Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Αδικία προκαλεί η παραμετροποίηση κριτηρίων μεταθέσεων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε ότι «Το πλαίσιο των μεταθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ρυθμίζεται με τον Ν. 3883/2010 (ΦΕΚ Α’ 87) και εξειδικεύεται με την Φ. 411/12/362832/Σ.8977/26 Νοε 21 (Β’ 5700) υπουργική απόφαση, με τα οποία εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αντικειμενικότητα στις μεταθέσεις».
Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, «έχει καθορισθεί ότι ο σχεδιασμός των μεταθέσεων για την κάλυψη των κενών θέσεων λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κριτηρίων του άρθρου 5 του Ν. 3883/2010, δηλαδή υπηρεσιακά, κοινωνικά και αντικειμενικά, εκ των οποίων τα πρώτα έχουν το απόλυτο προβάδισμα έναντι των υπολοίπων».
«Παραμετροποιούνται στο Παράρτημα “Α” οι συνθήκες λειτουργίας της υπηρεσίας»
Αυτά τα κριτήρια, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «παραμετροποιούνται στο Παράρτημα “Α” της ως άνω υπουργικής απόφασης, ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας και τις ειδικότερες ανάγκες της υπηρεσίας, δηλαδή καθορίζονται συντελεστές βαρύτητας και αντίστοιχα μοριοδοτούνται με συγκεκριμένους αριθμητικούς συντελεστές, οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση των πινάκων μετατιθεμένων στελεχών».
Για τη μοριοδότηση των στελεχών που υπηρετούν, «τόσο σε εξαιρετικά δυσμενείς φρουρές (Μεγίστη, Σύμη, Τήλος) όσο και στις λοιπές μονάδες, ανεξάρτητες υπομονάδες και υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς ανά την επικράτεια, συνιστά παράμετρο που σχετίζεται με τη δυνατότητα της Στρατιωτικής Υπηρεσίας να εκτιμά τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες και να καθορίζει προτεραιότητες, επιδεικνύοντας την απαραίτητη για κάθε περίσταση ευελιξία και την ενδεδειγμένη ικανότητα προσαρμογής σε ιδιαίτερες απαιτήσεις, που υπαγορεύονται από ζητήματα εθνικής σημασίας, τα οποία μόνον εκείνη είναι σε θέση να γνωρίζει», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Οι προτεραιότητες, συνέχισε, «έχουν ως σημείο αναφοράς τα ίδια τα στελέχη, αποσκοπώντας στη διασφάλισή τους, σε ό,τι αφορά την υπηρεσιακή τους εξέλιξη».
«Τα στελέχη», ξεκαθάρισε, «πλέον της μοριοδότησης που λαμβάνουν από τη Φρουρά υπηρέτησης, εν προκειμένω στις Φρουρές Μεγίστης, Σύμης και Τήλου, ήτοι στο πεδίο “αντικειμενικά κριτήρια”, μοριοδοτούνται ομοίως στο πεδίο “επιχειρησιακή βαρύτητα”, κατά τα καθοριζόμενα στην Προσθήκη “1” του Παραρτήματος “Α” της ανωτέρω υπουργικής απόφασης».
«Με τις προβλέψεις της νέας υπουργικής απόφασης, λαμβάνουν επιπλέον μόρια στο πεδίο “επιχειρησιακή ετοιμότητα”, κατά τα καθοριζόμενα στην Προσθήκη “2” του ιδίου Παραρτήματος, λογιζομένου του έργου, της αποστολής και των ιδιαίτερων απαιτήσεων που η μονάδα – ανεξάρτητη υπομονάδα, στην οποία υπηρετούν, καλείται να φέρει εις πέρας», κατέληξε, στην απάντησή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος.