13.4 C
Athens
10.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024
More

    Αναβολή στην υπόθεση απέλασης της Ιρανής μητέρας που απειλείται με εκτέλεση – Στο πλευρό της και η Πόλα Ρούπα

    Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της Ιρανής Sharareh Khademi που επρόκειτο να εξεταστεί σήμερα σε δεύτερο βαθμό στον Άρειο Πάγο.
    Σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο είχε αποφασίσει την έκδοση της γυναίκας, που είναι μητέρα 6χρονου κοριτσιού, κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, στο Ιράν γεγονός που ενδεχομένως να συνεπάγεται την εκτέλεσή της.
    Οι συγκρατούμενές της με σημείωμά τους ζητούν να μην απελαθεί η Sharareh Khademi στη χώρα καταγωγής της. Όπως καταγγέλλεται στο σημείωμα, η γυναίκα διέφυγε από το Ιράν για να γλιτώσει από τη συστηματική καταπίεση του συζύγου της, παίρνοντας μαζί και την εξάχρονη κόρη της.
    Να μην εκδοθεί η Sharareh Khademi ζητά και η καταδικασμένη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», Πόλα Ρούπα.
    «Θεωρώ αδιανόητο να γίνει δεκτό το αίτημα για να εκδοθεί πίσω. Την Σαραρέ την γνώρισα εδώ, μόλις έμαθα την ιστορία της κινητοποιήθηκα άμεσα. Να εμποδιστεί με κάθε τρόπο η επιστροφή της στο Ιράν. Επειδή ακριβώς είμαι και μητέρα, ό,τι μπορώ από εδώ θα το κάνω», ανέφερε στον ΑΝΤ1 η Π. Ρούπα.
    Ολόκληρη η ανακοίνωση των συγκρατουμένων της Sharareh Khademi στον Κορυδαλλό έχει ως εξής:
    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΜΑΣ SHARAREH KHADEMI
    Τις τελευταίες εβδομάδες συγκρατούμενή μας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού είναι η Sharareh Khademi από το Ιράν. Ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα με την 6χρονη κόρη της Diana, τον αδελφό και την αδελφή της. Η ίδια συνελήφθη με ένταλμα της ΙInterpol που εκδόθηκε από το Ιράν με βάση την κατηγορία του άντρα της για ‘‘αρπαγή ανηλίκου’’, δηλαδή της κόρης της.
    Το δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε την έκδοσή της στο Ιράν και την Τρίτη 8/10 εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό από τον Άρειο Πάγο το ζήτημα της έκδοσής της.
    Η 6χρονη κόρη της και τα αδέλφια της ‘‘φιλοξενούνται’’ σε καταυλισμό προσφύγων στην Ορεστιάδα. Η Sharareh έφυγε με την κόρη της από το Ιράν για να γλιτώσουν από το πατριαρχικό καθεστώς και τον άντρα της που κακοποιούσε αυτή και το παιδί τους συστηματικά. Την είχε κατηγορήσει ότι είχε σχέση με συνάδελφό της στο νοσοκομείο που εργαζόταν ως νοσοκόμα και αυτό την έφερε να δικαστεί και να καταδικαστεί σε 60 χτυπήματα-βουρδουλιές. Σε δεύτερο βαθμό απαλλάχτηκε της ‘‘ειδεχθούς’’ αυτής κατηγορίας, όμως ο άνδρας της την χώρισε και απαιτούσε από αυτή να δεχθεί να μην έχει καμία αξίωση πάνω στο παιδί της ούτε καν να το βλέπει. Σε περίπτωση που δεν το δεχόταν την απείλησε ότι θα καταγγείλει στο ιρανικό καθεστώς αυτή και τα αδέλφια της για αντικαθεστωτική δράση, κατηγορία που έχει σίγουρη την θανατική τους καταδίκη αν εκδοθούν στον Ιράν. Όσο για την μικρή Diana το μέλλον που της ετοιμάζει ο πατέρας της είναι, εκτός από τη βία και το φόβο, ένας γάμος μόλις γίνει 9 χρονών.
    Μια απόφαση από τα ελληνικά δικαστήρια που θα διατάσσει την έκδοση της Sharareh και της κόρης της, είναι μια απόφαση που θα οδηγήσει τη μητέρα στον θάνατο και το εξάχρονο κοριτσάκι στην κηδεμονία ενός αδίστακτου άνδρα.
    Ο γάμος της μόλις γίνει εννέα χρόνων, δεν είναι μοναδική περίπτωση για το Ιράν. Το κορίτσι αυτό έχασε ήδη την παιδική του ηλικία από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα της, από της ξυλοδαρμούς της μητέρας της από αυτόν, από την αναγκαστική προσφυγιάς, από τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα μεταναστών της Ελλάδας και δεν θα έχει καμία ευκαιρία να ζήσει μια καλύτερη ζωή αν γυρίσει πίσω, παντρεμένη από τα εννιά με ένα ‘’πατέρα’’ δυνάστη και με τη μητέρα της νεκρή.
    Αυτή είναι η ιστορία της Sharareh και της κόρης της Diana. Μια ιστορία ακραίας καταπίεσης από έναν αδίστακτο πατριάρχη και ένα σκληρό και αυταρχικό κράτος. Ήρθε στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή για την κόρη της και έχει κάθε δικαίωμα να βρει στον τόπο μας το καταφύγιο που αναζητά.
    Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο κυρίως εμείς οι γυναίκες, εμείς οι μητέρες, τη Sharareh και τη μικρή κόρη της Diana στον αγώνα τους και να εκφράσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε την αλληλεγγύη μας. Είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να ζει με αξιοπρέπεια. Είναι δικαίωμα της μικρής Diana να ζήσει ως παιδί, μακριά από την πατριαρχική καταπίεση και βία, να ζήσει με αξιοπρέπεια, να μεγαλώσει ως ελεύθερη γυναίκα.
    ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΗ SHARAREH KHADEMI ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΗ DIANA.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
    Κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ