18.7 C
Athens
12.9 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    ΔΕΘ: Μειώσεις φόρων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

    Φοροελαφρύνσεις πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στην καθιερωμένη ομιλία στη ΔΕΘ.
    Ο πρωθυπουργός στην πρώτη του παρουσία με αυτή την ιδιότητα στη ΔΕΘ δεν θα επιδοθεί σε παροχολογία αλλά θα αναλύσει το πλάνο του για μία καλύτερη Ελλάδα και θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μειώσεις φόρων, στην προσέλκυση επενδύσεων καθώς και στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων πρότζεκτ, όπως αυτό στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει ότι διατηρείται το αφορολόγητο ενώ θα μιλήσει για το σχέδιο του που αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
    «Σήμερα σας καλώ σε μία Συμφωνία Δημιουργίας. Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος. Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου. Που θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά. Θα αποφύγω τα γνωστά επιχειρήματα περί «καμένης γης». Ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια. Και θα περιοριστώ, μόνο σε 4 λέξεις που συμπυκνώνουν την πολιτική μας: Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε», είπε ο πρωθυπουργός.
    «Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας», θα επιμείνει ο κ. Μητσοτάκης.
    «Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα».
    Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για τέσσερα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη: Φορολογική πολιτική, Επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.
    Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για συμφωνία αλήθειας με το λαό, ενώ για την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης αναμένεται να πει πως «μέσα σε τόσες μόνο ώρες λύθηκαν προβλήματα που χρόνιζαν για μήνες ή και χρόνια».
    Ο πολίτης, όμως, θα προσθέσει ο κ. Μητσοτάκης, «διαπιστώνει ότι είμαστε μια κυβέρνηση που νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά. Δίνουμε κάθε μέρα μάχη για να κάνουμε λίγο καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων, και ιδίως των πιο ευάλωτων από εμάς».
    Αναφορικά με τα θέματα της Οικονομίας αλλά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, θα τονίσει πως η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης αλλά μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
    Ο κ. Μητσοτάκης θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα κερδίσει και πάλι την αξιοπιστία με της με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων ενώ για το κρίσιμο θέμα των πλεονασμάτων, θα τονίσει και πάλι πως «στην κατάλληλη συγκυρία και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.
    Τα μέτρα ελάφρυνσης
    Αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα ενώ εφεξής ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Επίσης θα ανακοινώσει πως διατηρείται το αφορολόγητο.
    Ακόμη θα τονίσει πως:
    – Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.
    -Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
    – Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
    -Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
    Αναφορικά με τις επενδύσεις θα αναφερθεί εκτενώς στα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη και τα οποία – όπως θα τονίσει – θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές. Ειδική μνεία θα κάνει και στον Τουρισμό με τις νέες επενδύσεις σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα.
    Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στα ζητήματα της απασχόλησης, στην προστασία των εργαζομένων, στη στήριξή της πλήρους απασχόλησης και βέβαια στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
    «Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα: Η ψηφιακή πραγματικότητα είναι το τέταρτο πεδίο όπου κρίνεται η Ανάπτυξη για Όλους! Γιατί ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα Ψηφιακό Κράτος! Γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη» αναμένεται να τονίσει.
    Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στους ψηφιακούς δείκτες όπου η Ελλάδα εμφανίαεται ουραγός. «Δέσμευσή μας, λοιπόν, είναι εντός τετραετίας η χώρα να βρεθεί στον μέσο όρο της Ένωσης. Ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση» θα τονίσει.
    Στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της γραφεικοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη θεσμοθέτηση Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.
    Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες. Που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο «απομακρυσμένη ταυτοποίηση».
    Θα τονίσει δε, ότι «θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά» .
    Ειδικό κομμάτι στην ομιλία του θα είναι αφιερωμένο σε έργα στη Θεσσαλονίκη και για τη βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ άλλων θα ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικών πράξεων για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
    Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec». Ένα νέο πάρκο καινοτομίας το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία.
    Πρόκειται για ένα τεχνολογικό πάρκο που θα προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει από τώρα μνημόνια συνεργασίας ώστε να αναβαθμίσουν εκεί τα ερευνητικά τους τμήματα.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ