Η επικράτηση του Ολυμπιακού απέναντι στη Λάρισα για την πρώτη αγωνιστική του Κυπέλλου Ελλάδας δεν πρόσφερε απλώς μια επαγγελματική νίκη, αλλά έφερε στο προσκήνιο ένα ακόμα αυθεντικό ταλέντο από τα σπλάχνα του συλλόγου.
Ο λόγος για τον 19χρονο αμυντικό μέσο Χρήστο Φίλη, ο οποίος πραγματοποίησε μια επιβλητική εμφάνιση, κάνοντας τα social media των «ερυθρόλευκων» να πάρουν φωτιά με την ατάκα που συμπυκνώνει το μέλλον της ομάδας… «Χρήστος έφυγε, Χρήστος ήρθε», παραπέμποντας στη διαδοχή του Χρήστου Μουζακίτη.
Ο Φίλης δεν είναι μια τυχαία περίπτωση ποδοσφαιριστή… Γεννημένος στον Ασπρόπυργο, έχει αγωνιστεί αποκλειστικά για τον Ολυμπιακό, περνώντας όλα τα στάδια της ακαδημίας στο Ρέντη. Ανήκει στη «χρυσή» φούρνιά του 2007, μαζί με ονόματα όπως οι Κωστούλας, Μουζακίτης και Παπακανέλλος, που κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης στο Youth League με την Κ19.
Η αξία του είχε αναγνωριστεί ήδη από το καλοκαίρι, όταν ο Κώστας Καραπαπάς σημείωσε με νόημα πως αν λεγόταν «Φιλίνιο» και ήταν Βραζιλιάνος όλοι θα μιλούσαν για έναν τεράστιο παικταρά, αλλά η εγχώρια προσοχή συχνά προσπερνά ένα παιδί από τον Ασπρόπυργο.
Στον αγωνιστικό χώρο απέναντι στη Λάρισα, ο νεαρός χαφ εντυπωσίασε με τη μεστή του παρουσία, παίρνοντας υψηλότατη βαθμολογία (7,8). Σε 90 λεπτά συμμετοχής είχε 60 επαφές με την μπάλα, ολοκλήρωσε 29 από τις 38 πάσες του (76%) και είχε 5 μεταβιβάσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, υποπίπτοντας σε μόλις 1 απώλεια κατοχής. Παράλληλα, απείλησε επιθετικά με 2 σουτ στον στόχο (100% ακρίβεια) και δημιούργησε 1 ευκαιρία για τους συμπαίκτες του.
Στο ανασταλτικό κομμάτι ήταν πραγματικός στυλοβάτης. Κατέγραψε 5 αμυντικές ενέργειες και 5 ανακτήσεις μπάλας, ενώ πρόσθεσε 2 τάκλιν, 2 απομακρύνσεις και 1 κόψιμο. Παράλληλα, κυριάρχησε στις προσωπικές μονομαχίες, κερδίζοντας 7 από τις 11 στο έδαφος (64%) και 3 από τις 5 στον αέρα (60%), ενώ η πιεστική του παρουσία ανάγκασε τους αντιπάλους να υποπέσουν σε 4 φάουλ εις βάρος του.
Ο Χρήστος Φίλης επιβεβαίωσε στην πράξη ότι η παραγωγική διαδικασία του Ρέντη συνεχίζει να τροφοδοτεί την πρώτη ομάδα με ποδοσφαιριστές έτοιμους να πρωταγωνιστήσουν.
