22 C
Athens
19.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
More

  Άγιοι Ανάργυροι: «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ αστυνομικών για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα  Ντόμινο αποποίησης ευθυνών και υπομνήματα με καρφώματα εκατέρωθεν, φαίνεται να κατέθεσαν στο πλαίσιο της ένορκης διοικητικής εξέτασης οι 5 από τους 6 αστυνομικούς του Α.Τ Αγίων Αναργύρων που ελέγχονται για παραλείψεις και ολιγωρίες, που συντέλεσαν στη δολοφονία της άτυχης Κυριακής, μπροστά στη σκοπιά του τμήματος.

  Αυτός που απομένει να υποβάλει το δικό του υπόμνημα με τις έγγραφες εξηγήσεις του είναι ο 27χρονος τηλεφωνητής, ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια στον τόπο καταγωγής του.


  Είναι εκείνος που είπε στην άτυχη Κυριακή ότι το «περιπολικό δεν είναι ταξί» και άκουγε σε ζωντανή σύνδεση την δολοφονίας της. Έχουν σταλεί οι ερωτήσεις προς εκείνον και αναμένονται οι απαντήσεις του μέσω υπομνήματος προκειμένου να ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

  Άγιοι Ανάργυροι: Αξιωματικός υπηρεσίας «δείχνει» την Επόπτρια

  Στα υπομνήματά τους φαίνεται να δικαιολογούν τις ενέργειές τους, να αρνούνται  οποιαδήποτε ευθύνη και σε ένα βαθμό να την μετακυλούν σε άλλους ελεγχόμενους αστυνομικούς.

  Χαρακτηριστικά η 22χρονη αξιωματικός υπηρεσίας όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ενημέρωσε τον διοικητή της για την καταγγελία, παρά μόνο όταν η Κυριακή έπεσε νεκρή μπροστά στη σκοπιά του τμήματος, ανέφερε ότι ενημέρωσε την Επόπτρια και υποδιοικητή του τμήματος, δηλαδή ότι ενημέρωσε σε ανώτερο επίπεδο του διοικητή της, απευθείας την Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής.

  Αναφέρεται στο νεαρό της ηλικίας της και την μικρή εμπειρία της, ενώ για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τον διοικητή, δεν ενημέρωσε το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας, δεν επικοινώνησε η ίδια με την Άμεση Δράση, γιατί δεν πληκτρολόγησε τα στοιχεία του 39χρονου δράστη για να δει το ποινικό παρελθόν του, δεν φαίνεται να έχει απαντήσεις και περιορίζεται να επισημαίνει ότι εκεί βρισκόταν η Επόπτρια με… 40 χρόνια υπηρεσίας, που δεν τα έκανε ή δεν τα ζήτησε.


  Σημειώνεται ότι στο γραφείο της Αξιωματικού Υπηρεσίας, όταν η Κυριακή προέβαινε στην καταγγελία της, βρισκόταν η Επόπτρια και η οδηγός της, η οποία μάλιστα «συμφωνούσε» ότι δεν γίνεται να μεταφερθεί με περιπολικό γιατί αυτό «δεν είναι ταξί».

  Ο σκοπός: «Δεν μου είπαν, δεν έβλεπα»

  Ο 48χρονος υπό απόταξη φρουρός του τμήματος υποστηρίζει μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε πως η κοπέλα βρισκόταν σε κίνδυνο, ενώ δεν ήξερε τι είχε καταγγείλει η Κυριακή, στην αξιωματικό υπηρεσίας.

  Αναφορικά με το γεγονός γιατί δεν ήταν έξω από τη σκοπιά, γιατί δεν αντέδρασε για να αποτρέψει την δολοφονία, ενώ η επίθεση διαδραματιζόταν σε πολύ μικρή απόσταση, οι απαντήσεις του δεν φαίνεται να είναι πειστικές.

  Ο υπό απόταξη σκοπός 48χρονος σκοπός του Αστυνομικού Τμήματος, αναφορικά με την δολοφονία της Κυριακής ανέφερε στην κατάθεσή του ότι δεν είχε οπτική εικόνα, δεν αντελήφθη την επίθεση εναντίον της παρά μόνο όταν άκουσε τις φωνές, και στη συνέχεια, όταν κατέρρευσε η άτυχη κοπέλα δίπλα στη σκοπιά.

  Άγιοι Ανάργυροι: «Παραλείψεις που οδήγησαν σε κίνδυνο ζωής»

  Όταν σταλεί και το υπόμνημα του 27χρονου τηλεφωνητή, ο διενεργών την ΕΔΕ θα συντάξει το πόρισμά του και θα προτείνει τις σχετικές ποινές, εκτός αν διαπιστώνει αδίκημα, που καθιστά κατηγορούμενους κάποιους αστυνομικούς και θα τους καλέσει σε απολογία.

  Το πόρισμα της ΕΔΕ θα συμπεριληφθεί στο προανακριτικό υλικό που συλλέγει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία διερευνά τις ποινικές ευθύνες των αστυνομικών. Θα προστεθεί στις καταθέσεις, του 37χρονου φίλου της Κυριακής, του πατέρα της, του Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Αττικής, του προϊστάμενου της βάρδιας στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και του προϊστάμενου του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας της Δυτικής Αττικής.

  Θα συμπεριληφθεί επίσης το βιντεοληπτικό και ηχητικό υλικό, οι εσωτερικές διαταγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τον χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, το   καθηκοντολόγιο των αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση το μοιραίο βράδυ και οι καταθέσεις των αστυνομικών στο πλαίσιο της δικογραφίας για την ανθρωποκτονία.

  Όλο το προανακριτικό υλικό θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ο οποίος θα κρίνει αν κάποιοι από τους αστυνομικούς θα κληθούν ξανά προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις ως οιωνεί κατηγορούμενοι για την διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους.

  Για την Επόπτρια, την αξιωματικό υπηρεσίας και τον υπό απόταξη σκοπό του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων, από την προκαταρκτική έρευνα των αξιωματικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, προκύπτουν σε αρχικό στάδιο, ενδείξεις της διάπραξης του αδικήματος παράλειψης που οδήγησε σε κίνδυνο ζωής, πέρα από την παράβαση καθήκοντος.

  Για την οδηγό της Επόπτριας, και τον τηλεφωνητή του κέντρου της Άμεσης Δράσης εδραιώνεται αρχικά η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, χωρίς να αποκλείεται η επιπλέον κατηγορία παραλείψεων που οδήγησαν σε κίνδυνο ζωής.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, που απομακρύνθηκε από τη θέση του, διαπιστώνεται ότι δεν έφερε άμεση ευθύνη, καθώς δεν είχε ενημερωθεί από την Αξιωματικό Υπηρεσίας για την καταγγελία της άτυχης Κυριακής, αλλά μετά τη δολοφονία της.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ