12.4 C
Athens
8.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ανήλικοι στα «αζήτητα» νοσοκομείων: Σημαντική εγκύκλιος από τον Άρειο Πάγο για να βρουν γρήγορα οικογενειακή θαλπωρή

    Το δρόμο για να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της μακροχρόνια παραμονής βρεφών και παιδιών σε νοσοκομεία και βρεφοκομία, δείχνει στους εισαγγελείς της χώρας, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.
    Με 10σέλιδη εγκύκλιό της, η οποία έχει ως αποδέκτες τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, η κυρία Αδειλίνη παραθέτει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 2020 και βάση αυτού οι εισαγγελείς ανηλίκων μπορούν να αναθέτουν σε υποψήφιους γονείς την αναδοχή παιδιών που παραμένουν σε νοσοκομεία της χώρας, όχι επειδή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η κυρία Αδειλίνη προς τους συναδέλφους της, όλα τα αρμόδια τμήματα των Περιφερειών της χώρας, διαθέτουν πλέον μητρώο υποψήφιων ανάδοχων γονέων από το οποίο οι εισαγγελείς μπορούν να εντοπίσουν τα ζευγάρια που είναι υποψήφια για αναδοχή.
    Η εισαγγελική λειτουργός σημειώνει ακόμη πως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εισαγγελέας κρίνει ότι οι φυσικοί γονείς του παιδιού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της γονικής μέριμνας και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία του παιδιού, μπορεί να λαμβάνει «κάθε πρόσφορο κατά την κρίση του μέτρο, ακόμη και την αφαίρεση της επιμέλειας από τους γονείς του ανηλίκου, ο οποίος φιλοξενείται με εισαγγελική εντολή στο νοσοκομείο χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και την επείγουσα τοποθέτησή του σε υποψήφιους αναδόχους γονείς».
    Τι αναφέρει η αντεισαγγελέας για τα βρέφη
    Στην εγκύκλιό της, η κυρία Αδειλίνη αναφέρεται όμως και στις περιπτώσεις βρεφών που έχουν γεννηθεί σε δημόσια νοσοκομεία και είτε έχουν εγκαταλειφθεί από τη μητέρα είτε εκείνη είναι χρήστης ουσιών κ.ά. για να επισημάνει πως στις περιπτώσεις αυτές πρώτα ο εισαγγελέας θα πρέπει να διατάζει έρευνα για την αναζήτηση της φυσικής μητέρας του παιδιού και εφόσον κρίνει ότι η επιμέλεια του θα πρέπει να ανατεθεί σε υποψήφιους αναδόχους γονείς να τους αναζητεί από το σχετικό μητρώο των Περιφερειών της χώρας. Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθούν όλα τα στάδια που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ο κοινωνικός λειτουργός της Περιφέρειας υποβάλλει τον πλήρη φάκελο στον εισαγγελέα με τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο Ν. 4538/2018 και ο εισαγγελέας αφού ορίσει ανάδοχο γονέα, καταθέτει αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο και ζητεί την αφαίρεση της επιμέλειας από τους φυσικούς γονείς και την ανάθεσή της στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.
    «Με τον τρόπο αυτό το βρέφος τοποθετείται απευθείας από το μαιευτήριο στην οικογένεια, λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή του και ελαχιστοποιείται το χρονικό διάστημα παραμονής του σε ιδρυματικό περιβάλλον», επισημαίνει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφέροντας ότι αυτό δεν ίσχυε κατά το παρελθόν με αποτέλεσμα παιδιά μέχρι και τα 8 τους έτη σε βρεφοκομεία και νοσοκομεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.
    Ακόμη η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται και στον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος της «νομικής κατάστασης» των παιδιών που φιλοξενούνται σε φορείς παιδικής προστασίας, ενώ κάνει αναλυτική μνεία στις περιπτώσεις ανηλίκων όπου φορείς παιδικής προστασίας εμφανίζονται απρόθυμοι να τα υποδεχθούν διότι παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς, με «αποτέλεσμα τη μακροχρόνια παραμονή τους σε παιδιατρικές ή παιδοψυχιατρικές κλινικές χωρίς να έχουν ανάγκη νοσηλείας, κάποιες φορές με αστυνομική φύλαξη, με όποια προβλήματα αυτό συνεπάγεται».
    Όπως σημειώνει η κυρία Αδειλίνη το παραπάνω πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τήρηση μητρώου από το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), με το οποίο θα πρέπει να επιδιωχθεί συνεννόηση του κάθε Εισαγγελέα Ανηλίκων ώστε αυτός να μπορεί «σε κατεπείγουσες περιπτώσεις να διατάξει άμεσα την τοποθέτηση του ανηλίκου στον συγκεκριμένο φορέα…».
    Παράλληλα, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει στην εγκύκλιό της την ανάγκη να έχει πλήρη γνώση του περιστατικού που διερευνά ο αρμόδιος κοινωνικός λειτουργός και για το λόγο αυτό ο εισαγγελέας θα πρέπει να του διαβιβάζει κάθε στοιχείο που μπορεί να τον βοηθήσει. Τέλος, η κυρία Αδειλίνη υπογραμμίζει την ανάγκη να τηρούνται στατιστικά στοιχεία από κάθε εισαγγελία για τις υποθέσεις αφαίρεσης της επιμέλειας ή της γονικής μέριμνας ανηλίκων.
    Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο της αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας εδώ.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ