Οι έρευνες της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αποκάλυψαν κύκλωμα που προκάλεσε τεράστια οικονομική απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Η δράση πολυμελούς κυκλώματος, το οποίο φέρεται να εξαπατούσε συστηματικά τους φορολογικούς μηχανισμούς, διακόπηκε χάρη στην άμεση επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών και την έκδοση διατάξεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.
Η υπόθεση αφορά 46 φυσικά πρόσωπα τα οποία, κατά τη διετία 2023-2024, φέρονται να λειτούργησαν με τα χαρακτηριστικά δομημένης και συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, τα μέλη του δικτύου φέρονται να χρησιμοποίησαν συνολικά 152 εταιρείες-φαντάσματα και «αχυρανθρώπους», ενώ καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου φέρονται να έπαιξαν επαγγελματίες του λογιστικού και φοροτεχνικού κλάδου.
Μέσω εικονικών συναλλαγών και ψευδών δηλώσεων, η οργάνωση κατάφερε να πετύχει τη βεβαίωση παράνομων επιστροφών φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και παρακράτησης 20%.
Από το συνολικό ποσόν των 40.000.000 ευρώ που είχαν αιτηθεί και επιτύχει να βεβαιωθούν ως επιστροφές, οι δράστες είχαν ήδη καταφέρει να εισπράξουν περίπου 16.000.000 ευρώ, επιχειρώντας στη συνέχεια να τα νομιμοποιήσουν μέσω διαδικασιών «ξεπλύματος».
Η έγκαιρη αξιοποίηση των πληροφοριών από την Αρχή, η σύνδεση των δεδομένων και η έκδοση σχετικής Διάταξης δέσμευσης πάγωσαν τα επίμαχα κεφάλαια, αποτρέποντας την είσπραξη των υπολοίπων ποσών και περιορίζοντας τη ζημία για τα δημόσια ταμεία.
Το πλήρες Πόρισμα μαζί με τη Διάταξη δέσμευσης διαβιβάστηκαν ήδη στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση σοβαρότατες κακουργηματικές διώξεις για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, φοροδιαφυγή κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος).

