11.3 C
Athens
8.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Αντιπρόσωπος ΟΗΕ στη Λέσβο: Στα όριά του το ελληνικό σύστημα υποδοχής προσφύγων

    «Θα πρέπει να υποστηριχθούν τα Ελληνικά νησιά τόσο από την Ελληνική κυβέρνηση αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης, από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη» ανέφερε ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, ο οποίος από την Τρίτη βρίσκεται στη Λέσβο, όπου και συναντήθηκε με τον νέο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον νέο Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.
    «Βρισκόμαστε στις αρχές Σεπτεμβρίου και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας ο πληθυσμός ξεπερνά τους 10.000 ανθρώπους ύστερα από τις πρόσφατες αυξημένες αφίξεις, σε έναν χώρο που θεωρητικά θα έπρεπε να φιλοξενεί 3 χιλιάδες ανθρώπους», επεσήμανε ο κ. Λεκλέρκ, μιλώντας στις σκηνές έξω από τον χώρο του ΚΥΤ Λέσβου.
    Επίσης ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά νησιά, εντοπίζοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Λέσβο και τη Σάμο.
    «Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν μεταφερθούν αρκετοί άνθρωποι στην ενδοχώρα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις φιλοξενίας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο μεταξύ θα πρέπει να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και οι συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτούς τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην υγεία και την εκπαίδευση για όσο παραμένουν στο νησί, έτσι ώστε να έχουν όσο είναι δυνατόν μια κανονική ζωή. Και αυτό αφορά ειδικά τα παιδιά. Ταυτόχρονα συνδράμουμε στις προσπάθειες των Αρχών να μεταφερθούν άνθρωποι στην ενδοχώρα, όπως έγινε με την πρόσφατη μεταφορά 1400 στη Βόρεια Ελλάδα», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Λεκλέρκ.
    Ο κ. Λεκλέρκ διαπιστώνει σε ότι αφορά τις αφίξεις στη Λέσβο, ότι ήδη το ΚΥΤ Λέσβου είχε τετραπλάσιο αριθμό προσφύγων από αυτόν που μπορεί να αναλάβει ώστε να ανταπεξέλθει. Οι πρόσφατες αφίξεις διόγκωσαν το πρόβλημα, αναγνώρισε ο ίδιος.
    Αναφορικά με την καταγωγή των νέων μεταναστών που έφτασαν στο νησί, επεσήμανε ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται για ανθρώπους που «διαφεύγουν από πόλεμο, διώξεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν δηλαδή ένα προσφυγικό προφίλ. Προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, την Παλαιστίνη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, περιοχές όπου επικρατούν η ανασφάλεια και η βία. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται διεθνή προστασία και θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην επικράτεια και τις διαδικασίες ασύλου, και να εξετάζεται το αίτημά τους για άσυλο με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό».
    Παρά την αύξηση θέσεων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, υποστήριξε ότι «το σύστημα υποδοχής της Ελλάδας είναι στα όριά του. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει επανειλημμένως τονίσει ότι χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, χρειάζονται έμπρακτη αλληλεγγύη από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Όχι μόνο μέσω χρηματοδότησης, αλλά και με ουσιαστικούς μηχανισμούς διαμοιρασμού της ευθύνης, όπως είναι η μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.»
    πληροφορίες: Stonisi.gr, φωτογραφίες: UNHCR



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ