20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Δάνεια κομμάτων: Ο Άρειος Πάγος αποφαίνεται για την συνταγματικότητα της ρύθμισης που «έσβησε» την απιστία για τραπεζικά και κομματικά στελέχη


    Ένα μείζον νομικό ζήτημα το οποίο αφορά στη συνταγματικότητα ή μη της νέας ποινικής νομοθεσίας η οποία επί τους ουσίας έδωσε αμνηστία σε στελέχη τραπεζών αλλά και κομμάτων για την υπόθεση των δανείων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατά τη χρονική περίοδο 2000-2011, θα κληθεί να επιλύσει το επόμενο διάστημα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
    Η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, καθώς η αρμόδια ανακρίτρια Διαφθοράς που είχε στα χέρια της την συγκεκριμένη δικογραφία έστειλε κλήσεις προς απολογία σε περισσότερα από 100 στελέχη τραπεζών – μέλη επιτροπών που χορηγούσαν τα δάνεια κατά την επίδικη περίοδο. Η κλήση σε απολογία αφορά στο αδίκημα της απιστίας και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αναμένεται να ακολουθήσει και η κλήτευση στελεχών των κομμάτων που το επίδικο διάστημα ήταν αρμόδια για τη διαχείριση των οικονομικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
    Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως το 2019 κι ενώ η δικογραφία για την συγκεκιρμένη υπόθεση, βρισκόταν στην ανακρίτρια ο Ποινικός Κώδικας άλλαξε και εισήχθη διάταξη η οποία προέβλεπε πως η ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζιτών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν οι Τράπεζες εφόσον φυσικά το κρίνουν σκόπιμο. Μάλιστα, μετά την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών χορηγήθηκε προθεσμία τριών μηνών στις τράπεζες προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν ή όχι μηνύσεις κατά στελεχών τους.
    Ωστόσο, στην περίπτωση των δανείων στα κόμματα, όπως και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, οι εκπρόσωποι των Τραπεζών δεν υπέβαλαν δήλωση ότι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής έρευνας και την απόδοση ποινικών ευθυνών. Έτσι, η δικογραφία έκλεισε και η ανακρίτρια που είχε χρεωθεί τη σχετική δικογραφία την έστειλε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς να λάβει απολογίες από τους εμπλεκόμενους.
    Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, όμως, εξετάζοντας την υπόθεση έκριναν ότι οι αλλαγές του 2019 στον Ποινικό Κώδικα περί κατάργησης του αυτεπαγγέλτου είναι αντισυνταγματικές. Για το λόγο αυτό, διέταξαν να συνεχιστεί η ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μετά την έκδοση αυτού του βουλεύματος η ανακρίτρια συνέχισε την έρευνά της και έστειλε τις κλήσεις προς απολογία σε περίπου 100 στελέχη των τραπεζών.
    Παρ΄ όλα αυτά, η νομική προσέγγιση του όλου ζητήματος βρίσκεται σε μια «γκρίζα ζώνη» καθώς για την υπόθεση αυτή έχουν εκδοθεί και βουλεύματα που έχουν κρίνει καθ΄ όλα νόμιμη και συνταγματική την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα η οποία επήλθε το 2019.
    Έτσι, το όλο θέμα καλείται τώρα να ξεκαθαρίσει και να κρίνει οριστικά ο Άρειος Πάγος και δη η Ολομέλειά του όπως πληροφορίες αναφέρουν. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να αποφανθεί αν η επίμαχη αλλαγή που έγινε το 2019 στον Ποινικό Κώδικα είναι συνταγματική όχι. Αν κριθεί συνταγματική τότε τέτοιου είδους υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη θα πρέπει να τεθούν στο αρχείο.
    Το ιστορικό
    Υπενθυμίζεται ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση τον Μάρτιο του 2019, η οικονομική εισαγγελία είχε ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 115 προσώπων – στελεχών τραπεζών και στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατά την περίοδο 2000-2011. Στο κατάλογο των προσώπων για τα οποία οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούσαν άσκηση δίωξης βρίσκονταν στελέχη τουλάχιστον πέντε τραπεζών. Οι δανειακές συμβάσεις που ερευνήθηκαν από τους εισαγγελείς αφορούν σε δάνεια ποσού περίπου 250 εκατ. ευρώ.
    Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει τότε οι εισαγγελείς, μεγάλος μέρος των δανείων που είχαν χορηγηθεί σε ΠΑΣΟΚ -ΝΔ είχαν εγκριθεί από τα τραπεζικά ιδρύματα με ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις υπολογιζόμενες με το εκλογικό ποσοστό που είχαν όταν τις λάμβαναν τα κόμματα. Επίσης, τα δάνεια φέρονται να χορηγούνταν με συνεχείς ανανεώσεις με παράταση του χρόνου αποπληρωμής.
    Σύμφωνα την παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων η δίωξη που θα έπρεπε να ασκηθεί για αυτή την υπόθεση θα έπρεπε να είναι σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της απιστίας.
    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο και ανακινήθηκε εκ νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου το 2017.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ