16.3 C
Athens
12.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025
More

    Η Βουλή απέρριψε την άρση ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ – Τι υποστήριξαν οι ίδιοι στην Ολομέλεια

    Με ευρεία πλειοψηφία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για την άρση της ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από μήνυση της Μαρίας Καρυστιανού.

    Η υπόθεση σχετίζεται με τη στάση που τήρησαν οι βουλευτές κατά τη συμμετοχή τους στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Τριαντόπουλου.

    Η μήνυση περιλάμβανε σοβαρές κατηγορίες, όπως:

    • Παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ)
    • Κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 239 ΠΚ)
    • Εσχάτη προδοσία (άρθρο 134 ΠΚ)

    Σύμφωνα με τη μηνύτρια, οι 14 βουλευτές παρανόμησαν υποστηρίζοντας και υπογράφοντας το πόρισμα της 4ης Απριλίου 2025, το οποίο εισηγείται ποινική δίωξη κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου.

    Οι εμπλεκόμενοι βουλευτές είναι οι: Παναγής Καππάτος, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιος Βρεττάκος, Αγγελική Δεληκάρη, Αθανάσιος Ζεμπίλης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Περικλής Μαντάς, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Τζίνα Οικονόμου, Σταύρος Παπασωτηρίου και Ασημίνα Σκόνδρα.

    Κατά την τοποθέτησή τους στην Ολομέλεια, πολλοί από τους βουλευτές υπογράμμισαν τον θεσμικό κίνδυνο που συνεπάγεται η εν λόγω μήνυση, χαρακτηρίζοντάς την ως «επικίνδυνο προηγούμενο». Επέμειναν δε ότι η ψήφος και η γνώμη ενός βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του προστατεύονται πλήρως από το Σύνταγμα, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, καθώς αυτή η προστασία διασφαλίζει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

    Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με τη στάση των 14 βουλευτών στην επιτροπή Τριαντόπουλου. Επέκριναν ιδιαίτερα τη χρήση της λεγόμενης «fast track» διαδικασίας, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις για το αν πλήττει τη θεσμική ομαλότητα και τη διαφάνεια.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η ΝΔ καταψήφισε την άρση ασυλίας, ενώ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά κράτησαν ουδέτερη στάση δηλώνοντας «παρών». Υπέρ της άρσης τάχθηκαν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.



    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ