Πόθεν έσχες: Πάνω από 15 εκατ. ευρώ έμειναν αδήλωτα – Τι αποκάλυψαν οι έλεγχοι

Περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας άνω των 15 εκατ. ευρώ εντόπισαν οι έλεγχοι της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος σε δηλώσεις πόθεν έσχες που υποβλήθηκαν την περίοδο 2021-2025.

Πρόκειται για περιπτώσεις υπόχρεων που είτε δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση, είτε κατέθεσαν ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός των δηλώσεων περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ.

Περίπου 11 εκατ. ευρώ σε «λευκές κόλλες»

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων, το μεγαλύτερο μέρος των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων αφορά υπόχρεους που αντί να υποβάλουν κανονικά τη δήλωση πόθεν έσχες, κατέθεσαν ουσιαστικά «λευκή κόλλα».

Με αυτόν τον τρόπο, περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ έμειναν εκτός των δηλώσεων που ελέγχθηκαν.

Σε άλλες περιπτώσεις, υπόχρεοι δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση πόθεν έσχες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας περίπου 1,8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι έλεγχοι ανέδειξαν περιπτώσεις ανακριβών δηλώσεων, στις οποίες εμφανίζονταν χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά. Το συνολικό ποσό που φέρεται να αποκρύφθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι υποθέσεις οδηγούνται στη Δικαιοσύνη

Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν σχηματιστεί ξεχωριστές δικογραφίες για κάθε υπόχρεο, οι οποίες διαβιβάζονται, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Στόχος είναι να διερευνηθεί μέσω προκαταρκτικής εξέτασης εάν οι παραλείψεις και οι ανακριβείς δηλώσεις συνιστούν ποινικά αδικήματα.

Παράλληλα, η Αρχή αναμένεται να διαβιβάσει, κατά περίπτωση, τα πορίσματα των ελέγχων και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να εξεταστεί ο καταλογισμός των ποσών που φέρεται να αποκρύφθηκαν.

TAGS
READ MORE