10.4 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Βερβεσός για δικαστικό ένσημο: Εξυπηρετεί τράπεζες και οικονομικούς παράγοντες, όχι πολίτες

    «Καταπέλτης» ήταν σήμερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, για τη ρύθμιση της υποχρέωσης επιβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.
    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα αυτό στα γραφεία του Συλλόγου, ο κ. Βερβεσός, έκανε λόγο για νυκτερινή αιφνιδιαστική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, εξυπηρετεί τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες. Προειδοποίησε, μάλιστα, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των δικηγόρων σε περίπτωση που η επίμαχη ρύθμιση δεν καταργηθεί ενώ άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποχής των δικηγόρων από τις δίκες που συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο.
    Συγκεκριμένα, ο κ. Βερβεσός χαρακτήρισε την επίμαχη ρύθμιση αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (κυρώθηκε με το νόμο 2462/1997) και τη νομολογία των δικαστηρίων. Όπως τόνισε, σκοπός της ψήφισης της συγκεκριμένης τροπολογίας ήταν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα όχι των πολιτών αλλά των τραπεζών.
    Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Βερβεσός, η νέα ρύθμιση ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τα ονόματα των οποίων θα γίνουν, όπως είπε, τις επόμενες ημέρες γνωστά.
    Αντίθετα, η συγκεκριμένη διάταξη, επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, αποβαίνει εις βάρος των πολιτών, οι οποίο λόγω του υψηλού κόστους θα στερηθούν το δικαίωμα τους για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, επισήμανε πως ο πολίτης, που θα καταβάλλει προκαταβολικά το δικαστικό ένσημο για την αναγνωριστική αγωγή, είναι σφόδρα πιθανό, να μην καταφέρει, να εισπράξει στη συνέχεια την απαίτησή του, από τον οφειλέτη, ακόμα και αν αυτή αναγνωριστεί δικαστικά π.χ. λόγω αφερεγγυότητας ή και έλλειψης επαρκούς περιουσίας του τελευταίου. Στις περιπτώσεις αυτές ο δικαιούχος της απαίτησης θα έχει καταβάλει εξ ιδίων για την ικανοποίηση -μέσω του δικαστικού μηχανισμού- ενός δικαιώματος που δεν θα ικανοποιηθεί ποτέ!
    Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το δικαστικό ένσημο να επεκταθεί και σε άλλες δίκες όπως είναι οι δίκες του Κτηματολογίου.
    Επιπλέον, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας τα έσοδα από το αγωγόσημο πάνε υπέρ του Δημοσίου δηλαδή υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και όχι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ και την κάλυψη των κτηριακών και άλλων αναγκών της Δικαιοσύνης.
    Τα αιτήματα και οι κινητοποιήσεις
    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βερβεσός ζήτησε από την κυβέρνηση την κατάργηση της επίμαχης ρύθμισης και προανήγγειλε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 αλλά και αποχή των δικηγόρων την ίδια ημέρα από την άσκηση των καθηκόντων τους.
    Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ανέφερε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα αλλά και τρείς γνωμοδοτήσεις από καθηγητές των Νομικών Σχολών των Πανεπιστημίων για την επιβολή του δικαστικού ενσήμου. Εξάλλου, επισήμανε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί και γνωμοδότηση για το θέμα αυτό από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
    Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα ξεκινήσει ενημερωτικές καμπάνιες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για επιπτώσεις της νέας νομοθετικής ρύθμισης, ενώ σε περίπτωση που αυτή δεν αποσυρθεί τότε θα αποφασιστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των δικηγόρων.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ