Σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε τελεσίδικα σήμερα Τρίτη (4/2) από το Τριμελές Εφετείο βορείου Αιγαίου Αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου στη Μυτιλήνη.
Ο Αρχιφύλακας ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, καταδικάστηκε για παράβαση του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων σε βάρος του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τοπικού μέσου ενημέρωσης stonisi.gr.
Ο Αρχιφύλακας είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα διαδικτυακό πογκρόμ κατά του δημοσιογράφου τον Αύγουστο του 2018. Αναδημοσιεύοντας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρονογράφημα του δημοσιογράφου το 2015, με το οποίο στηλιτεύονταν οι συνθήκες εγκατάστασης των προσφύγων του 1922 στο κάτω κάστρο όπου λειτούργησαν οίκοι ανοχής.
Λίγες μέρες μετά, ο Αρχιφύλακας όπως το δικαστήριο αποδέχτηκε, εκ της θέσεως του έμαθε ότι η Εισαγγελία έδωσε εντολή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης σχετικής με το δημοσίευμα (στην οποία ο δημοσιογράφος απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία με βούλευμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών).
Όμως με άλλη του ανάρτηση ο Αρχιφύλακας δημοσιοποίησε την εντολή άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης ως εντολή άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης. Γεγονός που κρίθηκε ως παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και οδήγησε στην καταδίκη του.
Επίσης καταδικάστηκε στην καταβολή των εξόδων της δίκης ύψους 1200 ευρώ.
Πρωτόδικα είχε απαλλαγεί από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης γιατί το δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του ότι παρά τα 30 χρόνια υπηρεσίας του στην Ελληνική Αστυνομία τα οποία επικαλέστηκε, δεν γνωρίζει τη διαφορά της άσκησης ποινικής δίωξης από τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Ας σημειωθεί ότι με άλλη δικαστική απόφαση που έχει τελεσιδικήσει ο Αρχιφύλακας έχει καταδικασθεί να καταβάλει στο δημοσιογράφο χρηματική αποζημίωση για τα όσα κατά καιρούς δημοσίευσε εναντίον του.