Σε συναγερμό τίθενται αρκετές περιφέρειες της Ελλάδας για σήμερα Παρασκευή (18/7), καθώς –σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας– προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3).
Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Σε κίτρινο συναγερμό για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκεται η Αττική, τα Κύθηρα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Φωκίδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Πρέβεζα, η Θεσπρωτία,η Αργολίδα, η Κορινθία, η Μεσσηνία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Άγιον Όρος, το Κιλκίς, η Καβάλα, η Θάσος, η Ροδόπη, ο Έβρος, η Μαγνησία, οι Σποράδες, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τα νησιά του Ιονίου Π.Ε., η Ρόδος, αλλά και περιοχές της Λάρισας, των Σερρών, της Αχαΐας, της Ηλείας και Λακωνίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr.) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.