Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην διεθνής διαιτητής καλαθοσφαίρισης Πέτρος Παπαπέτρου, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, στο πλαίσιο της έρευνας για το Basketgate, την υπόθεση φερόμενης χειραγώγησης αγώνων στο ελληνικό μπάσκετ.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοικία του προέρχονται από νόμιμα εισοδήματα και την οικογενειακή του περιουσία.
«Είμαι αθώος, δεν έχω καμία σχέση με δωροδοκία. Τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι μου είναι από τα εισοδήματα τα δικά μου, της συζύγου μου και οικογενειακή περιουσία».
Η κατάθεση «κλειδί»
Καθοριστική για την εξέλιξη της υπόθεσης φέρεται να ήταν η κατάθεση άλλου διαιτητή, ο οποίος αναφέρθηκε στη φήμη που, όπως υποστήριξε, συνόδευε τον Πέτρο Παπαπέτρου.
«Ο κύριος Παπαπέτρου, πρώην διεθνής διαιτητής και από τον Σεπτέμβριο του 2026 εθνικός καθηγητής διαιτησίας, κατ’ επιλογή του κυρίου Λιόλιου έχει τη φήμη ‘ο γραμμάριος’, εξαιτίας μηνυμάτων που είχε στείλει στον πρώην μάνατζερ της ομάδας του Λαυρίου, λέγοντάς του ‘βάλε μου 500 – 1.000, άντε 1.500 γραμμάρια’».
Στην απολογία του, ο πρώην διαιτητής υποστήριξε ότι τα εισοδήματά του από το 2001 έως και το 2026, από τη διαιτησία, την εργασία του ως δασάρχης και την οικογενειακή περιουσία, αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
«Ζω στην Κατερίνη σε ιδιόκτητο σπίτι, δεν έχω πολλά έξοδα και όντως ήθελα ένα μέρος των χρημάτων αυτών να τα έχω στο σπίτι σε μετρητά. Μέσα στα χρόνια έκανα αναλήψεις και συγκέντρωσα αυτό το ποσό το οποίο δικαιολογείται απολύτως».
Ο φάκελος με τα 5.000 ευρώ
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατάθεση μάρτυρα, ο οποίος περιέγραψε συνάντηση με τον Πέτρο Παπαπέτρου μετά από κρίσιμο παιχνίδι στην Καστοριά.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον κ. Μαυραγάνη για να συναντηθούν με τον διαιτητή.
«Όταν, λοιπόν, ορίστηκε διαιτητής στον αγώνα αυτόν, ζήτησα από τον κ. Μαυραγάνη συνάντηση μαζί του.
Τον πήρε τηλέφωνο και η απάντησή του ήταν ‘δεν χρειάζεται να βρεθούμε πριν το παιχνίδι, θα γίνει ό,τι είναι να γίνει και θα τα πούμε μετά’. Κερδίσαμε 65 – 73 και βρεθήκαμε με τον κ. Παπαπέτρου την επόμενη Τετάρτη, που μας είχε κανονίσει συνάντηση ο κ. Μαυραγάνης, και του παρέδωσα ένα φάκελο με 5.000 ευρώ».
Από την πλευρά του, ο πρώην διαιτητής αρνήθηκε ότι δωροδοκήθηκε στις τέσσερις περιπτώσεις που του αποδίδει ο συγκεκριμένος μάρτυρας, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει στοιχεία για τις κινήσεις του κατά το επίμαχο διάστημα.
«Για τις καταγγελίες σε βάρος μου από συγκεκριμένο μάρτυρα ότι τέσσερις φορές δωροδοκήθηκα, προσκόμισα στοιχεία ότι το χρονικό διάστημα των συναντήσεων, τουλάχιστον για δύο εξ αυτές, βρισκόμουν αλλού.
Για τις άλλες δύο δεν έχω οποιαδήποτε σχέση».
Σύμφωνα με τη μαρτυρία πρώην παράγοντα, οι φερόμενες δωροδοκίες είχαν στόχο την επηρεασμό των αποτελεσμάτων συγκεκριμένων αγώνων. Για το τελευταίο παιχνίδι του, στις 6 Νοεμβρίου 2021, ανάμεσα στο Λαύριο και τον Ιωνικό, περιέγραψε τα εξής:
«Στο τελευταίο μου παιχνίδι, στις 6-11-2021, παίζουν Λαύριο – Ιωνικός.
Βρέθηκα δύο μέρες πριν τον αγώνα στην Αμαλίας 4 με Μαυραγάνη και Ηλ. Κορομηλά και μου είπαν ότι ο Παπαπέτρου θέλει 5.000 ευρώ για το συγκεκριμένο ματς. Του απάντησα εντάξει. Το παιχνίδι έληξε 59 – 61 υπέρ του Ιωνικού με καταλυτική διαιτησία του κ. Παπαπέτρου».
Αύριο οι απολογίες Λιόλιου-Μαυραγάνη
Η ώρα του ανακριτή έφτασε και για τη διοίκηση της ΕΟΚ, καθώς αύριο, Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, απολογούνται ο Βαγγέλης Λιόλιος και ο Μαυραγάνης, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να σηματοδοτήσει νέο κεφάλαιο στην έρευνα για το «Basketgate»
Τη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθούν οι διαιτητές Ηλίας Κορομηλάς, Βασιλική Τσαρούχα και Τάσος Πηλοΐδης.
Παράλληλα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διευρύνει τους ελέγχους σε παράγοντες του ελληνικού μπάσκετ, διαιτητές και εμπλεκόμενα πρόσωπα, με διασταύρωση περιουσιακών στοιχείων σε βάθος 15ετίας, ενώ αντίστοιχοι έλεγχοι επεκτείνονται και στο ποδόσφαιρο.
Έρχονται νέες συλλήψεις – Τουλάχιστον 11 πρόσωπα στο κάδρο
Μετά τις έξι συλλήψεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για την υπόθεση των φερόμενων ως στημένων αγώνων, η έρευνα επεκτείνεται και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν με την ιδιότητα των υπόπτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της υπόθεσης, τουλάχιστον 11 άτομα, μεταξύ των οποίων διαιτητές, παράγοντες και μία γυναίκα, βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών.
Παράλληλα, οι καταθέσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 49 αγώνες που φέρονται να ήταν χειραγωγημένοι σε διάφορες κατηγορίες του ελληνικού μπάσκετ.
Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό σκέλος της έρευνας, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην εξέταση και άλλων προσώπων.
Σε χαρακτηριστικό διάλογο μεταξύ εισαγγελέα και πρώην διαιτητή-μάρτυρα, καταγράφονται όσα καταγγέλλονται για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να λειτουργούσε το σύστημα.
- Εισαγγελέας: Είναι πολύ αγώνες στημένοι;
- Πρώην διαιτητής – μάρτυρας: Ναι είναι πολλοί αγώνες. Την πρώτη χρονιά διοίκησης του κυρίου Λιόλιου το πρώτο μέλημά τους ήταν να μην πλησιάζει οποιαδήποτε ομάδα εθνικής κατηγορίας απευθείας στον διαιτητή, ώστε αν κάποια ομάδα ήθελε κάτι να απευθύνεται κατευθείαν στη διοίκηση Λιόλιου -Μαυραγάνη.
- Εισαγγελέας: Τι ζητούσαν;
- Πρώην διαιτητής – μάρτυρας: Να κερδίσει μία ομάδα είτε να επωφεληθεί κάποιος παίκτης σφυρίζοντας πολλά φάουλ υπέρ του ώστε στην στατιστική του κυρίως για νεαρής ηλικίας αθλητές.
Καταγγελίες για στρατολόγηση διαιτητών
Πρώην παράγοντας, στην κατάθεσή του στις Αρχές, έκανε λόγο για προσπάθεια στρατολόγησης διαιτητών, με στόχο να επηρεάζονται οι αποφάσεις τους στους αγώνες.
Στην ίδια μαρτυρία αναφέρθηκε στον Ηλία Κορομηλά και σε συναντήσεις με τον Μαυραγάνη, υποστηρίζοντας ότι για τις σχετικές εξελίξεις ενημερωνόταν και ο Βαγγέλης Λιόλιος.
«Ο πρώτος διαιτητής που με φέρνει σε επαφή ήταν ο νυν σύμβουλος διαιτησίας στην ΚΕΔ, διεθνής τότε διαιτητής, Ηλίας Κορομηλάς, ο οποίος είχε μπει στη λογική ότι η καριέρα του τελείωνε λόγω του ορίου ηλικίας.
Ήθελε ξεκάθαρα να ηγηθεί του νέου σχήματος στη διαιτησία και θα βοηθούσε στην στρατολόγηση των διαιτητών. Έκτοτε ξεκινήσαμε μία παρέλαση διαιτητών στα γραφεία του Μαυραγάνη.
Για αυτά όλα ενημερωνόταν ο κ. Λιόλιος ο οποίος ήθελε ως μελλοντικός πρόεδρος να ελέγχει του διαιτητές ώστε να ευνοείται ο Προμηθέας».
Ο πρώην παράγοντας μίλησε και στο MEGA, εξηγώντας τι επιδιώκει μέσα από τις αποκαλύψεις του.
«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εμφανιστεί μία καλύτερη ημέρα στο ελληνικό μπάσκετ από τους ανθρώπους που θα αναλάβουνε τα ηνία την επόμενη μέρα και να καθαρίσει ο χώρος».
Πιέσεις σε γυναίκα διαιτητή
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και καταγγελία γυναίκας διαιτητή, η οποία υποστηρίζει ότι, μετά από μήνυση που υπέβαλε για μηνύματα με προσβλητικό περιεχόμενο, δεν υπήρξε αντίδραση από τη διοίκηση της ΕΟΚ.
Όπως κατέθεσε, λίγο αργότερα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ηλία Κορομηλά, ο οποίος φέρεται να της μετέφερε ότι είχε εντολή να διευθετήσει το ζήτημα.
Η ίδια υποστηρίζει ότι το τηλεφώνημα είχε στόχο να την πείσει να αποσύρει τη μήνυση, ενώ στη συνέχεια αποκλείστηκε από τους ορισμούς διαιτητών.
«Ο κ. Λιόλιος δεν απάντησε τίποτα και υπήρξε παντελής αδιαφορία από όλους.
Με κάλεσε στο τηλέφωνο ο κ. Ηλίας Κορομηλάς, ο οποίος τότε δεν είχε καμία θεσμική θέση στην ΕΟΚ και μου είπε ότι έχει εντολή από τη Διοίκηση να λύσει το θέμα. Μου έδωσε να καταλάβω ότι ήθελε να με πείσει να αποσύρω τη μήνυση».
Σύμφωνα με την καταγγελία της, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας φέρεται να της ειπώθηκε: «Όποιος δεν υπακούει, θα βρει μπελά».
Η ίδια ανέφερε ότι δεν απέσυρε τη μήνυση και ότι ακολούθησε ο αποκλεισμός της από τους ορισμούς, τόσο στις εθνικές όσο και στις τοπικές κατηγορίες.
«Δεν απέσυρα τη μήνυση, το επόμενο Σαββατοκύριακο δεν ορίστηκα διαιτητής, όπως και για όλο το επόμενο εξάμηνο έμεινα εκτός εθνικών κατηγοριών και για δύο μήνες εκτός τοπικών κατηγοριών».
Στο «μικροσκόπιο» ακόμη και τα σχολικά πρωταθλήματα
Οι καταγγελίες δεν περιορίζονται στις επαγγελματικές και εθνικές κατηγορίες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται και τα σχολικά πρωταθλήματα, με αναφορές σε απαιτήσεις χρημάτων από γονείς εφήβων, προκειμένου τα παιδιά τους να ενταχθούν στις εθνικές ομάδες και να εξασφαλίσουν επιπλέον μοριοδότηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι σχετικές καταγγελίες πληθαίνουν, διευρύνοντας το πεδίο της έρευνας για το «Basketgate».
Οι επόμενες απολογίες, η αξιολόγηση των μαρτυριών και τα στοιχεία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες αναμένεται να καθορίσουν την πορεία της υπόθεσης, ενώ οι καταγγελίες σε βάρος των εμπλεκομένων παραμένουν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης.

