8.6 C
Athens
4.4 C
Thessaloniki
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
More

    Χαρδαλιάς σε Ερντογάν: «Δεν θα πέσουμε σε καμία παγίδα – Προσχεδιασμένη η όξυνση της έντασης»

    «Δεν πρόκειται να πέσουμε σε κάποια παγίδα προσχεδιασμένης όξυνσης της έντασης, αλλά με απόλυτη νηφαλιότητα και ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή και παραμένουμε σε διαρκή εγρήγορση», επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς σε, συνέντευξή του στην εφημερίδα «REAL NEWS», με αφορμή την προκλητική στάση της Τουρκίας, όπως την χαρακτηρίζει.

    Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση της Ελλάδας εάν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να παρεκκλίνουν από την αρχική τους NAVTEX ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε: «Δυστυχώς για την ίδια, η Τουρκία δεν φαίνεται να αφουγκράζεται το πνεύμα της τρέχουσας διεθνούς συγκυρίας, που συνίσταται σε μια σαφή διάκριση μεταξύ των δημοκρατικών κρατών, τα οποία διαμορφώνουν την εξωτερική τους πολιτική με βασικό κριτήριο το Διεθνές Δίκαιο, και των κρατών εκείνων που αυταπατώνται ότι μπορούν να επιβάλουν τις προθέσεις τους με τη χρήση “σκληρής ισχύος”. Απέναντι σε αυτή την προκλητική και καθ’ όλα αντιπαραγωγική στάση, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να διασφαλίσει αφενός τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και αφετέρου τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν πρόκειται να πέσουμε σε κάποια παγίδα προσχεδιασμένης όξυνσης της έντασης, αλλά με απόλυτη νηφαλιότητα και ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή και παραμένουμε σε διαρκή εγρήγορση. Η κυβέρνηση διαχρονικά τοποθετείται απέναντι στις προκλήσεις με αμείωτη αποφασιστικότητα, τόσο στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής όσο και στο πεδίο της εθνικής μας άμυνας. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι απολύτως κατοχυρωμένα από τις Διεθνείς Συνθήκες και έχουν ισχυρά θεμέλια, που βασίζονται στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, τις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας και αναμφισβήτητα στο γεγονός ότι έχει καταστεί σαφές διεθνώς ότι η χώρα μας βρίσκεται με την πλευρά του δικαίου απέναντι στον αναθεωρητισμό που υιοθετούν άλλες δυνάμεις. Η Ελλάδα διαθέτει και τη βούληση και την ικανότητα να είναι βασικός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε δύναμη ασφάλειας, είμαστε δύναμη ειρήνης!».

    Παράλληλα με αφορμή δηθεν «πληροφορίες» των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι η Αθήνα παρακολουθούσε με φόβο τη δραστηριότητα στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την έναρξη της τελετής απόπλου του πλοίου-γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές ότι «ο φόβος είναι άγνωστη έννοια στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας» και διαβεβαιωσε εκ νέου ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πιο ισχυρές από ποτέ, συνεχίζουν να εξελίσσονται αδιαπραγμάτευτα με γεωμετρικά αυξανόμενο ρυθμό και εγγυώνται την ασφάλεια της πατρίδας μας, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες συνθήκες για την ευημερία του ελληνικού λαού»


    Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε ότι «η παρούσα κατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων δεν μας προκαλεί καμία ευχαρίστηση. Η Ελλάδα όμως, ως μέλος του “σκληρού πυρήνα” του δυτικού κόσμου, τάσσεται με συνέπεια εναντίον κάθε μορφής αναθεωρητισμού, ενώ η εξωτερική της πολιτική έχει ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο. Επομένως η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην έκνομη εισβολή που διέταξε ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν μονόδρομος. Παραμένουμε απέναντι σε κάθε εισβολέα! Και για εμάς πρόκειται για ξεκάθαρo ζήτημα αρχών», επανέλαβε.

    Για την κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση

    Για την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για υπερεξοπλισμούς και προγράμματα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «για εμάς, η άμυνα της χώρας αποτελεί αυτοσκοπό και δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσουμε μια πολιτική του τύπου “θα το ρισκάρουμε”. Η πάγια αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τη σημασία των στρατιωτικών εξοπλισμών και η κατεύθυνση που έχει πάρει το ΥΠΕΘΑ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ακόλουθη: Ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, που θα εξασφαλίζουν το απρόσβλητο της χώρας από κάθε εξωτερική απειλή, πάντοτε με σεβασμό στο υστέρημα του ελληνικού λαού και με εξασφαλισμένη την παράλληλη διατήρηση της αναγκαίας δημοσιονομικής ισορροπίας. Και για αυτό εργαζόμαστε σκληρά και καθημερινά».


    Περαιτέρω σχολιάζοντας την επιμονή της αντιπολίτευσης ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να αγοράσει ένα Rafale λιγότερο για να προμηθευτεί δέκα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Πρόκειται για ένα ακόμα από τα φληναφήματα στα οποία μας έχει συνηθίσει η αντιπολίτευση, η οποία δυστυχώς συνεχίζει στην πλειοψηφία της να πορεύεται με μια λογική κοινοτοπιών, απλουστεύσεων και φτηνού λαϊκισμού. Για εμάς ότι η εξασφάλιση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας συνιστά αναγκαίο προαπαιτούμενο για την υλοποίηση των λοιπών εθνικών στόχων και προτεραιοτήτων. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να κάνει καμία “έκπτωση” στην προστασία αυτών των ύψιστης σημασίας δημοσίων αγαθών».

    Για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη

    Για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε σχετικά: «Ο πρωθυπουργός αντέδρασε άμεσα και καίρια από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιχείρησε να “κρυφτεί” πίσω από την πέραν πάσης αμφιβολίας τυπική νομιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας της ΕΥΠ, που υπενθυμίζω ότι πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο περί επισυνδέσεων, το οποίο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Αντίθετα, αναγνώρισε ανοιχτά τον πολιτικά προβληματικό χαρακτήρα του συμβάντος, δεσμεύτηκε για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, με στόχο την περαιτέρω θεσμική της θωράκιση».

    «Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της ΕΥΠ, στις 9 Αυγούστου», προσέθεσε και εξήρε το έργο προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων «στην κατεύθυνση της διαρκούς διπλωματικής και αμυντικής μας θωράκισης, της προάσπισης της εθνικής μας ασφάλειας και της προστασίας της πατρίδας μας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές».

    Τέλος, εκτίμησε ότι ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία, πρωτόγνωρες για όλο τον πλανήτη, και πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό». Εξήρε δε τον επαγγελματισμό των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία και την ασφάλεια των Ελλήνων.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ