21 C
Athens
18.7 C
Thessaloniki
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Γλυφάδα: Το χρονικό της άγριας επίθεσης στην 14χρονη – Δραματική αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων


    Χαρακτηρισμοί όπως «φυτό», «καλή μαθήτρια», «απουσιολόγος που δεν τους κάλυπτε», «όμορφη», που στάθηκαν αφορμή για έναν αρχικά ζηλόφθονο «χαβαλέ», ανάμεσα σε ανήλικα κορίτσια και εξελίχθηκε σε έναν ατελείωτο εκφοβισμό, μια διαρκή διαπόμπευση στο σχολικό περιβάλλον που κατέληξε σε έναν επικίνδυνα ανελέητο ξυλοδαρμό στη Γλυφάδα.

    Η 14χρονη Αργυρώ, στην οποία δύο μαθήτριες, της είχαν προσάψει αυτούς τους χαρακτηρισμούς και είχαν στρέψει ένα μεγάλο μέρος μαθητών εναντίον της, προσπαθούσε να αντιμετωπίσει μόνη της τη δύσκολη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί για εκείνη.

    Δυστυχώς δεν είχε πει τίποτα στους γονείς της. Ο 46χρονος πατέρας της έμαθε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής τι συνέβαινε στο παιδί του, τους τελευταίους μήνες. Μία από τις συμμαθήτριες που λάμβανε μέρος σε αυτόν τον ψυχολογικό και σωματικό εκφοβισμό, είχε απομακρυνθεί από άλλο γυμνάσιο της περιοχής λόγω ακραίας επιθετικότητας.


    Άγριος ξυλοδαρμός… ζήλιας

    Οι λεκτικές επιθέσεις δύο τουλάχιστον 14χρονων κοριτσιών και μιας 16χρονης, εναντίον της ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, και μέσω μιας ενορχηστρωμένης διαπόμπευσης και διαβολής στο σχολικό περιβάλλον μετατράπηκαν σε ακραία σωματική βία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις 7 Σεπτεμβρίου και στις 21 Σεπτεμβρίου, το περασμένο Σάββατο στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα.

    Οι τρεις ανήλικες, κατηγορούμενες, φαίνεται να… ζήλευαν το 14χρονο κορίτσι για τις επιδόσεις της και τα όμορφα εξωτερικά χαρακτηριστικά της, όπως εκείνες πίστευαν. Το προηγούμενο Σάββατο, η Αργυρώ βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο όπου ήταν συγκεντρωμένα πάνω από 20 άτομα νεαρής ηλικίας μεταξύ των οποίων οι δύο 14χρονες συμμαθήτριές της.


    Άρχισαν να την βρίζουν, να την απειλούν και να την εκφοβίζουν. Η σωματική επίθεση εναντίον της εκδηλώθηκε από μία 16χρονη, φίλη των 14χρονων κοριτσιών, η οποία έρχεται πίσω από την Αργυρώ και την γρονθοκοπεί στο πρόσωπο, ενώ στην συνέχεια την πιάνει από τα μαλλιά και την σέρνει στο έδαφος, με την 14χρονη να προσπαθεί να αμυνθεί και να αποφύγει τα χτυπήματα.

    Αν και αρχικά η επίθεση φαίνεται να τελειώνει, συνεχίζεται λίγα μέτρα πιο μακριά, όταν οι τρεις ανήλικες κατηγορούμενες επιτίθεται ξανά εναντίον της, με τον ξυλοδαρμό να λαμβάνει μαζικά χαρακτηριστικά.

    Αύξηση 46%

    Αύξηση 46% στην ανήλικη παραβατικότητα μέσα σε 8 μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία καταδεικνύουν ανοδικές τάσεις σε αρκετούς δείκτες εγκληματικότητας.

    Ο αριθμός συλλήψεων ανηλίκων «σκαρφάλωσε» το πρώτο 8μηνο του έτους στις 8.978, ενώ ένα χρόνο πριν οι συλλήψεις δεν ξεπερνούσαν τις 6.157.

    Κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα του έτους, οι Αρχές προχωρούν στη σύλληψη 37 μαθητών… δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με τον αριθμό να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000 μέχρι το τέλος του 2024. Οι κατηγορίες αφορούν… ναρκωτικά, ξυλοδαρμούς, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις και κάθε λογής αδικήματα.

    Ενδεικτικά, το πρώτο 8μηνο του 2024 συνελήφθησαν 667 ανήλικοι για σωματικές βλάβες, έναντι 383 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, 93 ανήλικοι για βιασμούς και απόπειρες, 49 το 2023, 776 συλλήψεις για ναρκωτικά έναντι 505 το προηγούμενο έτος, 2.050 συλλήψεις ανηλίκων για ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις τους πρώτους 8 μήνες του 2024, και το 2023, 1.850.

    Αστυνομικές πηγές, τονίζουν ότι η αύξηση εν μέρει προκύπτει από το μεγάλο αριθμό των εβδομαδιαίων στοχευμένων δράσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο έτος από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., σε στέκια ανηλίκων σε όλη τη χώρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό.

    Η αστυνομία έχει χαρτογραφήσει τις προβληματικές περιοχές εκδήλωσης περιστατικών και θα αντιμετωπίσει με σύγχρονες μεθόδους, την ανήλικη παραβατικότητα.

    Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε ένα χρόνο, αυξήθηκαν κατά 41%, ενώ οι προσαγωγές κατά 26%. Κι όμως, οι ίδιες στατιστικές αποτυπώνουν παράλληλα και τις μεγαλύτερες ανάγκες αστυνόμευσης, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ