Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (31/7) στην περιοχή της Φλόκας, στη Δυτική Αχαΐα, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των τοπικών αρχών.
Η φωτιά αναπτύχθηκε σε δύο ενεργά μέτωπα, το ένα με κατεύθυνση προς τη χωματερή της Φλόκας και το δεύτερο προς την περιοχή Πηγάδια, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης και ευνοούν την εξάπλωση των φλογών.
Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης ενεργοποιήθηκε το 112 και αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση του χωριού.
Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα, με ιδιαίτερη μέριμνα να δίνεται σε ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα υγείας.
Καθοριστική ήταν η συμβολή των κατοίκων και των εθελοντών, οι οποίοι βοήθησαν στον έγκαιρο εντοπισμό και την ασφαλή απομάκρυνση των ανθρώπων που χρειάζονταν βοήθεια, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Αυτή την ώρα επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων και 27 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ελικόπτερα. Συνδρομή υπάρχει και από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Ωστόσο, οι θυελλώδεις άνεμοι καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης, με τις αρχές να εκτιμούν ότι πρόκειται για μία από τις πιο απαιτητικές πυρκαγιές των τελευταίων ωρών στη Δυτική Ελλάδα.
Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στα μεγάλα μέτωπα των τελευταίων ημερών, με την κατάσταση να εμφανίζεται βελτιωμένη σε Άνδρο και Κάλυμνο.
Αντίθετα, στο Ρέθυμνο οι ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να δημιουργούν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρχών.
Νέα φωτιά στη Βοιωτία
Σε ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στην πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε περίπου στις 07:45, σε αγροτοδασική περιοχή στην Ξηρονομή του Δήμου Θηβαίων προχώρησε η Πυροσβεστική.
Συγκεκριμένα για την κατάσβεσή της επιχειρούν 59 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 4ης ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα και από αέρος 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.
Συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου Θηβαίων.
Παράλληλα, στις 8:42 εκδόθηκε μήνυμα 112 για απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην περιοχή της Ξηρονομής με κατεύθυνση προς Ελλοπία. Νωρίτερα στις 08:19 είχε εκδοθεί μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.

