινητά τηλέφωνα,
    • χειρόγραφες σημειώσεις,
    • -30- ευρώ,
    • -3- συσκευασίες καρτών κινητής τηλεφωνίας,
    • -0,09 γραμμάρια ηρωίνης,
    • -3- πιστόλια και
    • -12- αβολίδωτα φυσίγγια.

    Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σωφρονιστικού Καταστήματος, διενεργήθηκε στους έγκλειστους εμπλεκόμενους στην υπόθεση έκτακτος έλεγχος κατά τον οποίο βρέθηκαν –μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν:

    • -10- αυτοσχέδια σουβλιά διαφόρων μεγεθών,
    • -2- αυτοσχέδια μαχαίρια,
    • αυτοσχέδιο πριόνι, αυτοσχέδιο ξυράφι και λάμα σιδηροπρίονου,
    • -3- USB-stick,
    • -3- νάιλον συσκευασίες και στριφτό τσιγάρο που περιείχαν κάνναβη μικτού βάρους -1,36- γραμμαρίων,
    • αυτοσχέδια συσκευασία με ναρκωτική ουσία μικτού βάρους -1,09- γραμμαρίων,
    • -1- κινητό τηλέφωνο και χειρόγραφες σημειώσεις

    Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι, η εγκληματική οργάνωση εισήγαγε τουλάχιστον -6- φορές ναρκωτικές ουσίες στο κατάστημα κράτησης, ενώ ο Σωφρονιστικός Υπάλληλος έχει παραλάβει τουλάχιστον -3- φορές χρηματικά ποσά ύψους -500- ευρώ.

    Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ο Σωφρονιστικός Υπάλληλος σε τουλάχιστον μία περίπτωση προμηθεύτηκε και εισήγαγε στο κατάστημα κράτησης μία τηλεφωνική σύνδεση. Επίσης, ενημέρωνε σύντροφο κρατουμένου για επικείμενους ελέγχους καθώς και για θέματα μεταγωγών του.

    Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους αφορά τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, παράνομη κατοχή όπλων και φυσιγγίων, ηθική αυτουργία σε προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο σε κατάστημα κράτησης, παράνομη κατοχή όπλων εντός φυλακής και προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο σε Σωφρονιστικό Κατάστημα.

    Οι συλληφθέντες  οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ