Απολογείται σήμερα ο Λιγνάδης για τις κατηγορίες περί βιασμών τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άνδρα – Αρνείται τα πάντα

Τις δικές του εξηγήσεις για τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών ανηλίκων και νεαρών ανδρών, δίνει σήμερα ο Δημήτρης Λγνάδης στη δίκη του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ο προφυλακισμένος  πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου απολογείται για τα «βαριά» κακουργήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία αφορούν σε άγρια σεξουαλική κακοποίηση των φερομένων ως θυμάτων του.

Kαθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης αλλά και της προδικασίας o κατηγορούμενος έχει αρνθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται και κάνει λόγο για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Ακόμη, αρνείται ότι είχε συνευρεθεί με ανήλικα άτομα, όπως του αποδίδει το κατηγορητήριο. Τις ίδιες θέσεις αναμένεται να υποστηρίξει και σήμερα κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο ακροατήριο,  η οποία αναμένεται μάλιστα να είναι πολύωρη.

Τα στοιχεία πάντως που έχουν προσκομιστεί στο δικαστήριο αλλά και εκείνα περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τον προφυλακισμένο σκηνοθέτη. Ωστόσο, εκείνοι που θα τα κρίνουν είναι τα μέλη του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αφού ακούσουν και τον κατηγορούμενο να απολογείται.

Η απολογία

Ο Δημήτρης Λιγνάδης παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Συμέλας Σαπίδου. Στο βούλευμα και την εισαγγελική πρόταση παρατίθενται οι τέσσερις υποθέσεις που έφεραν τον πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή στη θέση του κατηγορούμενου αλλά και του προσωρινά κρατούμενου εδώ και περίπου 1,5 έτος στις φυλακές της Τρίπολης.

Ειδικότερα, η πρώτη κατηγορία για την οποία θα απολογηθεί σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης τον θέλει να έχει βιάσει το 2010 ένα 15χρονο τότε έφηβο.  Ο βιασμός, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, έλαβε χώρα μέσα στο σπίτι του κατηγορούμενου σκηνοθέτη, όπου είχε βρεθεί ο ανήλικος μαζί με δύο φίλους του. Όπως αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο όταν οι υπόλοιποι αποχώρησαν, «ο Λιγνάδης ρώτησε τον ανήλικο αν είχε ποτέ ολοκληρωμένη σχέση με το αντίθετο φύλο και όταν του απάντησε αρνητικά, άρχισε να τον χαϊδεύει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πάνω από το παντελόνι λέγοντάς του να ηρεμήσει και ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μεταξύ ηθοποιών αλλά και επιβάλλεται γιατί πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κάθε ρόλου τους. Ο ανήλικος δεν αντέδρασε και έτσι ο κατηγορούμενος συνέχισε». Ακολούθησε λίγο καιρό αργότερα και άλλη συνάντηση του σκηνοθέτη με τον ανήλικο και πάλι στο σπίτι του. «Ο κατηγορούμενος κάλεσε το θύμα στο διαμέρισμα του για να συζητήσουν για το επαγγελματικό του μέλλον» αναφέρουν οι δικαστές και προσθέτουν: «Όταν πήγε ο ανήλικος, ο σκηνοθέτης του πρόσφερε (…) αλκοόλ και τσιγάρο με ινδική κάνναβη (…). Ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την ανικανότητα του να αντισταθεί τον εξανάγκασε σε ερωτικές πράξεις. Αμέσως μετά ενήλικος έχασε τις αισθήσεις του όταν ξύπνησε την επόμενη μέρα βρήκε το παντελόνι και το εσώρουχο του πεταμένα δίπλα του στη βεράντα».

Ο κατηγορούμενος αντικρούει την παραπάνω καταγγελία υποστηρίζοντας ότι το θύμα άλλαξε τις ημερομηνίες στην πορεία της ανάκρισης. Ο ισχυρισμός του όμως αυτός δεν έγινε δεκτός καθώς οι δικαστές έκριναν ότι είναι δικαιολογημένη λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε, η αλλαγή της ημερομηνίας του βιασμού από την πλευρά του θύματος.

Μια ακόμη πράξη σεξουαλικής κακοποίησης που περιγράφεται στο βούλευμα προέρχεται από την κατάθεση ενός 24χρονου άνδρα. Το συγκεκριμένο πρόσωπο υποστήριξε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης τον βίασε πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. Ο εν λόγω μάρτυρας φέρεται να «φιλοξενήθηκε» για επτά μήνες στο σπίτι του ηθοποιού το 2015. Κατά τη διαμονή του στο διαμέρισμα του Δημήτρη Λιγνάδη, είχε έλθει σε ερωτικές επαφές μαζί του, τις οποίες όμως «δεν απολάμβανε αλλά ανεχόταν για να παραμείνει στο σπίτι όπως παραδέχεται».

Η τρίτη υπόθεση που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, και για την οποία απολογείται σήμερα ο κατηγορούμενος, αφορά σε έναν 24χρονο σήμερα άνδρα, ο οποίος το 2014 γνώρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη μέσω ενός συμμαθητή του. «Ο κατηγορούμενος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόσωπο του και για το όνειρο του να ασχοληθεί με το θέατρο και την τηλεόραση. Του έλεγε πόσο όμορφος ήταν και υποσχόταν να τον βοηθήσει επαγγελματικά», αναφέρει το βούλευμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τους δικαστές να περιγράφουν στη συνέχεια ότι ο προφυλακισμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός κατάφερε να κάνει τον καταγγέλλοντα να τον εμπιστευθεί και «να συνάψουν σχέση κατά τη διάρκεια της οποίας ο ανήλικος τον επισκεπτόταν συχνά στο διαμέρισμα του». Ο άνδρας αυτός κατέθεσε στο πλαίσιο της ανάκρισης πως ο Δημήτρης Λιγνάδης τον βίασε σε δωμάτιο ξενοδοχείο στην Επίδαυρο, τον Ιούλιο του 2015. Και για την καταγγελία αυτή ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι το θύμα άλλαξε τις ημερομηνίες και ότι ο ίδιος την επίμαχη χρονική περίοδο βρισκόταν στην Ιθάκη.

Τέλος, η τέταρτη, τέλος, καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη προέρχεται από έναν ενήλικα σήμερα άνδρα, ο οποίος υποστήριξε πως ο σκηνοθέτης αφού τον νάρκωσε μέσα στο διαμέρισμα του, τον βίασε κάνοντας χρήση ερωτικού βοηθήματος

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες