20.3 C
Athens
18.6 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
More

    Αζοφστάλ: Αποζημίωση 20 δισ. δολαρίων ζητά ο ιδιοκτήτης της Χαλυβουργίας από τη Μόσχα


    Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας και ιδιοκτήτης της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, ο δισεκατομμυριούχος Ρινάτ Αχμέτοφ, προσφεύγει δικαστικά κατά της Ρωσίας και ζητά αποζημίωση 17-20 δισ. δολαρίων για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί στις μονάδες του εργοστασίου στην Μαριούπολη.

    Η χαλυβουργία «Αζοφαστάλ» υπέστη σοβαρές ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς αφού το τεράστιο εργοστάσιο έγινε το τελευταίο οχυρό αντίστασης στη νότια αυτή πόλη-λιμάνι. Η μονάδα χάλυβα και σιδήρου «Ιλίτς», που ανήκει επίσης στον Αχμέτοφ, υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές κατά την διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών στην Μαριούπολη.


    «Αγωγή κατά της Ρωσίας για τις ζημιές σε Αζοφστάλ και Metinvest»

    «Θα καταθέσουμε οριστικά αγωγή κατά της Ρωσίας και θα ζητήσουμε τις δέουσες αποζημιώσεις για όλες τις ζημίες και τις απώλειες των επιχειρήσεων» δήλωσε ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ουκρανίας Metinvest, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο mrpl.city.

    Ερωτηθείς πόσα χρήματα έχει χάσει η Metinvest από τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε «Αζοφστάλ» και «Ιλίτς», ο Αχμέτοφ είπε ότι «το κόστος αντικατάστασης… λόγω της ρωσικής επιθετικότητας κυμαίνεται από 17 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τελικό ποσό θα καθοριστεί στην αγωγή που θα κατατεθεί κατά της Ρωσίας».

    Παραμένει στην Ουκρανία ο Αχμέτοφ

    Ο δισεκατομμυριούχος Αχμέτοφ είχε ήδη δει την επιχειρηματική του αυτοκρατορία να συντρίβεται πριν από τον πόλεμο λόγω των μαχών στα ανατολικά της Ουκρανίας που γίνονταν επί οκτώ χρόνια, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν τμήματα του εδάφους εκεί.


    Από την 24η Φεβρουαρίου, από τότε δηλαδή που έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Metinvest είχε ανακοινώσει ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύπτει τα συμβόλαια των προμηθειών της.

    Ενώ ο χρηματοοικονομικός και βιομηχανικός όμιλος SCM Group του Αχμέτοφ εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, ο ιδιωτικός του παραγωγός ενέργειας DTEK έχει αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιο χρέους του, δήλωσε ο ίδιος.

    Ο Αχμέτοφ δήλωσε ότι παραμένει στην Ουκρανία από τότε που άρχισε ο πόλεμος με την Ρωσία, προσθέτοντας «πιστεύουμε στην χώρα μας και πιστεύουμε στη νίκη μας».

    Αζοφστάλ, η μεγαλύτερη εταιρεία χάλυβα στην Ουκρανία

    Ο Μεταλλουργικός Συνεταιρισμός Azovstal είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες έλασης χάλυβα στην Ουκρανία. Ιδρύθηκε το 1930 με απόφαση του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της Εθνικής Οικονομίας στη Μαριούπολη και τέθηκε σε λειτουργία τρία έτη αργότερα. Τον Ιανουάριο του 1935, τέθηκε σε λειτουργία η παραγωγή χάλυβα στο Azovstal, ο πρώτος στην ΕΣΣΔ ανακλινόμενος κλίβανος ανοιχτής εστίας 250t τέθηκε σε λειτουργία

    Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Γερμανία κατέλαβε την πόλη, σταμάτησε να λειτουργεί και ετέθη σε λειτουργία ξανά το 1943 όταν απελευθερώθηκε η πόλη και το εργοστάσιο ανοικοδομήθηκε.

    Το 1991, μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, το εργοστάσιο περιήλθε στην ιδιοκτησία του ουκρανικού κράτους. Το 1996, το κράτος ξεκίνησε την ιδιωτικοποίησή του. Ανήκει κατά κύριο λόγο στη Metinvest, μια εταιρεία μετάλλων που ανήκει αποκλειστικά στον ουκρανικό επιχειρηματικό όμιλο Systems Capital Management

    Σε μελέτη του 1999 διαπιστώθηκε ότι η περιοχή είχε χαρακτηριστεί από μια περιφερειακή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής του αέρα στην περιοχή. Για την προσπάθεια μείωσης των ποσοτήτων ρύπανσης, εφαρμόστηκε αρχικά ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα για τον μετριασμό της ρύπανσης που προκαλούνταν από τον γραφίτη και τα καυσαέρια του χυτηρίου, το οποίο εισήχθη σε μεγαλύτερη κλίμακα αφού φάνηκαν ευεργετικά αποτελέσματα. Η περιοχή εφάρμοσε επίσης τακτικές επιθεωρήσεις πρόληψης της ρύπανσης κάθε χρόνο.

    Ως αποτέλεσμα των χαλαρών περιβαλλοντικών κανονισμών και του «εντελώς απαρχαιωμένου» εξοπλισμού που χρησιμοποιούσαν πάντως στο Azovstal και άλλα εργοστάσια που ανήκαν στη Metinvest στην πόλη, η Μαριούπολη ήταν αυτό που το National Geographic περιέγραψε ως «μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις» στην Ουκρανία. Το 2018 και το 2019, οι κάτοικοι της Μαριούπολης διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους προκειμένου να ληφθούν μέτρα για το θέμα. Το 2005, το εργοστάσιο παρήγαγε 5,906 εκατομμύρια τόνους χάλυβα.

    Τον Μάρτιο του 2022, κατά την πολιορκία της πόλης, οι υποδομές υπέστησαν σοβαρές ζημίες, με τον Ουκρανό βουλευτή Serhiy Taruta να δηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν «πρακτικά καταστρέψει το εργοστάσιο». Στις 16 Απριλίου, έγινε ο τελευταίος θύλακας αντίστασης στην πολιορκία. Οι ρωσικές δυνάμεις έδωσαν στους υπερασπιστές μέχρι τις 6 το πρωί ώρα Μόσχας στις 17 Απριλίου διορία να παραδοθούν.

    Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι αν άφηναν πίσω τα όπλα τους θα εγγυόνταν τη ζωή τους. Το τελεσίγραφο απερρίφθη. Στις 17 Μαΐου 2022 μετά από εβδομάδες αντίστασης οι τελευταίοι υπερασπιστές του Αζοφστάλ παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις.Πλέον οι Ρώσοι έχουν υπό τον έλεγχο τους ολόκληρη την Μαριούπολη.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ