32.4 C
Athens
31.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024
More

  Αποκλειστικό L&O: Και στο βάθος …ανεξάρτητο Σώμα Ελληνικής Συνοριοφυλακής (εικόνες)


  Ψίθυρους στους κύκλους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. έχει προκαλέσει το 18ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα στις 6 και 7 Μαρτίου και που ενδεχομένως θα φέρει σοβαρούς διαρθρωτικούς κραδασμούς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  Την γενικότερη συζήτηση άνοιξε με το λόγο του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Χαρέλας Παναγιώτης, που τόνισε πως ήρθε ο καιρός η πολιτεία να δώσει την βαρύτητα που απαιτείται στην δημιουργία ανεξάρτητων δομών συνοριακής φύλαξης και διαχείρισης του μεταναστευτικού στην Ελλάδα.

  Η δημιουργία αυτοτελούς Σώματος Συνοριοφυλακής, υπογράμμισε, πως είναι κάτι το οποίο θα απαιτηθεί από την Ε.Ε. και είναι μονόδρομος σήμερα η κατεύθυνση αυτή, απόρροια των συνθηκών και των απαιτήσεων των καιρών. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, να μιλάμε σήμερα για Δικαστική ή Τουριστική ή ακόμη και για Πανεπιστημιακή Αστυνομία και να προσπερνάμε την Συνοριακή Αστυνομία, την Ελληνική Συνοριοφυλακή που αποτελεί μείζον ζήτημα για την χώρα την τελευταία δεκαετία.


  Η Ευρώπη είπε χαρακτηριστικά, μας δείχνει το δρόμο. Σύστησε πριν 3 χρόνια την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Η Ελλάδα δημιούργησε την Ελληνική Ακτοφυλακή. Σιωπά όμως για την Ελληνική Συνοριοφυλακή.

  takis theodorikakos 28 2 2023


  Άμεση όμως απάντηση έδωσε μετά, στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, λέγοντας πως δεν δέχεται σήμερα ότι δεν υπάρχει Ελληνική Συνοριοφυλακή αλλά υφίσταται εν τοις πράγμασι. Σίγουρα το επόμενο διάστημα, είπε χαρακτηριστικά, θα έχουμε όλο το χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά ώστε να παρθούν οι πιο σωστές αποφάσεις.

  Την ενίσχυση της αναγκαιότητας αυτής, έθεσε έπειτα στο συνέδριο των συνοριοφυλάκων και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και διεθνολόγος Δρ. Φίλης Κωνσταντίνος, τεκμηριώνοντας μια τέτοια αναγκαιότητα. Μάλιστα ενίσχυσε αυτή την κατεύθυνση τονίζοντας πως η κλιματική μετανάστευση τα επόμενα χρόνια είναι αυτή που θα κυριαρχήσει στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδος λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

  Χαρακτηριστικό όμως του κλίματος και της σπουδαιότητας αυτού του εγχειρήματος είναι πως η Ομοσπονδία των Συνοριακών Φυλάκων όχι μόνο πήρε ξεκάθαρη θέση σε αυτό, αλλά έχει ήδη εμπεριστατωμένη πρόταση την οποία κατέθεσε ήδη στο Αρχηγείο τη ΕΛ.ΑΣ. και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  panagiotis harelas

  «Η αύξηση της παράνομης μετανάστευσης και των παραγώγων αυτής, η πολυπλοκότητά της και η εργαλειοποίησή της μπορούν να προκαλέσουν εθνικούς κινδύνους. Παράλληλα, οι ανισότητες σε μισθολογικές και βαθμολογικές διαρθρώσεις του προσωπικού μέσα στην ΕΛ.ΑΣ., η γενικευμένη απορρόφηση σε ολόκληρη την Ελληνική Αστυνομία και όχι μόνο στις σχετικές δομές της, των ευρωπαικών κονδυλίων για την μετανάστευση, η αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό των μέσων και εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν σημεία που ωθούν στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου Σώματος Συνοριοφυλακής μέσα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», μας περιγράφει στέλεχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

  Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη ακόμη και στο στάδιο της συζήτησης εντός των κυβερνητικών κύκλων, φαίνεται πως δημιουργεί άλλη δυναμική στον τρόπο που η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει στο μέλλον κάθε μεταναστευτική πίεση, κάθε εργαλειοποίηση των μεταναστών κυρίως από την Τουρκία αλλά και το μήνυμα που θα δώσει στα κυκλώματα των μεταναστών.

  synoriofylakes2 synoriofylakes

  Από την άλλη βάζει σε ιδιαίτερο σκεπτικισμό το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που πρέπει να επιλέξει αν θα απωλέσει το αντικείμενο της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης και θα ασχοληθεί απρόσκοπτα στην εγχώρια εγκληματικότητα, χάνοντας όμως σημαντική αστυνομική δύναμη που σήμερα έστω και άτυπα μπορεί και την διαθέτει ακόμη και σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

  Μια τέτοια εξέλιξη, φαίνεται πάντως πως θα έχει πολλές ομοιότητες με το Σώμα Border Patrol των Η.Π.Α. αλλά και χωρών της Ευρώπης που έχουν την Συνοριοφυλακή ως ανεξάρτητη Αρχή. Χαρακτηριστικό των αρχικών προθέσεων, ήταν πως το 2000 με την πρόσληψη των πρώτων συνοριοφυλάκων στην Ελλάδα, ένας σημαντικός αριθμός αυτών εκπαιδεύτηκε στην Αμερική δίπλα σε συναδέλφους τους εκεί από την Border Patrol.

  Μια κίνηση που μαρτυρεί την πρόθεση του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το τι ήθελε να δημιουργήσει. Ένα σχέδιο όμως που τότε έμεινε ανεκπλήρωτο και σήμερα επανέρχεται ξανά ως αναγκαιότητα.
  Όπως φαίνεται όμως, θετικά βλέπουν το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών στελεχών αλλά και τα άλλα πολιτικά κόμματα, μια τέτοια εξέλιξη.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ