15.6 C
Athens
12.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση αναστολής εργαζομένων σε δομές υγείας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού


    Δεν έγινε δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση αναστολής που κατέθεσε αριθμός ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού δομών υγείας, ζητώντας το «πάγωμα» της απόφασης που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ έγινε γνωστή σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου που θέτει σε αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών τους υγειονομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.
    Μάλιστα, η απόφαση, που εκδόθηκε από την Τμήμα Αναστολών ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας, έρχεται λίγα 24ωρα μετά την επίσης απορριπτική απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου επί αίτησης αναστολής που είχαν καταθέσει περίπου 115 γιατροί και εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας ζητώντας και εκείνοι να ακυρωθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους. Ωστόσο, το όλο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αναμένεται να κριθεί οριστικά από το ΣτΕ μετά τις 8 Οκτωβρίου, οπότε και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης για το θέμα αυτό που έχει καταθέσει η ΠΟΕΔΗΝ, όπως επίσης και υπηρετούντες στην ΕΜΑΚ.
    Τα επιχειρήματα
    Όπως είχε γράψει το «L&O» στις αιτήσεις που έχει καταθέσει στο ΣτΕ η ΠΟΕΔΗΝ, υποστηρίζει πως η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία. Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.
    Επιπλέον στην αίτηση ακύρωσης η Ομοσπονδία αναφέρει πως πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμη επισημαίνει πως, με το υπό κρίση μέτρο, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ