Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, υπέγραψε σήμερα εγκύκλιο που καθορίζει με σαφήνεια την εφαρμογή του άρθρου 27 του Ν. 5226/25, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα.
Με την εγκύκλιο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, καταργείται πλέον ο όρος «παράτυπη μετανάστευση» και αντικαθίσταται από τον νομικά ορθό όρο «παράνομη μετανάστευση», ώστε να αντικατοπτρίζεται πλήρως το νέο νομοθετικό πλαίσιο και η διάκριση μεταξύ νόμιμης και παράνομης παραμονής στην Ελλάδα.
Παράλληλα, δίνεται οδηγία στους υπεύθυνους των δομών φιλοξενίας να ενημερώνουν άμεσα τους διαμένοντες ότι σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ασύλου τους, θα τελούν υπό διοικητική κράτηση έως 24 μήνες και θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια.
«Η μόνη δυνατότητα για να αποφευχθεί η εκτέλεση της ποινής είναι η οικειοθελής επιστροφή στη χώρα καταγωγής», αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της εγκυκλίου είναι η πλήρης ενημέρωση για το νέο πλαίσιο μέτρων και η άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μετά από κάθε απόρριψη αίτησης ασύλου, οι διοικητές των δομών υποχρεούνται να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες Αρχές.