18.7 C
Athens
12.9 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Δένδιας: «Το ΥΠΕΞ ασκεί μία στρατηγικά στοχευμένη οικονομική διπλωματία»

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών ασκεί, και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να ασκεί, μία στρατηγικά στοχευμένη οικονομική διπλωματία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2023.

    «Μία διπλωματία που θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση και την προβολή μιας νέας, σύγχρονης και δυναμικής Ελλάδας», προσέθεσε.

    Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα στο Σουδάν και στην αγωνία των Ελλήνων εκεί.


    «Η αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου με κέντρο το Χαρτούμ δημιούργησε την ανάγκη να προσπαθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε ως ύψιστη προτεραιότητα να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τον απεγκλωβισμό των συμπολιτών μας», σημείωσε.

    «Υλοποιούμε έναν εξαιρετικά δύσκολο σχεδιασμό λόγω των πρωτοφανών συνθηκών που επικρατούν επί του πεδίου», επισήμανε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως με τη βοήθεια των εταίρων και συμμάχων μας, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Χαρτούμ, ενώ η πρώτη ομάδα από αυτούς ήδη προσγειώθηκε στην Ελλάδα.


    «Θα συνεχίσουμε, βεβαίως, με όποιον τρόπο μπορούμε, να διασφαλίσουμε την υγεία, τη ζωή και την επιστροφή τους στην πατρίδα», σημείωσε.

    Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταρρυθμιστικό έργο τής κυβέρνησης, με άξονα των μεταρρυθμιστικών ενεργειών στο Υπουργείο Εξωτερικών τον εκσυγχρονισμό των δομών του, την αναβάθμιση των υπηρεσιών διπλωματίας, αλλά και την ενσωμάτωση της οικονομικής διπλωματίας στο Υπουργείο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η προσπάθεια για την προβολή τής χώρας σε παραδοσιακούς και νέους φίλους, εταίρους, συμμάχους συνεχίστηκε αδιάλειπτα το 2022, σε διμερή και τριμερή σχήματα συνεργασίας.

    Επισήμανε πως η προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας ξεκίνησε την επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας τής κυβέρνησης, με την υπαγωγή του αντικειμένου στο Υπουργείο. Συνεχίσθηκε με την υιοθέτηση του νέου Οργανισμού του ΥΠΕΞ, τον Φεβρουάριο του 2021 «και, έκτοτε, εξακολουθεί με συνέπεια και με συνέχεια».

    «Υπηρετεί έναν ευρύτερο στόχο, την ελληνική οικονομία, και έναν πιο μεσοπρόθεσμο, αλλά εύκολα αντιληπτό στόχο, τη βελτίωση του ισοζυγίου μας μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών», ανέφερε και προσέθεσε: «Αυτό συνιστά απαραίτητο στόχο εθνικής επιβίωσης. Συνήθως δεν αποδίδονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί στα οικονομικά μεγέθη, αλλά αυτό εδώ συνιστά αντικειμενική πραγματικότητα».

    Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, που παρουσιάστηκε σήμερα, «αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής στόχευσης, η οποία υπηρετείται με συνέπεια, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκπονείται για τρίτη συνεχή χρονιά».

    «Δημιουργείται μια πολύ σημαντική παράδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το σχέδιο αυτό έχει αρχίσει να καθιερώνεται στη συνείδηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του δημόσιου, αλλά, θα μου επιτρέψετε να πω ακόμα πιο σημαντικό, του ιδιωτικού τομέα».

    Όπως τόνισε, πρόκειται λοιπόν για έναν σαφή οδικό χάρτη με στόχο:

    • την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της πατρίδας μας,
    • την προβολή των προϊόντων μας,
    • την ενίσχυση των εξαγωγών μας, και
    • την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, απολύτως απαραίτητο, αν λάβει κανείς υπόψη την αποεπένδυση την οποία υπέστη η χώρα τα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

    Ανέφερε πως το σχέδιο του 2022 περιελάμβανε 670 δράσεις σε πάνω από 45 χώρες ενώ με την ωρίμανση φέτος, οι δράσεις έφτασαν τις , και τόνισε πως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και τρίτο πυλώνα του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2025 του Υπουργείου Εξωτερικών.

    «Είμαστε υπερήφανοι γιατί το ΥΠΕΞ είναι το πρώτο υπουργείο που εφάρμοσε αντίστοιχο σχέδιο, θεωρώντας ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τον 21ο αιώνα. Με 5 στρατηγικούς άξονες, 39 στρατηγικούς στόχους και χιλιάδες δράσεις, αλληλεπιδρούν η πολιτική, η οικονομική και η δημόσια διπλωματία», κατέληξε.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ