7.8 C
Athens
8.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025
More

    ΠΟΕΣ: Το σταδιοδρομικό χάος στις ΕΔ με στοιχεία

    Με επιστολή της σήμερα (6/2) προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεως Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)  εκφράζει την απογοήτευση και την αγανάκτηση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων λόγω των πρόσφατων δηλώσεων και των προγραμματιζόμενων μαζικών εκκαθαρίσεων.

    Αναφέρεται επίσης στις προβλεπόμενες προαγωγές των Συνταγματαρχών/Πλοιάρχων και στη διατήρηση της σταδιοδρομικής ροής χωρίς αδικίες, ιδιαίτερα για την τάξη του 1998.

    Τέλος, η Ομοσπονδία επισημαίνει την ανάγκη δικαιοσύνης και την αποφυγή καθυστερήσεων στις προαγωγές, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις παρεμβάσεις. Ζητά την ανάληψη δράσης για την επίλυση των θεμάτων και την προαγωγή όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

    ΠΟΕΣ: Η επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

    Όπως είχαμε προαναγγείλει με το προηγούμενο έγγραφό μας, σήμερα θα φέρουμε στο φως μια περίπτωση που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όλες οι παθογένειες του συστήματος κρίσεων και προαγωγών, όλα τα προβλήματα και όλη η συσσώρευση σε βαθμούς (ιδίως ανωτέρων Αξιωματικών) οφείλεται, όχι απλώς, στην διαχρονική απουσία βούλησης της Ηγεσίας για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά στη διαρκή διαιώνισή τους.

    Το 2010, ως γνωστόν, υπήρξε μια μείζονα σταδιοδρομική αλλαγή που εφαρμόστηκε με οριζόντιο τρόπο, χωρίζοντας (σταδιοδρομικά) το στράτευμα σε «ένθεν κακείθεν». Ο διαχωρισμός αυτός δεν αναφέρεται τόσο στην υπαγωγή στο αντίστοιχο σταδιοδρομικό πλαίσιο, όσο, κυρίως, στα προβλήματα που αναδείχθηκαν ανάμεσα στους δύο νόμους.


    Ο πολύ ευμενέστερος ν.2439/1996 έδινε στην Υπηρεσία το δικαίωμα προαγωγής τόσο με βάση τα έτη υπηρεσίας στο βαθμό, καθορίζοντας ελάχιστο και μέγιστο χρόνο παραμονής στους διάφορους βαθμούς, όσο και (διαζευκτικά) το συνολικό αριθμό ετών υπηρεσίας ως αξιωματικός στο βαθμό.

    Το ιδιαίτερα ελαστικό αυτό πλαίσιο (στα προβλήματα του οποίου θα αναφερθούμε παρακάτω) αντικαταστάθηκε από τους απολύτως ανελαστικούς όρους και προϋποθέσεις που έθετε ο ν.3883/2010. Αυτό είναι και το σημείο όπου έλαβε χώρα η μείζονα αδικία, η οποία βαραίνει πολλές σειρές Αξιωματικών μέχρι σήμερα.

    Κατά τα έτη εφαρμογής του ν.2439/1996 κάθε Επιτελείο έκρινε μεμονωμένα τη σταδιοδρομία που ήθελε να ακολουθούν τα υπαγόμενα στελέχη του. Επί παραδείγματι, ο ΣΞ προήγαγε τους Υπολοχαγούς στο βαθμό του Λοχαγού μετά από πέντε (5) έτη παραμονής στο βαθμό. Το ΠΝ για την προαγωγή των Μαχίμων και Μηχανικών Αξιωματικών στο βαθμό του Υποπλοίαρχου (Λοχαγού) προαπαιτούσε έξι (6) έτη υπηρεσίας στο βαθμό του Ανθυποπλοίαρχου (Υπολοχαγού). Αυτού του είδους οι διαφοροποιήσεις δημιουργούσαν διαφορές αρχαιότητας ανάμεσα σε «συμμαθητές», δηλαδή αποφοίτους της ίδιας τάξης, παρέμεναν ως το τέλος της στραδιοδρομίας.


    Αν στην αμιγή περίπτωση ΣΞ/ΠΝ αυτό ακούγεται «λογικό» διότι ο ΣΞ είναι εκ των πραγμάτων αρχαιότερος από το ΠΝ, κατά το παρελθόν έχουν προκύψει και ιδιάζουσες περιπτώσεις.

    Η αντίστοιχη τάξη της ΣΣΑΣ του 1998, προφανώς για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, προήχθη στο βαθμό του Ταγματάρχη/Πλωτάρχη μόλις μετά από τρία (3) έτη παραμονής στο βαθμό του Λοχαγού/Υποπλοιάρχου.

    Η εν λόγω προαγωγή, βεβαίως, ήταν νόμιμη, αφού τα στελέχη είχαν συνολικό χρόνο υπηρεσίας Αξιωματικού δώδεκα (12) ετών (3 ως Σημαιοφόροι, 6 ως Ανθυποπλοίαρχοι και 3 ως Υποπλοίαρχοι), διότι αφορούσε συγκεκριμένο Σώμα, διακλαδικά. Ωστόσο, η διαφοροποίηση αυτή δημιούργησε διαφορά τριών (3) ετών ανάμεσα σε αποφοίτους της ίδιας τάξης, ακόμα και εντός του ΠΝ.

    Με τη μετάβαση στο ν.3883/2010 τα έτη παραμονής στους βαθμούς, δημιουργήθηκαν οι εξής διαφορές:

    Βαθμός Έτη παραμονής (3883) Έτη παραμονής (2439) Διαφορά
    Ανθυπολοχαγός 4 3 +1
    Υπολοχαγός 5

    (ή 9 έτη ως Αξιωματικός)

    Από 4 έως 6 +1
    Λοχαγός 6

    (ή 15 έτη ως Αξιωματικός)

     Από 5 έως 8

    (ή 12 έτη ως Αξιωματικός)

    +1 έως 3
    Ταγματάρχης 6

    (ή 21 έτη ως Αξιωματικός)

    Από 4 έως 8

    (ή 16 έτη ως Αξιωματικός)

    +2 έως 5
    Αντισυνταγματάρχης 6

    (ή 27 έτη ως Αξιωματικός)

    Από 5 έως 8

    (ή 21 έτη ως Αξιωματικός)

    +1 έως 4
    Συνταγματάρχης 4

    (ή 31 ως Αξιωματικός)

    3 +1
    Σύνολο (δίχως τα έτη της σχολής) 31 έτη 24 έως 36 έτη +7

     

    Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει το εξής αδιανόητο: ανάμεσα στα δύο σταδιοδρομικά πλαίσια η διαφορά που μπορούσε να έχει δημιουργηθεί έφτανε έως και τα επτά (7) έτη, για αποφοίτους της ίδιας τάξης!

    Τι σημαίνει 7 έτη; Ένας πλήρης βαθμός, με όσα αυτό συνεπάγεται (μισθολογικά, ασφαλιστικά κλπ). Η δημιουργία ακριβώς τέτοιων αδικιών, όπου είμαστε ακόμα στην αρχή της περιγραφής τους, είναι το αντικείμενο αυτού του εγγράφου και μάλιστα υπό την πολύ βαριά σκιά που δημιούργησε σειρά από δυσμενείς δηλώσεις σας εις βάρος των Αξιωματικών («ψάρακες», «πλεονασματικοί», «υδροκεφαλισμός», «καρκίνωμα»).

    Πως ερμηνεύονται τα παραπάνω στην πράξη

    • Απόφοιτοι της τάξης 1997 της ΣΝΔ και της ΣΣΕ φέρουν το βαθμό του Συνταγματάρχη/Πλοιάρχου ήδη επί δύο (2) έτη, με 32 έτη υπηρεσίας συνολικά.
    • Απόφοιτοι της τάξης 1998 της ΣΣΑΣ φέρουν το βαθμό του Συνταγματάρχη/Πλοιάρχου ήδη επί τρία (3) έτη, διότι προήχθησαν με τη συμπλήρωση τριών ετών στο βαθμό του Λοχαγού/Υποπλοιάρχου.
    • Απόφοιτοι της τάξης 1998 ΣΝΔ φέρουν το βαθμό του Αντιπλοιάρχου (Αντισυνταγματάρχη) ολοκληρώνοντας ήδη το 6ο έτος, λόγω της διαφοροποίησης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους δύο νόμους και αυτό διότι παρέμειναν:
    • στο βαθμό του Σημαιοφόρου για 3 έτη (1998-2001).
    • στο βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου για 6 έτη (2001-2007).
    • στο βαθμό του Υποπλοιάρχου για 6 έτη (2007-2013, διότι ενδιαμέσως είχε ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή του ν.3883/2010).
    • Στο βαθμό του Πλωτάρχη για 6 έτη (2013-2019).

    Από τα παραπάνω προκύπτει το εξής αδιανόητο οξύμωρο που θα εξηγήσει πλήρως όλο το σταδιοδρομικό «μπάχαλο» που επικρατεί στις ΕΔ:

    • Στις φετινές τακτικές κρίσεις αναμένεται να κριθούν για προαγωγή στο βαθμό του Συνταγματάρχη/Πλοιάρχου η τάξη ΣΝΔ 1998 μαζί με την τάξη ΣΣΕ 1999, παρόλο που έχουν ένα (1) έτος διαφορά!
    • Η τάξη ΣΝΔ 1998 υπολείπεται ήδη κατά 3 έτη σε σχέση με την ίδια τάξη της ΣΣΑΣ, μιας και η τελευταία έχει εξισωθεί σταδιοδρομικά με την τάξη ΣΣΕ 1996 αν και υπολείπεται σε συνολικά έτη υπηρεσίας!
    • Επίσης, η τάξη ΣΝΔ 1998 έχει δύο (2) έτη βαθμολογικής διαφορά με την τάξη ΣΝΔ 1997!
    • Να επισημάνουμε ότι, περίπου το ίδιο πρόβλημα ακολουθεί και την τάξη ΣΝΔ 1999. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ, σε διάφορες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί έως και τμηματική προαγωγή των αποφοίτων της ίδιας τάξης.

    Όλα όσα αποκαλέσατε «υδροκεφαλισμό» είναι τα αποτελέσματα της θέσπισης νόμων που φέρνουν νέες, μεγαλύτερες αδικίες, ρίχνοντας πρόσκαιρα στάχτη στα μάτια περί δήθεν επίλυσης των προβλημάτων.

    Για τα αποτελέσματα που θεωρείτε ότι θα επιλύσει η δέσμη μέτρων των «Οδικών Χαρτών» δεν ευθύνονται τα στελέχη, αλλά ο νομοθέτης, κάτι που δεν διαπιστώνουμε για πρώτη φορά. Συνεπώς, γιατί καλούνται να πληρώσουν τη «νύφη» πάλι οι στρατιωτικοί;

    Κύριε Υπουργέ.

    Το σύνολο των προσφάτων δηλώσεών σας (κατά παραγγελία κρίσεις, μένος κατά των Αξιωματικών, πλεονασματικός αριθμός Συνταγματαρχών/Πλοιάρχων, προαναγγελία μαζικών εκκαθαρίσεων) έχει καλλιεργήσει έντονη απογοήτευση, αγανάκτηση και οργή στις τάξεις του προσωπικού συνολικά, με έξαρση στο ΠΝ όπου οι παραιτήσεις βαίνουν ανεξέλεγκτες.

    Διερωτόμαστε: έχετε κατασκευάσει ένα ολόκληρο αφήγημα περί μείωσης των Συνταγματαρχών (και αντιστοίχων), αλλά μέχρι σήμερα ενώ έχουμε μάθει πόσοι «εκκαθαρίστηκαν», δεν έχει πει κανείς πόσοι πληρούν τις προϋποθέσεις να προαχθούν.

    Επειδή εμείς έχουμε προβεί στις σχετικές εκτιμήσεις, είναι αλήθεια ή όχι ότι με τις επικείμενες προαγωγές ουσιαστικά οι έκτακτες κρίσεις θα έρθουν περίπου «στο μηδέν»;

    Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα ακυρώσει στην πράξη όλες τις (κατά βάση προσβλητικές για τους Αξιωματικούς) εξαγγελίες σας. Πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το αναπόφευκτο πρόβλημα;

    Δεν θεωρούμε καθόλου τυχαίο ότι από Αξιωματικούς της τάξης 1998 ΣΝΔ μας έχει μεταφερθεί η απαισιοδοξία ότι η Υπηρεσία θα προφασιστεί κάποιο νομιμοφανές επιχείρημα (πχ ελάττωση οργανικών θέσεων, υδροκέφαλη πυραμίδα κλπ) προκειμένου να μην τους προάγει φέτος, ως υποχρεούται εκ του νόμου να πράξει. Θεωρούμε αδιανόητο ότι θα επιβληθεί παραμονή πέραν του προβλεπόμενου αριθμού ετών σε μια ολόκληρη τάξη.

    Ωστόσο, στο πλαίσιο της «σιδηράς πυγμής» που επιχειρείτε να περάσετε και μάλιστα έχοντας διαπιστώσει ότι οι επιτελείς σας δεν σας ενημερώνουν επαρκώς, πλέον θεωρούμε ότι είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα μείνουμε άπραγοι.

    Η Ομοσπονδία μας δεν πρόκειται να δεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση σε προαγωγές, όταν ξεκάθαρα θα έπρεπε να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και οι απόφοιτοι κάθε τάξης να συμβαδίζουν, ανεξαρτήτως Σχολής αποφοίτησης, και διατηρώντας το ένα έτος διαφοράς ανά τάξη.

    Ωστόσο, όσα περιγράψαμε είναι τα αποτελέσματα της επιβολής «οριζόντιων γραμμών», της «σιδηράς πυγμής» και των συνεχών παρεμβάσεων που διαταράσσουν τη σταδιοδρομική ροή, με όσα αυτό συνεπάγεται.

    Εν προκειμένω, ο ν.3883/2010 θέτει ως προϋπόθεση προαγωγής στο βαθμό του Πλοιάρχου, τα 27 έτη υπηρεσίας Αξιωματικού. Η τάξη του 1998 λόγω της δυσμενούς μεταβολής που κουβαλάει ως «φυσιολογική», έχει τα στελέχη της σταδιοδρομικώς εγκλωβισμένα και υπό το φόβο επιβολής νέας αδικίας, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

    Τέτοιου είδους προβλήματα υπάρχουν αμέτρητα στις ΕΔ και η λύση που έχετε προκρίνει για το καθένα είναι «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», κάτι που διαπιστώνουμε και στην «Ατζέντα 2030».

    Οι περιπτώσεις όπου έχουν δημιουργηθεί επιπλέον αδικίες σε αντίστοιχο εσωτερικό επίπεδο δεν είναι λίγες και δεν αφορούν μόνο το σταδιοδρομικό πλαίσιο και αντί να επιλύονται, είτε δημιουργείται νέο, μεγαλύτερο πρόβλημα, είτε «εξαφανίζονται» αυτοί που υπόκεινται το πρόβλημα.

    Ωστόσο, μέχρι να γίνουν αντιληπτά τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν στο μέλλον οι παρεμβάσεις του «σήμερα», θα περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία, ακριβώς όπως συνέβη με τις σταδιοδρομικές ανισορροπίες που περιγράψαμε. Εσείς, προφανώς δεν θα είστε ΥΕΘΑ τότε, άρα θα ανοίξει ο δρόμος για εξεύρεση νέων υπαιτίων (δηλαδή στελεχών, όπως πάντα).

    Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Πολιτεία ουδέποτε υπολογίζει τα προβλήματα και τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν, αποδεικνύονται από το γεγονός ότι ενώ όσοι τα προβλέπουν χαρακτηρίζονται «κινδυνολόγοι» και λαμβάνουν τυποποιημένες απαντήσεις, με την πάροδο των ετών έρχεται πάντα η στιγμή που το πρόβλημα θα φτάσει στο μη παρέκει και θα απαιτηθεί λήψη νέων, ακόμα δυσμενέστερων μέτρων.

    Ακριβώς όπως θα επιχειρήσετε να κάνετε με το νέο σταδιοδρομικό νόμο που έχετε ήδη έτοιμο και αποφεύγετε να γνωστοποιήσετε, μάλλον για ευνόητους λόγους. Βεβαίως η Υπηρεσία ακολουθεί πάντα τη νοοτροπία «το Μοναστήρι να ’ναι καλά» και δεν αντιλαμβάνεται ότι πλέον η αιμορραγία στο προσωπικό της είναι τόσο μεγάλη που αρχίζει να διακινδυνεύει και το Μοναστήρι, διότι σημασία δεν έχει μόνο να έχει αριθμητικά το αναγκαίο προσωπικό (όπου ούτε αυτό μας έχετε ανακοινώσει) αλλά να είναι και ικανοποιημένο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του.

    Όχι πολλά χρόνια πριν είχε ειπωθεί μια φράση προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις: «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

    Σε όσα σας περιγράψαμε προηγουμένως, προφανώς και τηρήθηκε ο νόμος. Όταν, ωστόσο, δημιουργούνται τέτοιες ανισότητες και αδικίες, προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία ύπαρξη ηθικής.

    Κατόπιν των ανωτέρω, σας ζητάμε να αποδώσετε δικαιοσύνη και, όπως ζητήσατε τη διενέργεια εκτάκτων κρίσεων, έτσι να ζητήσετε και την προαγωγή όσων τάξεων έχουν συμπληρώσει τα προβλεπόμενα έτη υπηρεσίας στο βαθμό που φέρουν, αρχής γενομένης από την τάξη ΣΝΔ έτους 1998 η οποία έχει βιώσει την αδικία σε υπερθετικό βαθμό.

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

    Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις οποίες/τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.



    guest
    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ