24.6 C
Athens
22.3 C
Thessaloniki
Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
More

  Απολογία Παπαγγελόπουλου: «Όλοι οι εισαγγελείς που κατέθεσαν εναντίον μου επιστρατεύτηκαν από τους πολιτικούς διώκτες μου»


  Με την απολογία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο οποίος δικάζεται για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, συνεχίστηκε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ και της συγκατηγορουμένης του Ελένης Τουλουπάκη. Αρνούμενος εκ νέου τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός έστρεψε τα «πυρά» κατά των τριών εισαγγελέων που κατέθεσαν στη δίκη εναντίον του, δηλαδή της Ελένης Ράικου, του Παναγιώτη Αθανασίου και της Γεωργίας Τσατάνη.

  «Όλοι οι εισαγγελείς επιστρατεύτηκαν από τους πολιτικούς διώκτες μου για να καταδείξουν ότι υπήρχε σκευωρία Novartis, που όμως το βούλευμα το κατέρριψε», είπε ο κατηγορούμενος κατά τη δεύτερη ημέρα της απολογίας του.


  Ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος επίσης έχει διατελέσει εισαγγελέας σε κομβικές θέσεις της Δικαιοσύνης, υποστήριξε ότι οι τρεις πρώην συνάδελφοί του που τον έχουν καταγγείλει ότι ασκούσε πιέσεις στο έργο τους, είπαν ψέματα με τις καταθέσεις τους στη δίκη.

  Ειδικότερα, για τον Παν. Αθανασίου ο κατηγορούμενος είπε μεταξύ άλλων: «Είχε μανία εναντίον του, επειδή δεν είχε ανανεωθεί η θητεία του στην Οικονομική Εισαγγελία. Ήθελε να με εκδικηθεί, γιατί δεν μερίμνησα για την ανανέωση της θητείας του. Η κ. Τουλουπάκη απολογείται για μια δικογραφία που κράτησε για μερικές ημέρες, ενώ ο Αθανασίου που κράτησε τρεις δικογραφίες για υπουργούς για χρόνια δεν απολογείται σε κανέναν».

  Πρόεδρος: Πώς επέλεξε να πει ψέματα για τόσα θέματα ο κ. Αθανασίου;

  Δ. Παπαγεγλόπουλος: Του τα υπέδειξαν.


  Πρόεδρος: Και γιατί να επιλέξουν αυτές τις υποθέσεις, όπως του Σάλα, του Αλαφούζου, του Παπαχρήστου;

  Δ. Παπαγγελόπουλος: Γιατί ευνοούσαν το αφήγημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι θεωρούσαν οι εγκέφαλοι που σχεδίασαν αυτά τα νοσηρά πράγματα. Το αντάλλαγμα ήταν η ασυλία του. Ο κ. Αθανασίου είχε διαπράξει κατάχρηση εξουσίας για δικογραφίες κατά τριών υπουργών, δεν είχε προχωρήσει τις υποθέσεις.

  «Μου έφερνε σοκολάτες»

  Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στην Ελένη Ράικου για την οποία ανέφερε ότι μαζί με τον κ. Αθανασίου πήγαινε στο γραφείο του. «Δεν έκανα καμία παρέμβαση για τις θητείες τους. Και η θητεία τους ανανεώθηκε και των δύο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Ράικου προσπάθησε να αποκρύψει τις στενές μας θέσεις. Δεκαπέντε φορές έχουμε φάει μαζί, στη Γλυφάδα, στην Πεντέλη κ.λπ» είπε για να προσθέσει: «Στο υπουργείο ερχόταν πολύ συχνά. Όσο ήταν ο κ. Παρασκευόπουλος ερχόταν σε μένα. Μετά με εγκατέλειψε και πήγαινε στον κ. Κοντονή. Είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση. Είχαν την υπόθεση Novartis. Ο κ. Κοντονής πίστευε ότι θα είναι η καταξίωση του. Εγώ πίστευα πως δε θα προκύψει τίποτα».

  Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος ανέφερε πως η τότε επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς του έφερνε ακόμη και σοκολάτες όταν τον επισκέπτονταν «Η κυρία Ράικου ήρθε 23/3/17 στο γραφείο μου μετά τον Κοντονή. Μάλλον τον είδε για την υπόθεση της Novartis. Όποτε ερχόταν η Ράικου, ο κ. Κοντονής έφευγε και πήγαινε σφαίρα στο Μαξίμου. Το κλίμα ήταν φιλικό, μου είπε πάλι για θητεία της. Της είπα «άστο Ελένη δε γίνεται». Τον Οκτώβρη 2017 με πήρε τηλέφωνο και μου ευχήθηκε, μου έδωσε και καινούργιο της κινητό. Αν ήμουν παλιάνθρωπος, Ρασπούτιν γιατί να με πάρει; Τα ψεύδη της για δύο τηλέφωνα που λέει ότι της έκανα καταρρίπτονται από βούλευμα αφού δέχεται ότι δεν υπήρξε σκευωρία για Novartis. Κανένα τηλεφώνημα δεν έγινε. Είναι κατασκευάσματα της φαντασία της και της αγωνίας της να διασωθεί».

  Μάλιστα, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε κατά τη σημερινή απολογία του ότι δεν πίστευε στο σκάνδαλο της Novartis και αυτό το είχε πει, όπως είπε, στον τότε πρωθυπουργό. «Μου προσάπτουν ότι έκανα τη δήλωση ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Μόνο που αυτή τη δήλωση την είχε κάνει ο Κοντονής πιο πριν. Ο κ. Κοντονής πήγε τη δικογραφία στο Μαξίμου και κακώς το έκανε» υποστήριξε.

  Τι είπε για Τσατάνη

  Αναφερόμενος στην κ. Τσατάνη, συνταξιούχο εισαγγελέα σήμερα, είπε μεταξύ άλλων, πως η εν λόγω μάρτυρας είχε ζητήσει τη βοήθειά του ώστε να προαχθεί. «Λέει ψέματα. Για το Βγενόπουλο με ρώταγε συνεχώς εκείνη και της εξέφρασα τη νομική μου άποψη. Της είπα «γιατί δε τη γυρνάς πίσω τη δικογραφία;». Αυτή ήταν η άποψη μου, δεν της την επέβαλλα. Προσπαθεί να με εμφανίσει ως αγενή, ως τραμπούκο. Αν στις 10 Ιουλίου του 2015 έκανα όσα λέει ότι δηλαδή μπήκα στο γραφείο στη συνάντηση με τους Κυπρίους για το θέμα Βγενόπουλου και την απείλησα γιατί μετά από δυο μήνες με πήρε τηλέφωνο;». Ο κ. Παπαγγελόπουλος αρνήθηκε ότι απείλησε την μάρτυρα και υποστήριξε πως ποτέ δεν της είπε ότι «θα σπάσει το απόστημα και θα καταστραφεί».

  Πρόεδρος: Η κ. Τσατάνη ενήργησε αμέσως, δεν άφησε να περάσει χρόνος

  Παπαγγελόπουλος: Ναι ήταν έγκαιρα, όμως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σταμάτησε να πηγαίνει διότι είχε καταρρεύσει. Και όταν σταμάτησε μου έστειλε άνθρωπο και με ρώτησε αν θα στραφώ εναντίον της. Και απάντησα όχι δεν πρόκειται να στραφώ εναντίον της. Και μετά άρχισε να λέει ότι της έβαζα βόμβες… Η κ. Τσατάνη είναι μέρος της συμμορίας που προσπάθησε να συγκαλύψει τα σκάνδαλα.

  Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ