15.2 C
Athens
9.6 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Χάος στο Σουδάν: Αγωνία για τους Ελληνες – Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Σάββατο (22/4) το βράδυ ότι απομακρύνθηκε το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ στο Σουδάν, όπου οι σφοδρές μάχες εισήλθαν στη δεύτερη εβδομάδα τους, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της εκεί.

    «Σήμερα, έπειτα από εντολή μου, ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση απομάκρυνσης του αμερικανικού κυβερνητικού προσωπικού», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, με την οποία ζήτησε «τον τερματισμό» των «παράλογων» συγκρούσεων.

    «Αυτή η τραγική βία στο Σουδάν έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους αμάχους. Είναι παράλογο και πρέπει να σταματήσει», τόνισε. Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι ενημερώνεται τακτικά από την ομάδα του για το έργο της να παράσχει βοήθεια στους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Σουδάν και συνεργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους για το θέμα.


    Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις δραστηριότητες της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, αφού απομάκρυναν με ασφάλεια το προσωπικό της και τους συγγενείς του. Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι το προσωπικό απομακρύνθηκε λόγω του «απαράδεκτου κινδύνου» για την ασφάλειά του, όμως δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για την επιχείρηση. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, για την εκκένωση των Αμερικανών χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη και ελικόπτερα του στρατού.

    Εξάλλου δεν είναι γνωστός ο αριθμός των Αμερικανών που απομακρύνθηκαν, αν και πρόκειται για τουλάχιστον 70 ανθρώπους, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα εξακολουθήσουμε να βοηθάμε τους Αμερικανούς στο Χαρτούμ (…) και να προσφέρουμε τακτικές ενημερώσεις για τους Αμερικανούς πολίτες στην περιοχή», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ο Μπλίνκεν, στην οποία επανέλαβε την έκκλησή του προς τις αντιμαχόμενες πλευρές να παρατείνουν την εκεχειρία που κήρυξαν για τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ και να συμφωνήσουν στον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών.


    Αγωνία για τους Έλληνες στο Σουδάν

    Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

    Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ είχε ο Νίκος Δένδιας και την Παρασκευή, μετά την αποστολή επιστολής του σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν».

    Στην επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των 2 τραυματιών, και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.

    Επιπλέον, ενημέρωνε για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν. Τέλος, τόνιζε την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

    Σε συνέχεια της επικοινωνίας με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε, επίσης, το Σάββατο και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τους.

    Σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκενώσεων από το Σουδάν

    Χθες Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα. Η εκκένωση αυτή έγινε από το πολεμικό ναυτικό της χώρας με τη στήριξη άλλων σωμάτων του στρατού, σημείωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας «την ασφαλή άφιξη» 91 Σαουδαράβων πολιτών και περίπου 66 πολιτών 12 άλλων χωρών.

    Πρόκειται για πολίτες Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Τυνησίας, Πακιστάν, Ινδίας, Βουλγαρίας, Μπανγκλαντές, Φιλιππίνων, Καναδά και Μπουρκίνα Φάσο. «Διπλωμάτες και διεθνείς αξιωματούχοι» είναι μεταξύ των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ριάντ.

    Στο μεταξύ οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Γερμανίας επεσήμαναν ότι πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση χθες Σάββατο για να εξετάσουν κατά πόσο είναι εφικτή η απομάκρυνση των πολιτών της χώρας από το Σουδάν, αφού την Τετάρτη γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

    Εδώ και αρκετές ημέρες οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν αναπτύξει δυνάμεις στις γειτονικές χώρες του Σουδάν, ενώ η ΕΕ εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα, προκειμένου να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από τη χώρα.

    Δυτικές χώρες σχεδιάζουν επιχειρήσεις εκκένωσης με αεροσκάφη από το Τζιμπουτί, παρότι ο σουδανικός στρατός έχει προειδοποιήσει πως δεν θεωρεί ασφαλή τα αεροδρόμια. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και πολλές κυβερνήσεις έχουν απευθύνει έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνηθείσα εκεχειρία και να ανοίξουν ασφαλή δίοδο για την εκκένωση αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπου χρειάζεται.

    Οι εχθροπραξίες του Σαββάτου παραβίασαν την τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (ή «Χαμέτι»), και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021.

    Ο επικεφαλής της RSF κατηγόρησε χθες Σάββατο τον σουδανικό στρατό ότι «δεν σεβάστηκε την εκεχειρία», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. «Αν τη σεβαστούν, θα τη σεβαστούμε και εμείς», συμπλήρωσε. Οι μάχες στο Σουδάν έχουν εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν πέσει στο κενό.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ