17.3 C
Athens
12 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025
More

    Αυξάνονται τα διόδια στην Αττική Οδό από 1η Ιανουαρίου – Τι πληρώνουν όλα τα οχήματα

    Νέες αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού έρχονται λίγους μήνες μετά τη μείωση των τιμών, επιβαρύνοντας ξανά τους οδηγούς.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας διαχείρισης, οι αυξήσεις αφορούν πολλές κατηγορίες οχημάτων. Από την 1η Ιανουαρίου 2026, η χρέωση ανά διέλευση αυξάνεται για έξι κατηγορίες κατά 0,05 έως 0,10 ευρώ.

    attiki odos diodia 25 12

    Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από την ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή που προβλέπεται στη Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού και αντικατοπτρίζουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου.

    olympia odos diodia 25 12

    Πως διαμορφώνονται οι νέες τιμές στα διόδια της Αττικής Οδού

    Κατηγορία 1 – Μοτοποδήλατα. Δίκυκλες μοτοσυκλέτες ενός τροχού ανά άξονα: 1,25 ευρώ.

    Κατηγορία 2 – Επιβατικά (Ι.Χ.). Επιβατικά ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων επιβατικών με μικρό τρέιλερ και σχάρα, ύψους μικρότερου του 1,30 μ. επάνω από τον πρώτο άξονα, δύο αξόνων ή μικρότερου του 1,30 μ. επάνω από τον τρίτο άξονα: 2,55 ευρώ.

    moreas diodia 25 12

    Κατηγορία 3 – Ελαφρά εμπορικά οχήματα. Ύψους μεγαλύτερου του 1,30 μ. επάνω από τον πρώτο άξονα και συνολικού ύψους μικρότερου των 2,70 μ.: 2,55 ευρώ.

    Κατηγορία 4 – Αυτοκίνητα με τροχόσπιτα. Ύψους μικρότερου του 1,30 μ. επάνω από τον πρώτο άξονα και ύψους μεγαλύτερου του 1,30 μ. επάνω από 3 άξονες, καθώς και ελαφρά λεωφορεία κάτω των 15 θέσεων: 2,55 ευρώ.

    Κατηγορία 5 – Μικρά και μεσαία φορτηγά (HGVs). Συνολικού ύψους μεγαλύτερου των 2,70 μ. με 2 ή 3 άξονες, καθώς και μεγάλα λεωφορεία άνω των 15 θέσεων: 6,30 ευρώ.

    Κατηγορία 6 – Μεγάλα φορτηγά (HGVs). Συνολικού ύψους μεγαλύτερου των 2,70 μ. με 4 άξονες ή περισσότερους: 10,10 ευρώ.

    Οι νέες τιμές διοδίων στην Αττική Οδό

    Οι νέες τιμές σε Ολυμπία Οδός και Μορέα

    Στο μεταξύ, η Ολυμπία Οδός (Αθήνα-Πύργος) και ο Μορέας (Κόρινθος-Καλαμάτα/Σπάρτη), ανακοίνωσαν εξίσου αύξηση στις τιμές των διοδίων από την Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2026 (ώρα 00:00) λόγω της ετήσιας τιμαριθμικής προσαρμογής που εφαρμόζουν οι παραχωρησιούχοι των οδικών αξόνων.

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

    Ολυμπία Οδός (Ι.Χ.): Αθήνα–Πύργος από 15,40 € σε 19,50 € λόγω και του νέου σταθμού Πάτρα (3,60 €).

    Μορέας (Ι.Χ.): Κόρινθος–Καλαμάτα από 11,30 € σε 11,75 € / Κόρινθος–Σπάρτη από 11,05 € σε 11,50 €.



    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ