26.3 C
Athens
23.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024
More

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη – «Νεκροί 78 διανομείς από το 2017 μέχρι σήμερα»


    Καλύτερες συνθήκες εργασίας, ευνοϊκότερους όρους συνεργασίας και μέτρα ατομικής προστασίας ζητούν αυτοαπασχολούμενοι διανομείς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας (7/10) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα.

    «Εντατικοποιούμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί διεκδικούμε κάποια πράγματα και από το κράτος και από τις εταιρείες. Αναμένουμε μια απόφαση σε σχέση με την Wolt με την οποία συνεργαζόμαστε. Διεκδικούμε μια νέα σύμβαση εργασίας με πολύ καλύτερους όρους από τους σημερινούς», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Θεσσαλονίκης, Θεοδόσιος Σκερλέτης.

    «Οι συνάδελφοι στη Wolt έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές εδώ και δύο χρόνια χωρίς αιτία και χωρίς διάλογο. Όταν δύο συμβαλλόμενα μέρη δεν κάθονται στο τραπέζι για να συναποφασίσουν για τους όρους εργασίας υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα που το παίρνουμε εμείς στους ώμους μας. Εμείς κρατάμε τις εταιρείες, εμείς βάζουμε τα μέσα. Εμείς χύνουμε το αίμα στους δρόμους. Το περασμένο Σάββατο ένας συνάδελφος πάλι χάθηκε στην Αθήνα πάνω στην πίεση της δουλειάς. Πρέπει να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να αμοιβόμαστε πολύ καλύτερα».


    78 νεκροί διανομείς από το 2017 μέχρι σήμερα

    Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Θεσσαλονίκης, Βαλάντης Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι από το 2017 μέχρι σήμερα, έχουν ξεψυχήσει στην άσφαλτο εν ώρα δουλειάς 78 διανομείς. «Θα πρέπει να έχουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες συνθήκες πληρωμών. Το να δουλεύεις 12 ώρες για να φτάσεις να μην είσαι ζημιογόνος για την επιχείρησή σου δημιουργεί αυτόματα πίεση. Από το 2017 μετράμε 78 νεκρούς διανομείς στην επικράτεια», εξηγεί, όπως γράφει το Karfitsa.gr.

    Τα αιτήματα των διανομέων

    Οι αυτοαπασχολούμενοι διανομείς ζητούν πίνακα αμοιβών, καθώς «είμαστε ο μόνος κλάδος που δεν ξέρουμε πώς πληρωνόμαστε», σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο. Ζητούν επίσης διαφάνεια στον αλγόριθμο και στον τρόπο με τον οποίο κατανέμει τις παραγγελίες, να σταματήσουν οι κρυφές αξιολογήσεις από τις εταιρείες, σταθερή χιλιομετρική αποζημίωση, ορισμό κατώτατης αμοιβής για την ενεργή ώρα διανομέα, ελάχιστα προτεινόμενα τρία έργα την ώρα, τρεις παραγγελίες δηλαδή την ώρα και ο μέσος όρος για τον ενεργό διανομέα να μη πέφτει κάτω από τα 11,50€. Ζητούν επίσης την απόδοση των μέσων ατομικής προστασίας, «η οποία έχει ψηφιστεί με ΚΥΑ και οι εταιρείες δεν το τηρούν», όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.




    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ