15 C
Athens
13.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Από τον εφιάλτη της Ειδομένης στο τοίχος του Έβρου – Ο ρόλος της ΕΥΠ και η στάση της ΕΛΑΣ


    Η πραγματικότητα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί διαψευστεί από σενάρια, κραυγές και λαϊκισμούς. Η πρόσφατη απόπειρα εισβολής χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που προσπάθησαν συντονισμένα και υποβοηθούμενα από τις Τουρκικές αρχές, να περάσουν τα σύνορα της χώρας στον Έβρο, απέδειξε πως όταν υπάρχει, σχεδιασμός, βούληση και οργάνωση, η χώρα είναι ασφαλής. Αστυνομία και στρατός με γρήγορες και μελετημένες κινήσεις, ύψωσαν ένα τοίχος αποτροπής στην εν δυνάμει εισβολή ατόμων που επεδίωξαν με επιθετικές ενέργειες να παραβιάσουν σύνορα χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Για αυτό άλλωστε και αυτή η ενέργεια συσπείρωσε χώρες της Ένωσης, όπως η Αυστρία, Πολωνία και Τσεχία που απέστειλαν ειδικά τμήματα για να βοηθήσουν τους Έλληνες αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Πριν φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, υπήρξε η σωστή αξιολόγηση δεδομένων εξωτερικών κινδύνων από την ΕΥΠ και την αστυνομία, κάτι που δεν σταμάτησε σε καμία στιγμή της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 στην Ειδομένη, όπου χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν στην χώρα και βρέθηκαν εκ των υστέρων να… λιάζονται σε πλατείες, με πολλούς από αυτούς μάλιστα…να εξαφανίζονται!
    Η ΕΥΠ, ήταν η υπηρεσία που αξιολόγησε τις συνθήκες κινδύνου και ενημέρωσε άμεσα την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για ενδεχόμενη εισβολή μεταναστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας. Αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα, υπήρξε ανάλογη επισήμανση για τους κινδύνους από θαλάσσης. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκαν άμεσα συγκεκριμένες ενέργειες προστασίας της χώρας. Αρχικά δημιουργήθηκε ο ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων, ακολούθησε ο διπλασιασμός των μεικτών περιπολιών στρατιωτικών και αστυνομικών, για πρώτη φορά μετά από 19 ολόκληρα χρόνια έγιναν προσλήψεις συνοριοφυλάκων, ενώ τοποθετήθηκαν και ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης συνόρων όπως θερμικές κάμερες και drone, που αναβαθμίζουν το επίπεδο ασφαλείας. Όλες οι ενέργειες έγιναν σε συντονισμό με επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, με πολλούς να αποδίδουν τα εύσημα στον διευθυντή του Πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη.
    Η κρίση του Έβρου το 2020, αναπόφευκτα φέρνει στην επιφάνεια τους χειρισμούς της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ στην κρίση του 2015 και τους χιλιάδες μετανάστες που εισήλθαν στην χώρα από την Τουρκία και προσπάθησαν να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη από τα Σκόπια. ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ και στελέχη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αρκούνταν σε διαπιστώσεις και ατέρμονες…αξιολογήσεις της κατάστασης χωρίς καμία προσπάθεια αποτροπής, παρά μόνο όταν οι μετανάστες προσπαθούσαν να κινηθούν προς τα Σκόπια.
    Νωπές άλλωστε είναι ακόμη οι εικόνες από επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών και χιλιάδων μεταναστών που εμφανίζονταν σε κάθε γωνιά της χώρας και κυρίως στις κεντρικές πλατείες της Αθήνας, ψάχνοντας τρόπο για να φύγουν με προορισμό κάποια χώρα της Ευρώπης. Όσοι μάλιστα τολμούσαν να αμφισβητήσουν τις ενέργειες της τότε ηγεσίας και να επισημάνουν τους κινδύνους από την διαμορφωθείσα κατάσταση, βρίσκονταν αντιμέτωποι με… ΕΔΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, κύριος Παναγιώτης Χαρέλας που είχε καταγγείλει με δηλώσεις του πως «Οι τζιχαντιστές θα περάσουν από την Ελλάδα. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό». Αντί η τότε ηγεσία να τον καλέσει προκειμένου να του ζητήσουν την άποψη του για το θέμα, με σκοπό της προστασία της δημόσιας ασφάλειας, ο τότε υπουργός προστασίας του Πολίτη, κύριος Νίκος Τόσκας, διέταξε ΕΔΕ για τις δηλώσεις του…
    Για την ιστορία και για την δικαίωση της καταγγελίας και τζιχαντστές πέρασαν από τη χώρα και επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος πραγματοποίησαν… Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, δεν μπορούν άνθρωποι που άσκησαν λανθασμένες πολιτικές να κουνούν το δάχτυλο και ως αλάθητοι κριτές, να κάνουν συστάσεις σε όσους πράττουν τα κοινώς αποδεκτά αναγκαία για την προστασία των συνόρων και της χώρας κατ’ επέκτασίν.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ