17.6 C
Athens
14.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Αύξηση προσφυγικών ροών και στην Κύπρο

    Την ανησυχία του για τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές προς την Κύπρο εκφράζει ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξή του προς τη Berliner Zeitung. «Ανησυχούμε διότι από το 2017 καταγράφουμε περί τις 1.000 αιτήσεις ασύλου το μήνα, αναλογικά ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος για την Κύπρο».
    Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη το 30-40% είναι από τη Συρία ενώ σχετικά νέο φαινόμενο είναι η έλευση ανθρώπων από την Αφρική. «Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών αυτών έρχεται σε εμάς μέσω της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου. Η διαδρομή είναι καινούργια, καθότι οι διακινητές αντιμετωπίζουν τώρα περισσότερα προβλήματα στην κεντρική Μεσογειακή Οδό ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται την πολιτική ανωμαλία της διχοτόμησης της Κύπρου», όπως λέει.
    Όπως αποκαλύπτει ο κύπριος ΥΠΕΣ, ήδη προ εβδομάδων απέστειλε επιστολή προς τους Eυρωπαίους ομολόγους του και την Κομισιόν με την παράκληση να μεταφερθούν σε άλλες χώρες 5.000 πρόσφυγες από την Κύπρο, καθότι οι δυνατότητες υποδοχής της Μεγαλονήσου εξαντλούνται. Εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία απάντηση. «Αυτό καταδεικνύει ότι η ΕΕ ως σύνολο δεν έχει μια ικανοποιητική μεταναστευτική πολιτική. Όλα παραμένουν ασαφή. Δεν βλέπουμε να υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη».
    Σχολιάζοντας την παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ούτως ή άλλως η Κύπρος δεν μπορεί να οικοδομήσει συρματόπλεγμα ή και τείχος για να προστατεύσει τα σύνορά της, ο κ. Πετρίδης είναι κάτι παραπάνω από κατηγορηματικός: «Ποτέ! Θέλουμε να ενώσουμε το νησί και να συνδράμουμε όσους χρίζουν προστασίας. Θέλουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στις υποχρεώσεις μας ως μέλος της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών, ως συνυπογράφοντες της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
    Σύμφωνα με τον Kύπριο υπουργό Εσωτερικών, τέλος, το προσφυγικό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική και την επίλυση του Κυπριακού. «Ένας από τους βασικούς λόγους των προβλημάτων μας είναι το άλυτο Κυπριακό, ο συνακόλουθα ελλιπής έλεγχος των συνόρων, οι κακές σχέσεις με την Τουρκία. Χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση προκειμένου να είμαστε μια κυρίαρχη χώρα όπως η υπόλοιπη ΕΕ και να μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Ελπίζω να βρούμε έναν τρόπο επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
    Πηγή: DW



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ