22.8 C
Athens
20.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024
More

    Χρυσοχοΐδης: «Θα παρέμβουμε εάν παραβιαστεί η συνθήκη του Σένγκεν» – Τι είπε για τους Ρομά και την αυστηροποίηση των ποινών


    «Ο Έβρος είναι απαραβίαστος, είναι θωρακισμένος», επανέλαβε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», στην Ανθή Βούλγαρη.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με τα ζητήματα της μετανάστευσης ο κ. Υπουργός σημείωσε: «Πήγα στον Έβρο και πηγαίνω διαρκώς γιατί η κυβέρνηση έχει τεταμένη την προσοχή της στα σύνορα που είναι τόσο ελληνικά, όσο και ευρωπαϊκά. Εκεί κοιτάζει όλη η Ευρώπη και κυρίως η Κεντρική Ευρώπη, γιατί οι ροές από εκεί περνούν. Είδα την κατάσταση, συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε τον φράχτη, προσλαμβάνουμε νέους συνοριοφύλακες και για τη δεύτερη γραμμή, στην Καβάλα και τη Ροδόπη. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πιο ευαίσθητο και πιο δύσκολο θα έλεγα από επιχειρησιακής πλευράς στα νησιά. Το Λιμενικό Σώμα δίνει έναν τιτάνιο ηρωικό αγώνα για την προστασία των συνόρων».

    Σε ότι αφορά στην πολιτική της Γερμανίας την απέδωσε σε σοβαρά πολιτικά εσωτερικά προβλήματα και τόνισε πως είναι κάτι που δεν τον ανησυχεί.


    Αναλυτικότερα, όπως είπε: «Eμείς από τα αεροδρόμια μας όπου έχουμε καθημερινά, μόνο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» περίπου 100 πτήσεις προς Ευρώπη, δεν έχουμε σχεδόν ούτε μία επιστροφή. Δηλαδή η δουλειά που κάνει η Ελλάδα στα σύνορά της, εννοώ στα αεροδρόμια, είναι υποδειγματική και δεν παραβιάζουμε με κανέναν τρόπο τη Συνθήκη Schengen. Προβληματίζομαι πάντα για το μεταναστευτικό, αλίμονο αν δεν προβληματιζόμαστε. Δεν με ανησυχεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση σχετικά με τη Γερμανία, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα πολιτικό μέτρο το οποίο έλαβαν. Εάν ωστόσο επιχειρηθεί η παραβίαση της Συνθήκης Schengen είμαστε εδώ, η ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις για να παλέψουμε, να επαναφέρουμε τα πράγματα στο αυτονόητο».

    Σχετικά με το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τη δημιουργία Γραφείων Ανηλίκων σε ολόκληρη τη χώρα, αντίστοιχα με αυτά της Ενδοοικογενειακής Βίας που θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πολύ καλά αποτελέσματα που καταγράφονται καθώς, όπως τόνισε «έχει γίνει καλή δουλειά, έχουν μειωθεί τα περιστατικά, αλλά έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις γιατί υπάρχει δραστηριότητα της Αστυνομίας». Ανέφερε επίσης πως πέρυσι το πρώτο 8μηνο του έτους είχαμε περίπου 6.000 δράστες ανήλικους, ενώ φέτος έχουμε 9.000 δράστες ανήλικους ηλικίας από 13 έως 18, κατά μεγάλη πλειοψηφία. Ενώ, συμπλήρωσε πως πρωτίστως συλλαμβάνονται οι γονείς, που δεν παρέχουν φροντίδα στα παιδιά τους.


    Στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας ο κ. Χρυσοχοΐδης υπενθύμισε την πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή, 10201, που μπορεί να καλεί ο οποιοσδήποτε για να καταγγείλει κάποιο περιστατικό εν εξελίξει ή εν τη γενέσει του. Πρόσθεσε, δε, την εφαρμογή «SafeYouth», που θα παρουσιαστεί σε 15 μέρες, το οποίο, μέσω του κινητού, λειτουργεί σαν panic button και επεμβαίνει η αστυνομία. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας σημειώνοντας πως «φέτος έχουμε 14.669 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. έναντι 7.797 πέρυσι, δηλαδή διπλασιάστηκαν. Και οι συλλήψεις πέρυσι ήταν 4.800 και φέτος είναι 9.000, δηλαδή διπλασιάστηκαν. Και όχι μόνο αυτό, έχει σωθεί η ζωή εκατοντάδων γυναικών από τους κακοποιητές. Και κάτι ακόμη, ένα καινούριο στοιχείο: Με μια διαταγή από την Αστυνομία, έχουμε κατασχέσει 865 όπλα από κακοποιητές», κατέληξε.

    Σε ό,τι αφορά σε θέματα εγκληματικότητας με δράστες, κυρίως από την κοινωνική ομάδα των Ρομά, ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «όλες οι περιπτώσεις έχουν ένα κοινωνικό υπόστρωμα. Τα παιδιά των Ρομά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν επιδόματα, αλλά δεν μπορεί να μην συνδέεται η εκπαίδευση με τα επιδόματα. Υπάρχουν θέματα για το πού κατοικούν. Το γεγονός είναι ότι υπάρχει έξαρση παραβατικότητας από τη συγκεκριμένη ομάδα, όπως και από άλλες. Δεν στοχοποιώ μια συγκεκριμένη ομάδα, αλλά η δική μας η δουλειά είναι να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κοινωνικό ζήτημα που είναι δουλειά τόσο κυβερνητική, όσο και της Αυτοδιοίκησης».

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν κεντρικά, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα «μπορεί κάποιος  να έχει 5 πλημμελήματα και 5 κακουργήματα και στη συνέχεια να του επιτρέπεται από τη νομοθεσία να αφήνεται έξω με όρους, με αποτέλεσμα να συνεχίζει τη δράση του. Γιατί όταν έχεις 10 φορές, προφανώς είσαι υπότροπος, προφανώς είσαι κατ’ επάγγελμα ουσιαστικά παραβατικός», σημείωσε.

    Επιπλέον, είπε πως, θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για όσους συλλαμβάνονται να  φέρουν μαχαίρια, στιλέτα, φονικά όπλα, πυροβόλα όπλα. «Θα απαγορεύεται να κουβαλάς μαχαίρι σε Μ.Μ.Μ. Όποιος συλληφθεί θα έχει πολύ βαριές ποινές. Και σήμερα απαγορεύεται, αλλά οι ποινές δεν είναι αυστηρές. Δεύτερον, τα όπλα: σήμερα προβλέπεται ποινή 6 μήνες με αναστολή. Θα πρέπει τη δεύτερη φορά που θα συλλαμβάνεται να υπηρετήσει 1 χρόνο στη φυλακή. Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τόσο πολλή δουλειά που πια με τον νέο Ποινικό Κώδικα δημιουργείται πρόβλημα χωρητικότητας στις φυλακές. Το πρώτο 8μηνο του  έτους φέτος η ΟΠΚΕ έχει κάνει 5.900 συλλήψεις, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα 1.219, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, σχεδόν 3 φορές περισσότερες», κατέληξε σχετικά.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ