22.8 C
Athens
20.2 C
Thessaloniki
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
More

    Στη Δικαιοσύνη η δράση μεγάλου κυκλώματος απάτης τύπου «καρουζέλ» – Εμπλέκεται εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.


    Η Αρχή για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος ολοκλήρωσε έρευνα που αποκάλυψε τη δράση κυκλώματος απάτης τύπου «καρουζέλ», το οποίο περιλάμβανε εικονικές εταιρείες και πλασματικές συναλλαγές με στόχο την παράνομη είσπραξη ΦΠΑ ή την αποφυγή πληρωμής του.

    Το πόρισμα της Αρχής, που αριθμεί 350 σελίδες, έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και εστιάζει σε έναν επιχειρηματία της πόλης, ο οποίος έχει εμπλακεί και σε άλλες σημαντικές ποινικές υποθέσεις στο παρελθόν.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο επιχειρηματίας, σε συνεργασία με συγγενικό του πρόσωπο, φέρεται να είχε υπό τον έλεγχό του σειρά από εταιρείες-φαντάσματα που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσω αυτών, πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές, κυρίως για να εισπράττουν παράνομα ΦΠΑ που δεν τους αναλογούσε, ή για να αποφύγουν την καταβολή φόρων.


    Η τακτική που χρησιμοποιήθηκε, γνωστή ως «εξαφανισμένος έμπορος», αποτελεί κοινή πρακτική στα κυκλώματα απάτης τύπου «καρουζέλ», τα οποία εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

    Η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα προκάλεσε οικονομική ζημιά ύψους 35 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων στην Ελλάδα, καθώς η δράση του κυκλώματος επεκτείνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.


    Παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, η Αρχή δεν προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία, αφήνοντας αυτή την απόφαση στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι εις βάρος του επιχειρηματία εκκρεμούν και άλλες ποινικές δικογραφίες.

    Στο πόρισμα γίνεται επίσης αναφορά σε κορυφαίο στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο φέρεται να έχει χορηγήσει δάνεια στον επιχειρηματία χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Σε αντάλλαγμα, ο επιχειρηματίας φέρεται να μεσολάβησε για τη νομιμοποίηση ποσού ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος του τραπεζικού στελέχους, ποσό το οποίο δεν δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του.

    Παράλληλα, το πόρισμα εμπλέκει και έναν εν ενεργεία αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος υπηρετεί στη Βόρεια Ελλάδα και φέρεται να είχε προνομιακή σχέση με τον επιχειρηματία.

    Ο αξιωματικός κατηγορείται ότι βεβαίωσε σε πέντε περιπτώσεις το γνήσιο της υπογραφής του επιχειρηματία, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία έχει ενημερωθεί για την υπόθεση, αν και δεν είναι ακόμα σαφές αν θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην έρευνα.

    Πηγή: Dnews



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ